Turistii au de acum acces in camera de control a Reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobal, scena celui mai grav accident nuclear produs in istorie, insa curiosii nu pot intra decat purtand echipament de protectie si nu pot sta mai mult de 5 minute, transmite vineri Live Science.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat in mod oficial Cernobalul drept o atractie turistica inca din luna iunie, cu ocazia inaugurarii unui "clopot" gigantic din beton construit pentru a izola locul accidentului de exterior. Insa acest oras fantoma din Ucraina devenise de mai mult timp o destinatie pentru turistii curajosi - parti din oras fiind accesibile de mai bine de 10 ani. In luna mai rezervarile pentru tururi turistice ale orasului au crescut cu 30% dupa lansarea seriei HBO cu acelasi nume, care trateaza circumstantele producerii acestui dezastru si lupta pentru stoparea contaminarii si izolarea reactorului distrus.

Insa Reactorul 4 ramasese inchis pentru publicul larg, cu exceptia celor cativa cercetatori si lucratori de decontaminare care il mai vizitau. Acum, companiile turistice care ofera tururi ale Cernobalului au confirmat faptul ca se poate vizita chiar si camera de control a acestui reactor, conform CNN, citat de Live Science.

Aceasta incinta, de unde era urmarita activitatea Reactorului 4, a fost puternic afectata de explozie. Ea se afla sub noul clopot de beton instalat recent, dar in exteriorul sarcofagului originar, conform publicatiei britanice The Telegraph.

Nivelul radiatiilor este de 40.000 de ori mai mare decat cel normal

Nivelul radiatiilor din aceasta incinta este de 40.000 de ori (!) mai mare decat cel normal. Turistii care se inscriu sa viziteze camera de control vor trebui sa poarte echipament de protectie si nu vor putea ramane inauntru mai mult de 5 minute. Dupa vizita, turistii vor trebui sa treaca prin niste teste radiologice pentru a se masura nivelul radiatiilor la care au fost expusi.

Aceasta masura este tipica pentru turistii care ajung la Cernobal. Ei trebuie sa treaca prin puncte de control al radiatiilor atat la intrare, cat si undeva la mijlocul traseului prin Cernobal si apoi la incheierea vizitei. De asemenea, vizitele la Cernobal nu se fac decat in cadru organizat, turistii neavand voie sa se aventureze in orasul fantoma pe cont propriu, scrie Agerpres.

Citeste si:
Un militar rus a murit din cauza radiaţiilor de la Cernobîl
Un militar rus a murit din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.