In urma concursului national pentru selectarea proiectului care va reprezenta Romania la cea de-a 57-a editie a Expozitiei Internationale de Arta – la Biennale di Venezia, Comisia de selectie a declarat castigator proiectul Geta Bratescu – Aparitii.

Expozitia Aparitii va pune accent pe imbinarea mediilor artistice, reveland caracterul mobil, deschis, performativ al artei Getei Bratescu, precum si proliferarea ideilor, fluxul debordant al imaginatiei si libertatea de manifestare care insotesc creativitatea specifica acestei artiste.

Participarea Getei Bratescu la Bienala de la Venetia constituie o sinteza a parcursului ei artistic, conceputa prin prisma unor nuclee tematice, incluzand si cea mai recenta etapa a practicii ei artistice, intr-o incercare de a oferi o oglindire a spatiului atelierului, inteles ca spatiu fizic dar si ca entitate meta-artistica. Consistenta, integritatea, calitatea estetica si intelectuala a acestui demers, incredibila prezenta a artistei – care se dezvaluie prin lucrarile in care ea se auto-reprezinta, dar si in personajele/figurile feminine pe care ea le invoca – vor transforma Pavilionul Romaniei si Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia intr-un „atelier continuu” pentru fiecare vizitator in parte.

Geta Bratescu este si o artista a contemporaneitatii

Potrivit unui comunicat remis 9am, pe langa semnificatia istorica a parcursului ei, Geta Bratescu este si o artista a contemporaneitatii, a carei versatilitate si capacitate permanenta de reinventare rezoneaza cu preocuparile, explorarile materiale si conceptuale ale artistilor care imprima astazi traiectoria artei contemporane. Prezenta ei la Bienala de la Venetia cauta sa comunice in primul rand capacitatea artei de inventa naratiuni care transcend contextul sumbru al lumii actuale, pe fundalul unei reflectii artistice si curatoriale care evidentiaza forta transformatoare a feminitatii, ca intruchipare prin excelenta a unui „subiect nomad”. Arta Getei Bratescu se situeaza in deplina consonanta cu intoarcerea la materialitate, la forta imaginatiei artistice si a plasmuirii. Interesul reinnoit pentru imagine si reprezentare semnaleaza si racordarea practicii ei artistice la dezbaterile actuale despre rolul artei, ca spatiu de oglindire a punctelor nevralgice ale realitatii dar si ca mod de instituire a unui limbaj specific care poate genera noi forme de subiectivitate.

Geta Bratescu (n. 1926) este o personalitate centrala a artei contemporane romanesti incepand din anii ‘60. Artista cu o cariera indelungata si prolifica, Geta Bratescu a dezvoltat o opera complexa ce include desen, colaj, gravura, tapiserie, obiect, fotografie, film experimental, video și performance. A studiat simultan la Facultatea de Litere și Filosofie si la Scoala de Belle Arte din Bucuresti si a lucrat ca director artistic pentru revista Secolul 20, denumita in prezent Secolul 21. In 2016 Hamburger Kunsthalle a prezentat o ampla retrospectiva Geta Bratescu, iar printre expozitiile sale recente se numara expozitia personala de la Tate Liverpool din 2015, cea de la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive, SUA, MATRIX 254 / Geta Bratescu, participarile in II Palazzo Enciclopedico, La Biennale di Venezia, 2013, La Triennale Paris, 2012, Palais de Tokyo, și in cea de-a 12a editie a Bienalei de la Istanbul din 2011, etc. Lucrarile sale se gasesc in colectii importante precum: MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Hammer Museum, Los Angeles; San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco; Muzeul de Arta Moderna, Varsovia; Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti; MAK, Viena, MUMOK, Viena, Kontakt Collection, Viena; Moderna Galerija, Ljubljana și FRAC Lorraine, Franța. In 2017, Camden Arts Center, Londra, ii va dedica Getei Bratescu o expozitie personala curatoriata de Jenni Lomax.

Magda Radu este curatoare si istoric de arta stabilita la Bucuresti

Este fondatoare si co-curatoare a programului Salonul de proiecte care s-a desfasurat intre 2011 si 2015 la MNAC Anexa, functionand in prezent ca initiativa independenta la Palatul Universul din Bucuresti. A editat sau co-editat mai multe cataloage de expozitii si carti, printre care: Arta in Romania intre anii 1945 – 2000. O analiza din perspectiva prezentului (2016), subREAL (2015), Dear Money (2014) si André Cadere/Andrei Cadere (2011). In ultimii ani a fost curator al unor expozitii organizate la MUSAC (Leon), Spinnerei, Leipzig, si Photo España, Madrid. In calitate de colaborator la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti a predat un curs ce analizeaza arta romaneasca in context est-european, precum si un curs axat pe studii curatoriale.
Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Expozitia Geta Bratescu – Aparitii va avea loc in Pavilionul Romaniei din Giardini della Biennale si in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia. Deschiderea Bienalei va avea loc intre 10 si 12 mai 2017 (deschiderea pentru presa si profesionisti). Bienala va putea fi vizitata de public incepand din 13 mai 2017 pana pe 26 noiembrie 2017.

Tema expozitiei internationale a Bienalei de Arta de la Venetia din 2017, curatoriata de Christine Macel, este Viva Arte Viva. Potrivit curatoarei, arta „este spatiul ideal pentru reflectie, expresie individuala, libertate, si pentru articularea unor intrebari fundamentale. Mai mult decat oricand, vocea si responsabilitatea artistului sunt cruciale in contextul dezbaterilor contemporane.”

Foto: Geta Bratescu, Doamna Oliver in costum de calatorie (Lady Oliver in her traveling costume), 1980 – 2012, fotografie alb-negru/ cu permisiunea artistului, Ivan Gallery Bucuresti, Galerie Barbara Weiss Berlin

Citeste si:
Fifor: Premierul Ghilotina a anuntat reintroducerea taxei auto, pe...
Fifor: Premierul Ghilotina a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.