Judecatorul din procesul in care trupa Led Zeppelin a fost acuzata de plagiat atunci cand a compus piesa ”Stairway To Heaven” a respins cererea formulata de grupul britanic prin care acesta a solicitat ca instanta sa ii acorde dreptul de a recupera o suma de aproape 800.000 de dolari reprezentand cheltuielile sale de judecata, informeaza BBC.

Desi muzicienii britanici din trupa Led Zeppelin nu au fost gasiti vinovati in procesul in care au fost acuzati ca au plagiat cantecul ”Taurus” al trupei Spirit atunci cand au compus celebrul single ”Stairway To Heaven”, in iunie, judectorul R. Gary Klausner a considerat ca acest caz nu a fost unul neserios.

El a decis ca nu exista dovezi ale faptului ca fondul care administreaza averea lui Randy Wolfe, chitaristul trupei Spirit, ”ar fi avut in spate anumite motive infame”.

Din acest motiv, judecatorul american a stabilit ca fondul nu este obligat sa achite cheltuielile de judecata ale trupei britanice.

Jimmy Page si Robert Plant, alaturi de grupul Warner/Chappell, doreau sa recupereze suma de 793.000 de dolari in urma verdictului din iunie, argumentand ca firma lor de asigurari nu va accepta sa achite cheltuielile de judecata, deoarece revendicarile asupra acelor drepturi de autor erau mult prea vechi.

Avocatii lor au spus ca fondul care administreaza averea lui Randy Wolfe, cunoscut mai mult sub numele Randy California, incearca ”sa stoarca bani” de la muzicienii britanici.

Judecatorul american, desi a recunoscut victoria repurtata de muzicienii trupei Led Zeppelin in acest proces si faptul ca acestia au dreptul la compensatii, in cele din urma a decis ca hotararea finala ii apartine si a decis in favoarea fondului Wolfe.

Avocatii fondului au anuntat deja ca vor face recurs la decizia initiala pronuntata in luna iunie.

Michael Skidmore i-a acuzat pe cei doi compozitori ai piesei ”Stairway to Heaven”, Jimmy Page si Robert Plant, ca au ”furat ” riff-ul de chitara din deschiderea cantecului dintr-o compozitie instrumentala, ”Taurus”, lansata in 1968 de trupa Spirit, condusa de Randy Wolfe.

Citeste si:
Laurențiu Reghecampf i-a deschis noi procese Anamariei Prodan: Am...
Laurențiu Reghecampf i-a...

Michael Skidmore conduce fondul care administreaza averea muzicianului Randy Wolfe, cunoscut si sub numele de Randy California, chitaristul trupei Spirit, decedat in 1997.

Un juriu din Statele Unite a decis in favoarea acuzatilor la sfarsitul lunii iunie, stabilind ca Jimmy Page si Robert Plant nu se fac vinovati de incalcarea drepturilor de autor aferente piesei ”Taurus”, insa Francis Malofiy, avocatul lui Michael Skidmore, a facut recurs si spera sa inverseze verdictul initial.

Atat Jimmy Page, cat si Robert Plant au negat ca ar fi auzit cantecul ”Taurus”, in ciuda faptului ca au asistat la un concert al trupei Spirit in urma cu cinci decenii.

Chitaristul Jimmy Page a declarat in instanta ca a ascultat piesa trupei Spirit abia in urma cu cativa ani si ca acea secventa de coarde pentru care a fost acuzat de plagiat are probabil mai multe lucruri in comun cu un refren intitulat ”Chim Chim Cher-ee” din musicalul ”Mary Poppins” (1964) decat cu oricare alt cantec, informeaza News.ro.

Citeste si:
Oana Pellea recunoaște că a ascultat melodia Macarena a Erikăi...
Oana Pellea recunoaște că a...

La randul sau, Robert Plant a insistat in fata judecatorului ca nu are amintiri din acea noapte, spunand ca dupa toata ”invalmaseala si haosul” create acolo i-ar fi greu sa isi aminteasca o intalnire din urma cu 40 de ani.

Juriul american - alcatuit din opt cetateni ai statului California - a decis ca reclamantul detine drepturile de autor asupra cantecului ”Taurus”, ca membrii trupei Led Zeppelin au ascultat intr-adevar acest single, daca ca nu exista ”similaritati substantiale in privinta elementelor intrinseci aferente cantecelor «Taurus» si «Stairway to Heaven»”.

Potrivit Bloomberg Businessweek, piesa ”Stairway to Heaven” a generat venituri totale de 562 de milioane de dolari pana in 2008. Potrivit presei americane, acuzatorii au solicitat daune si compensatii financiare de aproximativ 40 de milioane de dolari.

Citeste si:
Emilia Șercan, declarații după decizia de plagiat în cazul lui...
Emilia Șercan, declarații...

Presa a vehiculat ca o posibila intelegere intre parti s-ar putea stabili la 1 milion de dolari, la care s-ar adauga si inscrierea lui Randy Wolfe (cunoscut si sub numele Randy California) drept compozitor.

Nu este pentru prima data cand trupa Led Zeppelin a fost acuzata de plagiat. In 1970, Chester Burnett a spus ca ”The Lemon Song”, un alt single celebru al trupei britanice, ar fi fost copiat dupa ”Killing Floor”, unul dintre cantecele sale.

Cantecele ”Whole Lotta Love”, ”Babe I'm Gonna Leave You” si ”Dazed and Confused” din repertoriul trupei Led Zeppelin au facut la randul lor obiectul unor acuzatii de plagiat, formulate de alti artisti.

Trupa Led Zeppelin, infiintata la Londra, in 1968, i-a avut in componenta pe chitaristul Jimmy Page, solistul Robert Plant, basistul si claparul John Paul Jones si tobosarul John ”Bonzo” Bonham. Formatia s-a destramat dupa decesul lui John Bonham, in 1980. Considerata una dintre cele mai inovatoare si influente trupe din istoria muzicii rock, Led Zeppelin a lansat 9 albume de studio si numeroase compilatii si albume live, care au fost vandute in aproximativ 300 de milioane de copii.

Citeste si:
Ultimul concert Led Zeppelin va fi disponibil gratuit online timp...
Ultimul concert Led Zeppelin...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.