Sci-Tech 7 Iulie 2020 11:37

2020 e un an destul de aparte și lista motivelor pentru care se întâmplă asta ar fi prea lungă pentru scopul acestui articol. Cert e că pandemia globală cu care ne confruntăm poate și ar trebui să fie văzută și ca un vector de modernizare a societății, din toate punctele de vedere.

Iar, dacă tot vorbim de modernizare, nu putem ignora unul dintre cele mai importante aspecte demne de luat în calcul în prezent, tehnologia 5G. Deja nu mai vorbim despre o tehnologie îndepărtată, o mulțime de astfel de rețele au fost deja lansate în întreaga lume și chiar și în România, iar viitorul ne poate duce într-o singură direcție a progresului.

Conspiraționiștii de serviciu au fost întotdeauna prezenți, indiferent de tehnologia despre care s-a vorbit la un moment dat. Mai știți când făceați cancer de la cuptorul cu microunde? Tot ce e nou și străin devine automat ținta conspiraționiștilor, chiar dacă respectivii n-au un fundament pentru cele aruncate în spațiul public. 2020 e anul conspirațiilor de tot felul și nici 5G n-a scăpat de asta.

Pentru că știu că putem mai mult de atât, n-o să dezbat nici aberațiile de tipul ”turnurile 5G împrăștie coronavirus.” Ar trebui să ne intereseze mai degrabă ce are România de câștigat de pe urma unei implementări rapide a tehnologiei 5G.

Probabil că știi deja că 5G e mai mult decât un nou standard de telecomunicații care ne va oferi viteze mai mari de download. Părțile cele mai interesante ale tehnologiei sunt fix cele care ies din sfera telefonului mobil sau a PC-ului de acasă. Noul standard vine nu doar cu viteză de până la 100 de ori mai rapidă decât standardul actual 4G, dar și cu o latență minimă, aproape inexistentă (de 1 -10 ms), ceea ce va face 5G util într-o mulțime de noi arii, cum ar fi cea a mașinilor inteligente sau a telemedicinei.

România se bucură în prezent de unele dintre cele mai bune conexiuni la internet din lume. Am ajuns aici pentru că n-am trecut prin toate etapele de dezvoltare a rețelelor și am construit direct rețele performante, în vremea în care alții începeau să le facă upgrade celor deja existente și învechite.

Citeste si:
Despre industria producatore de mașini
Despre industria producatore...

Avantajul pe care l-am dobândit la acest capitol ar putea fi valorificat și menținut printr-o adoptare timpurie și la scară largă a tehnologiei 5G. De data aceasta, plecăm oarecum de pe picior de egalitate cu celelalte state europene și nu numai. Tehnologia există, îi sunt cunoscute beneficiile față de predecesori, iar restul ține de deciziile individuale ale fiecărui stat în ceea ce privește avantajele pe care vrea să le aducă cetățenilor.

În ceea ce privește tehnologia emergentă, există avantajul că poate fi adusă oamenilor de rând mult mai rapid ca în trecut. S-au făcut progrese semnificative în ceea ce privește dimensiunile antenelor 5G, astfel că spre exemplu, Huawei se mândrește cu o antenă compactă, nu mai mare și nu mult mai grea decât o servietă. Un inginer poate instala într-o oră o astfel de antenă ce cântărește doar 20 de kilograme. Posibilitatea instalării și dezvoltării rapide a rețelelor 5G există din punct de vedere tehnologic.

Citeste si:
Omnichannel: o abordare integrată pentru dezvoltarea magazinului...
Omnichannel: o abordare...

Un exemplu pozitiv vine și din Germania, unde Deutsche Telekom a lansat recent o astfel de rețea, care se vrea a fi una pilot, dar care are dimensiunile unei rețele serioase. Spre deosebire de rețelele pilot din România (demne de admirat, însă, prin prisma existenței incipiente), DT a pornit la drum cu 12.000 de antene 5G, care oferă acces la noua tehnologie pentru 16 milioane de germani.

Și mai interesant este că rețeaua a fost pusă la punct în doar câteva luni de muncă, într-un efort susținut al Deutsche Telekom, Huawei și Ericsson, cele două companii fiind deja în strânsă colaborare cu operatorul telecom.

Etapele finale ale pandemiei găsesc România într-un moment propice pentru investiții și dezvoltare. Autoritățile anunță un plan de dezvoltare a țării de 100 de miliarde de euro, care va atinge toate sectoarele de activitate, fie că vorbim despre infrastructură, despre instituțiile statului sau despre sisteme de irigații. Pe fondul acestui avânt de tehnologizare și de digitalizare a statului în puncte cheie, 5G este o soluție mai mult decât binevenită pentru a face lucrurile cât mai bune.

Citeste si:
Merită să îi iei celui mic o tricicletă electrică pentru copii?
Merită să îi iei celui mic o...

În continuare, nu trebuie ignorate avantajele clasice aduse de o tehnologie emergentă: creșterea economiei și apariția unor noi locuri de muncă. Un studiu al Comisiei Europene indică faptul că doar până în 2025, introducerea capacităților 5G în statele de pe continent va aduce o creștere economică de 113,1 miliarde de euro, anual, în patru sectoare cheie: auto, medical, transport și energetic. De asemenea, investiții care se vor ridica la 56,6 miliarde de euro vor crea, cel mai probabil, aproximativ 2,3 milioane de noi locuri de muncă în Europa. Și GSMA a făcut predicții cu privire la viitorul lumii 5G. Tehnologia va adăuga peste 2,2 trilioane de dolari economiei globale în următorii 15 ani.

Sunt și lucruri de pierdut în cazul unei adoptări lente a 5G, iar Deutsche Telekom a tras un semnal clar de alarmă în direcția asta, când a apărut eventualitatea schimbării sistemelor RAN 4G, pe baza cărora s-a construit noua rețea 5G din Germania. DT a avertizat că renunțarea la un producător ar duce la costuri suplimentare de 3 miliarde de euro desfășurate pe 5 ani. O situație similară ar putea apărea și în România, deoarece și rețelele de aici sunt construite cu ajutorul mai multor furnizori de echipamente, iar upgrade-urile de la un operator la altul sunt imposibile, iar asta înseamnă costuri ce ar putea fi evitate prin participarea tuturor actorilor interesați de dezvoltarea rețelelor 5G, cât timp aceștia respectă o serie de reguli impuse de autorități. Și aici, Germania e un exemplu bun, având în vedere criteriile de integritate și transparență pe care le solicită furnizorilor.

Citeste si:
Cum să faci mai mulți urmăritori pe rețelele sociale
Cum să faci mai mulți...

România are o ocazie foarte bună de a fi în rând cu restul lumii în cursa pentru 5G și de a se bucura de aceleași avantaje ca restul statelor ce adoptă o astfel de tehnologie, fără să piardă trenul dezvoltării, așa cum a făcut-o de atâtea ori de-a lungul timpului. Depinde însă cât de mult contează, de fapt, realitatea tehnologică bazată pe fapte și cât contează politica din spatele 5G.


Despre autor:


Ultima actualizare: 7 Iulie 2020 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.