Sci-Tech 26 Mai 2020 10:40

China continuă cu ideile de clasamente sociale, iar acum și-ar putea clasifica cetățenii și după sănătate și stilul de viață al fiecăruia.

Guvernul din Hangzhou, din estul Chinei, a imaginat un sistem bazat pe ”un cod de sănătate” adoptat în timpul pandemiei, pentru a realiza profiluri de risc ale cetățenilor.

O simplă aplicație de telefon ar putea avea acces la informațiile medicale și ar putea oferi un scor zilnic bazat pe boli deja existente, controale de rutină și obiceiuri de viață: cât bei, cât fumezi, cât sport ai făcut și cât ai dormit. Toate aceste elemente pot influența scorul final.

Guverne din întreaga lume au apăsat pedala de accelerație în ceea ce privește colectarea datelor de la cetățeni, pe fondul pandemiei. Acum încep să apară din ce în ce mai multe temeri că aceste măsuri ar putea fi folosite în continuare, reprezentând un pericol imens pentru intimiatea fiecăruia.

Exact asta se întâmplă în Hangzhou, unde guvernul municipal a anunțat că plănuiește să creeze o versiune permanentă a aplicației bazată pe codul de sănătate din pandemie.

Începând cu februarie, guvernul chinez a folosit un sistem pentru a monitoriza mișcările cetăneților și a preveni răspândirea coronavirusului. Acesta folosea coduri QR colorate ce erau oferite pe telefoanele localnicilor, ca indicator al sănătății fiecăruia. Culorile verde, galben sau roșu indicau dacă oamenii pot ieși din casă, dacă pot folosi transportul în comun sau dacă pot să intre în spații publice închise.

Codurile QR sunt ideale pentru a urmări pe unde a fost un individ, deoarece acesta trebuie să scaneze codul înainte să aibă acces într-un spațiu public. Dacă apare un caz, autoritățile pot afla rapid cine a fost în zonă.

Imaginea de mai sus sugerează cum ar arăta sistemul propus în Hangzhou, bazat pe un scor de la 0 la 100 și influențat de câțiva factori.

15.000 de pași făcuți zilnic îți vor da 5 puncte la scor, în timp ce un pahar ceva mai mare de baiju (un lichior specific chinezesc cu o cantitate ridicată de alcool) îți scade scorul cu 1,5 puncte. Cinci țigări îți iau trei puncte din scor, în timp ce dacă dormi cel puțin 7,5 ore, vei primi un punct.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Încă nu au au fost date detalii despre cum vor fi colectate datele, dacă aplicația va fi obligatorie sau dacă scorul va afecta viața de zi cu zi a oamenilor.

Au apărut deja o mulțime de critici ai acestui sistem, ce seamănă destul de mult cu sistemul de credit social propus de China. ”În timpul epidemiei nu am avut de ales, dar sper că după aceasta, oamenii vor avea dreptul să șteargă aplicația, nu să îi normalizeze existența”, afirmă un utilizator pe Weibo, arată cnn.com.

Există și îndoieli cu privire la dificultățile tehnice legate de transformarea diverselor condiții medicale în scoruri și crearea unui algoritm funcțional: ”e un pas prea mare. Indiferent cât de mult va fi dispus poporul chinez să își sacrifice intimitatea pentru diverse beneficii, acest scor al sănătății va nemulțumi o bună parte a publicului”, afirmă un alt utilizator.

Citeste si:
Cum și-a ales What s Up numele de scenă. Marius Moga s-a îndoit de...
Cum și-a ales What s Up...

Despre autor:


Ultima actualizare: 26 Mai 2020 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.