Cresterea rapida a genului de filme cu supereroi, datorata in mare parte celor de la Marvel, a schimbat modul in care oamenii percep industria cinematografica, iar gasirea unui scenariu realist, cu actori nemascati, care sa aduca oameni in cinema, pare din ce in ce mai grea, scrie Business Magazin.

Deadpool, care pana in prezent a generat venituri de peste 500 de milioane de dolari, este un blockbuster atipic, interzis celor sub 18 ani din cauza limbajului obscen si a scenelor de o violenta dusa la extrem. Filmul se incadreaza insa perfect intr-o alta categorie care incepe sa dicteze, tot mai mult, directia in care merg banii de la Hollywood: productii care nu se bazeaza pe puterea starurilor pentru a umple salile de cinema.

In contrast, doua filme recent lansate si promovate prin imaginea actorilor principali nu au reusit nici macar sa aduca venituri care sa acopere bugetul de productie: Joy, cu Jennifer Lawrence, si Concussion, cu Will Smith.

Bugetele de sute de milioane de dolari nu fac decat sa mascheze incapacitatea studiourilor de a gasi scenarii realiste, cu actori fara masti, care sa aduca oamenii in salile de cinematograf.

Si, totusi, industria cinematografica pare a fi intr-o stare excelenta: veniturile pe continentul nord-american au crescut cu 6,3% in 2015, atingand pragul istoric de 11 miliarde. Daca se pune la socoteala si China, unde cresterea anuala a fost de aproape 50%, rezulta o crestere la nivel global de 4%, pana la 38 de miliarde dolari.

Dar aceasta crestere generala nu se datoreaza unor nume mari, precum Tom Cruise sau Leonardo DiCaprio, ci mai degraba efectelor speciale din ce in ce mai reusite. Francize precum Fast and Furious, Avengers, The Hunger Games, James Bond sau Star Wars conduc un grup de 14 filme care au generat fiecare, anul trecut, venituri de peste 500 de milioane de dolari.

In 2006, doar 5 filme reuseau o asemenea performanta. Astfel de productii reprezinta mai degraba sansa de a crea o vedeta decat de a fi transformate in succes de un nume mare.

Citeste si:
Sean Bean și Miranda Richardson se alătură lui John Malkovich în...
Sean Bean și Miranda...

"Nu vrei sa ai un nume mare intr-o astfel de franciza", explica un producator. "Filmele vor avea oricum succes, asa ca nu ai niciun motiv sa-i platesti mai mult pentru actori. Jennifer Lawrence nu era Jennifer Lawrence inainte sa joace in Hunger Games".

Dar producatorii de la Hollywood iubesc vedetele, asa ca vor mai oferi, ocazional, roluri importante unor actori care poate nu se afla in cea mai buna perioada a carierei. Este si un fel de plasa de siguranta: daca filmul nu va avea succes, ei pot spune ca au facut tot ce a tinut de ei, iar asta include aducerea unui nume mare in proiect, scrie MEDIAFAX.

Inaintea barbatilor, femeile au simtit efectele unei astfel de politici. Conservatorismul (exprimat de nenumarate ori la Hollywood) se traduce, mai simplu, intr-o lista lunga de roluri pentru barbatii care s-au bucurat deja de un anumit grad de succes si o lista scurta de roluri pentru restul actorilor.

Citeste si:
Variante de culori și tendințe pentru manichiură în 2023
Variante de culori și...

Cum ar fi daca Bradley Cooper (41 de ani) ar primi numai roluri de partener mai in varsta al unui tanar actor sau daca Leonardo DiCaprio (tot 41 de ani ) ar figura pe lista unui blockbuster de vara, alaturi de Scarlett Johansson, in rolul tatalui. Toate aceste scenarii par aberante, dar ele reflecta perfect ceea ce se intampla in cazul actritelor trecute de o anumita varsta, in general cea de 35 de ani.

La inceputul anului trecut, Maggie Gylenhaal (37 de ani la momentul respectiv) a povestit ca un regizor i-a spus ca e prea batrana pentru a juca iubita unui barbat de 55 de ani. Pana si Meryl Streep, cu ilustra sa cariera, se confrunta ocazional cu astfel de probleme.

In cadrul unui interviu acordat celor de la People, ea a recunoscut ca la varsta de 40 de ani i s-au oferit trei roluri de vrajitoare. "Nu mi s-a oferit niciun rol intr-un film de dragoste sau intr-un film de aventuri. Mi s-au oferit roluri de vrajitoare pentru ca eram deja batrana la 40 de ani", a declarat aceasta.

Citeste si:
[Video] O creatura ciudata si-a facut aparitia pe cer, in Virginia!
Video  O creatura ciudata...

Poate cel mai relevant studiu in aceasta directie este cel realizat in 2013 de Vulture, care a ajuns la concluzia ca personajele principale masculine nu imbatranesc, in vreme ce partenerele lor sunt lovite din plin de trecerea timpului. Autorii au analizat cei mai importanti 10 actori si cele mai cunoscute filme ale lor, comparand diferenta de varsta dintre acestia si partenerele lor de pe marele ecran. Concluzia a fost urmatoarea: chiar daca interpretii ajungeau la 40, 50 sau 60 de ani, actritele aveau intodeauna varste cuprinse intre 35 si 40 de ani.

Nici media nu mai pare a fi atrasa de puterea vedetelor feminine, dupa cum remarca Jess Cagle, editor-sef al Entertainment Weekly.

"Era o vreme cand starurile de cinema reprezentau standardul de aur pentru o coperta. Acum lucrurile s-au schimbat", a afirmat Jess Cagle.

Citeste si:
Gala de decernare a Globurilor de Aur, fără public și fără...
Ceremonia de decernare a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.