LifeStar 25 Mai 2017 14:47
Joi, 25 mai 2017, ora 18.30, in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, regizoarea, scenarista si producatoarea Brigitte Drodtloff a pregatit o prezentare a vietii micului pianist, insotita de imagini fotografice, un scurt film documentar si o scena filmica inspirata din viata acestuia, totul in cadrul spectacolului ce va avea loc.

Carl Filtsch a fost elevul preferat al marelui Frédéric Chopin, iar interpretarile sale au avut o mare rezonanta la mijlocul secolului al XIX-lea. Compozitiile pentru pian si orchestra, pot fi ascultate in cadrul unui spectacol audiovizual, in interpretarea la pian a lui Stefan Pretuleac, un adolescent talentat in varsta de 15 ani, din Craiova, si a altui talent de exceptie, Andrei Preda, un tanar in varsta de 18 ani, din Iasi.

Potrivit unui comunicat remis 9am, proiectul isi propune sa reinvie o mostenire importanta a Transilvaniei, punand in evidenta personalitatea notabila a lui Carl Filtsch, drept una dintre cele mai interesante aparitii din cultura sasilor transilvaneni.

Triarte, Institutul Cultural Roman, Fundatia Michael Schmidt si Universitatea de Nationala de Muzica Bucuresti sustin, prin acest eveniment, eforturile de promovare intreprinse de cativa ani, deja, de regizoarea Brigitte Drodtloff in scopul mediatizarii valorilor culturale romanesti in afara tarii.

Spectacolul „Pe urmele copilului minune din Ardeal, Carl Filtsch” a fost deja prezentat la München, pe data de 19 noiembrie 2016, in cadrul Zilelor Culturii Romane si a avut un mare succes. Evenimentul fost sustinut de Cancelaria de Stat din Bavaria, de Organizatia Sasilor din München si de Institutul Culturii si Istoriei din Europa de Sud, IKGS.

Accesul la eveniment este gratuit si se face in limita locurilor disponibile, pe baza de rezervare. Intrarea se face din str. Stirbei Voda.

Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebes – 11 mai 1845, Venetia) a fost un talent muzical de exceptie. In 1842, a devenit elevul preferat al lui Frédéric Chopin la Paris si a interpretat pentru prima data muzica acestuia in fata Reginei Victoria. Din pacate, boala i-a intrerupt turneele europene intr-un moment cand se bucura de un renume extraordinar. A murit la doar 15 ani, la Venetia, unde este inmormantat. De-abia de curand s-au gasit 13 compozitii, ceea ce se considera astazi intreaga opera a lui Carl Filtsch, opera care nu este, insa, suficient de promovata si de cunoscuta.

Citeste si:
Lord of the Dance revine la București pe 21 mai 2024, cu un nou...
Lord of the Dance revine la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.