Deși presiunile de peste Atlantic continuă să își facă simțită prezența, mulți lideri europeni și-au arătat în repetate rânduri dorința de a colabora cu Huawei pentru dezvoltarea rețelelor 5G.

Poate că nu e vorba despre Huawei pe cât este vorba despre eliminarea unui furnizor competent dintr-un proiect de anvergură, în lipsa unor dovezi reale cu privire la acuzațiile lansate constant, în ultimii doi ani, de partea americană.

Din ce în ce mai multe state europene și-au dat seama că o astfel de practică într-o economie de piață liberă nu este cea mai potrivită, reușind să ducă doar la pierderi pentru toate părțile implicate. Nu e vorba doar de o companie în sine care pierde un contract, ci și de un stat ce are mai puține opțiuni de colaborare, de operatorii telecom care trebuie să suporte cheltuieli imense când vine vorba de schimbări de echipamente și desigur, de cetățenii de rând, care sunt privați de accesul timpuriu la o tehnologie modernă.

Astfel, pe întregul teritoriu european au apărut din ce în ce mai multe opinii favorabile cu privire la Huawei, companie împotriva căreia Washingtonul a dus o aprigă campanie, cu privire la presupuse acuzații de spionaj pentru guvernul chinez, nedovedite însă până în prezent.

Germania, cu siguranță una dintre țările de referință în Uniunea Europeană, a reușit să își alinieze politicile interne după luni întregi de dezbateri cu privire la subiectul Huawei. Astfel, compania nu a fost respinsă de la participarea la dezvoltarea de rețele 5G, asta după ce chiar Angela Merkel a declarat că diversificarea operatorilor și furnizorilor de echipamente sunt cele mai potrivite variante de lucru. Cancelarul Germaniei a făcut declarațiile cu privire la această abordare în timpul Formului de la Davos, unde a mai spus că nu crede că siguranța vine din înlăturarea unui operator.

Creștin-democrații, care au ajuns chiar într-o situație tensionată cu propriul lider, Angela Merkel, au reușit să vină, într-un final, cu o variantă potrivită de lucru. Astfel, Germania nu va împiedica niciun furnizor să își ofere sprijinul pentru dezvoltarea rețelelor 5G, dar va supune toți furnizorii unui set clar de criterii, prin intermediul cărora pot fi asigurate transparența, încrederea și siguranța pe care toată lumea le cere.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Franța a fost chiar mai deschisă în privința colaborării cu Huawei pentru 5G, iar încă de anul trecut s-a vorbit despre posibilitatea ca furnizorul să ofere echipamente pentru operatorii telecom din țară. În urmă cu câteva zile chiar, a fost tranșată problema participării companiei la dezvoltarea de rețele, iar răspunsul venit din partea autorităților este unul relativ favorabil pentru Huawei.

Astfel, compania nu va avea ”interzis” de la participarea la dezvoltarea rețelelor, iar vestea este foarte bună pentru doi dintre cei patru operatori telecom din țară. Bouygues Telecom și SFR au aproxmativ jumătate din rețelele telecom deja instalate în țară construite cu sprijinul companiei chineze.

Italia nu s-a poziționat până acum cu privire la subiectul furnizorilor de echipamente care pot sau nu să participe la dezvoltarea rețelelor, însă semnalele de până acum au fost mai degrabă pozitive. La finalul lui 2019, ministrul Dezvoltării Economice, Stefano Patuanelli, declara că noile legi adoptate de Guvern asigură securitatea națională, iar că având la dispoziție mecanismele de apărare potrivite, interzicerea Huawei nu este un subiect de dezbatere. Tot Patuanelli a mai declarat că Huawei oferă cele mai bune soluții din punct de vedere al raportului calitate-preț, iar că ar fi un semn de ipocrizie folosirea argumentului pieței libere în același timp cu cel al protecționismului.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Spania, un alt stat care s-a arătat favorabil colaborării cu Huawei, înregistrează chiar o premieră demnă de menționat. Compania a primit primul certificat Common Criteria (CC) Evaluation Assurance Level (EAL) 4+ din partea Spaniei pentru o componentă 5G. Asta arată că Huawei este capabilă să ofere servicii wireless 5G într-un context absolut sigur. Certificarea a fost acordată relativ recent, pe 20 mai 2020, și vizează echipamentul 5900 5G gNodeB, o stație de bază produsă de Huawei ce oferă servicii wireless pentru terminale, dar asigură și comunicarea cu alte componente din nucleul rețelei.

Ceva mai la nord, Suedia e un alt exemplu de stat european care a dat undă verde Huawei pentru dezvoltarea rețelelor 5G. Asta deoarece Suedia a decis să aplice un tratament non-discriminatoriu și să supună toți furnizorii de echipamente unor audituri de securitate, realizate de către Forțele Armate și de către serviciile secrete ale statului.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

Acum câteva săptămâni, operatorul Tele2, din Suedia, chiar a lansat o rețea 5G bazată pe echipamente Huawei. La acel moment, Ministerul Energiei și Dezvoltării Digitale, Anders Ygeman, a declarat că nu vede nicio problemă în acest parteneriat, deoarece legislația țării nu a fost creată pentru a viza vreo anumită companie sau țară de unde ar putea proveni această companie. Mai mult, acesta spune că operatorii și nu furnizorii de echipamente sunt adevărații responsabili pentru buna funcționare a rețelelor. Operatorii au posibilitatea de a alege după bunul plac furnizorii pentru diverse componente ale rețelelor.

Portugalia, de asemenea, a acceptat să lucreze cu Huawei pentru dezvoltarea rețelelor 5G. Acum câteva luni, s-a luat o decizie cu privire la colaborare, iar în prezent, compania poate furniza echipamente operatorilor telecom, cu excepția zonelor ”core” din rețelele 5G. Operatorii de pe piața locală au urmat sfaturile oferite de Bruxelles acum ceva luni, astfel că și-au diversificat opțiunile și se orientează către toți furnizorii disponibili în piață, pentru a elimina dependența de o singură companie.

Citeste si:
Austria menține dreptul de veto pentru aderarea României la Schengen
Austria menține dreptul de...

În urmă cu aproximativ două luni, Huawei a raportat un succes în cadrul unei rețele 5G din țară; a reușit să ajute compania Altice Portugal SA să își reducă costurile legate de curentul electric cu 9%, datorită sistemului Huawei 5G Power BoostLi, care eficientizează consumul energiei de către celulele din rețea. Compania chiar a estimat că un astfel de sistem își recuperează investiția în 30 de luni.

La început de an, și cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că nu va introduce restricții împotriva Huawei în ceea ce privește dezvoltarea de rețele 5G pe teritoriul țării. Totuși, acesta a declarat totodată că Austria va lucra îndeaproape cu partenerii săi din UE pentru a lua o decizie. Statul vrea să fie neutru din punct de vedere tehnologic, dar să-și asigure un maximum de siguranță.

Astfel de decizii arată că afirmațiile nefondate venite din Statele Unite n-au reușit să convingă actori politici importanți de pe scena europeană în ceea ce privește dezvoltarea rețelelor 5G fără Huawei. Compania a pledat întotdeauna pentru evitarea politizării tehnologiei și pentru o abordare bazată pe fapte, pentru un maximum de transparență, și se pare că multe state europene au înțeles că siguranța și încrederea pot exista.

România încă nu s-a poziționat clar cu privire la posibilitatea ca Huawei să lucreze cu operatorii locali pentru a dezvolta rețele 5G. Compania are o prezență semnificativă în anumite rețele din țară și chiar a contribuit la dezvoltarea unor rețele pilot 5G din România. O decizie în acest sens ar putea să nu fie luată foarte curând, având în vedere că țara se confruntă în continuare cu pandemia, însă mai devreme sau mai târziu, și România va trebui să facă un pas într-o anumită direcție, iar înainte de asta, poate că se va consulta și cu alte state europene cu privire la deciziile luate de acestea.


Despre autor:


Ultima actualizare: 13 Iulie 2020 - 04 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.