Procesul ce vizeaza autenticitatea piesei ”Stairway to Heaven”, in care doi dintre fondatorii trupei Led Zeppelin, Jimmy Page si Robert Plant, sunt acuzati de plagiat, a inceput marti la Los Angeles, informeaza europe1.fr.

Robert Plant si Jimmy Page s-au prezentat, marti, la o prima infatisare in procesul drepturilor de autor asupra piesei ”Stairway To Heaven”, pe care formatia Led Zeppelin a lansat-o in 1971 si pentru care cei doi muzicieni sunt acuzati de plagiat. Trupa rock psihedelic Spirit, din Los Angeles, sustine ca pasajul de chitara din deschiderea piesei Led Zeppelin a fost luat din cantecul instrumental ”Taurus”, lansat de grupul californian in 1968.

”«Stairway to Heaven», una dintre cele mai renumite piese din istoria muzicii rock, este o compozitie originala a grupului Led Zeppelin si nu are nicio legatura cu «Taurus», care este o compozitie instrumentala a grupului psihedelic californian Spirit”, a declarat in instanta Peter Anderson, avocatul trupei Led Zeppelin.

Peter Anderson a si difuzat in sala de judecata celebra piesa ”Stairway to Heaven”, pentru ca aceasta sa fie ascultata de cei opt membri ai juriului, alcatuit din patru barbati si patru femei.

Printr-o decizie pronuntata in luna aprilie, judecatorul federal al districtului Los Angeles, Gary Klausner, a spus ca ”Stairway to Heaven” si cantecul ”Taurus” al grupului Spirit, ce a fost compus de Randy California, sunt ”suficient de asemanatoare” pentru a permite unui juriu sa stabileasca daca Robert Plant si Jimmy Page se fac vinovati de ”incalcarea drepturilor de autor”.

Cativa ani separa cele doua cantece. Cantecul ”Taurus” a fost lansat in 1968, cu trei ani inainte de celebrul single ”Stairway to7 Heaven”, inregistrat in decembrie 1970-ianuarie 191, la Londra, scrie News.ro.

Citeste si:
Emilia Șercan, declarații după decizia de plagiat în cazul lui...
Emilia Șercan, declarații...

Randy Wolfe, supranumit si Randy California, chitaristul trupei Spirit, nu a apucat sa ii dea in judecata pe Robert Plant si Jimmy Page si a murit in 1997, insa o plangere in justitie a fost depusa de Michael Skidmore, care ii administreaza averea si care a fost prezent in sala de judecata, marti.

”Acest caz poate fi rezumat prin aceste cuvinte: atribuiti o creatie aceluia care are dreptul asupra ei”, a declarat avocatul lui Michael Skidmore.

Formatia britanica Led Zeppelin a cantat in deschiderea unui concert Spirit, pe 26 decembrie 1968, in Denver, care a marcat debutul britanicilor pe scena americana.

Membrii supravietuitori ai grupului Led Zeppelin - Robert Plant, Jimmy Page si John Paul Jones - au transmis o marturie potrivit careia nu au interactionat cu formatia Spirit si nici nu au ascultat muzica acesteia.

Citeste si:
Ultimul concert Led Zeppelin va fi disponibil gratuit online timp...
Ultimul concert Led Zeppelin...

Membrii formatiei au precizat ca bucata muzicala din prima parte a piesei ”Stairway To Heaven” - cantata in La minor - este folosita in muzica de multe secole si ca acest proces ignora restul cantecului, care este construit pe o durata de peste 8 minute.

Judecatorul nu a fost de acord cu aceste argumente si a transmis ca cele doua piese seamana si in ceea ce priveste linia basului.

Michael Skidmore nu a precizat care ar fi suma la care se ridica prejudiciul, insa presa a vehiculat ca o posibila intelegere intre parti s-ar putea stabili la 1 milion de dolari, la care s-ar adauga si inscrierea lui Randy California drept compozitor.

Nu este pentru prima data cand trupa Led Zeppelin a fost acuzata de plagiat. In 1970, Chester Burnett a spus ca ”The Lemon Song”, un alt single celebru al trupei britanice, ar fi fost copiat dupa ”Killing Floor”, unul dintre cantecele sale.

Citeste si:
Led Zeppelin a pierdut lupta in justitie pentru recuperarea...
Led Zeppelin a pierdut lupta...

Cantecele ”Whole Lotta Love”, ”Babe I'm Gonna Leave You” si ”Dazed and Confused” din repertoriul trupei Led Zeppelin au facut la randul lor obiectul unor acuzatii de plagiat, formulate de alti artisti.

Trupa Led Zeppelin, infiintata la Londra, in 1968, i-a avut in componenta pe chitaristul Jimmy Page, solistul Robert Plant, basistul si claparul John Paul Jones si tobosarul John ”Bonzo” Bonham. Formatia s-a destramat dupa decesul lui John Bonham, in 1980. Considerata una dintre cele mai inovatoare si influente trupe din istoria muzicii rock, Led Zeppelin a lansat 9 albume de studio si numeroase compilatii si albume live, care au fost vandute in aproximativ 300 de milioane de copii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.