Cineastul francez Luc Besson a fost condamnat pentru plagierea unui film al regizorului american John Carpenter si trebuie sa ii plateasca acestuia si colaboratorilor sai daune de 80.000 de euro, potrivit unor informatii dezvaluite recent de presa franceza.

EuropaCorp, societatea de productie detinuta de Luc Besson, a fost condamnata de o instanta din Paris sa ii plateasca 80.000 de euro regizorului John Carpenter si colaboratorilor sai, pentru plagierea unor scene dintr-un film realizat de Carpenter, intitulat "New York 1997". Condamnarea dateaza din luna mai, insa informatiile in acest sens au fost facute publice abia miercuri, potrivit 20minutes.fr.

John Carpenter l-a dat in judecata pe Luc Besson, sustinand ca filmul acestuia din urma "Misiune pe MS One/ Lock Out", care a fost produs de Europacorp si a avut premiera in 2012, avea scene si detalii similare cu un film al lui Carpenter din 1981, intitulat "New York 1997".

"Lock Out" este o pelicula care transpune publicul intr-un viitor in care lupta pentru siguranta omenirii trece dincolo de limitele pamantesti. Actiunea filmului se petrece in 2079, la Washington, si il are in centru pe fostul agent CIA Snow (interpretat de Guy Pearce), interogat sub acuzatia de tradare impotriva Statelor Unite. Seful serviciilor secrete, Scott Langral, este convins ca acesta l-a ucis pe agentul Frank intr-o camera de hotel. Intre timp, Emily Warnock (Maggie Grace), fiica idealista a presedintelui Statelor Unite, viziteaza MS One, inchisoarea spatiala cu regim de securitate crescut, sperand sa gaseasca dovezi care sa ateste faptul ca cei condamnati sunt, de fapt, folositi drept cobai de o mare corporatie.

Instanta franceza care a judecat aceasta speta, Tribunal de grande instance de Paris, i-a dat castig de cauza lui John Carpenter, remarcand "numeroasele asemanari intre cele doua filme de science-fiction".

Potrivit acestui tribunal, combinatia de elemente care i-a oferit filmului "New York 1997", de John Carpenter, "propria fizionomie si originalitate" a fost reprodusa in pelicula "Lock-Out", care a fost produsa de Luc Besson.

Astfel, compania de productie EuropaCorp a lui Luc Besson a fost obligata de instanta franceza sa ii plateasca o suma de 20.000 de euro lui John Carpenter, 10.000 de euro lui Nick Castle, coscenarist al filmului "New York 1997", si 50.000 de euro unei societati care gestioneaza drepturile de exploatare a acestei pelicule, relateaza fr.news.yahoo.com.

Citeste si:
Cum era descris Iliescu într-un raport secret al CIA din 1982
Cum era descris Iliescu...

Conform publicatiei Libération, EuropaCorp si Luc Besson au facut apel la aceasta decizie a tribunalului francez.

Cotidianul Libération precizeaza ca Luc Besson mai este implicat intr-un caz similar. Astfel, scenaristul american Robert Mark Kamen (cunoscut pentru peliculele "Karate Kid" si "Taken") l-a acuzat de plagiat pe Luc Besson, vizand filmul "Colombiana", care a avut premiera in 2011 si il are ca producator pe cineastul francez.

Regizor, scenarist si producator, Luc Besson, care are in spate o cariera de peste un sfert de secol, este proprietarul companiei EuropaCorp, prin intermediul careia a produs peste 50 de filme. Besson a inceput sa scrie povesti din plictiseala - se spune ca a terminat primele versiuni ale scenariilor "Al cincilea element" si "Marele albastru" pe cand era adolescent. Criticii il identifica pe Besson drept o figura centrala a miscarii Cinéma du look (stil extrem de specific si de vizual prezent in cinematografia anilor '80 - inceputul anilor '90). "Metroul", "Marele albastru" si "Nikita" sunt considerate exemple ale acestei scoli stilistice, care prefera stilul substantei si spectacolul povestii. In ultimii ani, Besson a scris si a produs nenumarate filme de actiune, precum seriile "Taxi" si "Curierul" si peliculele "Sarutul Dragonului" si "Dresat pentru a ucide", ambele cu Jet Li.

Citeste si:
Iranul va executa un spion CIA implicat în uciderea generalului...
Iranul va executa un spion...

John Carpenter, considerat un maestru al filmelor horror, este renumit pentru productii devenite clasice ale genului, precum "Halloween", "Evadare din Los Angeles" si "Memoriile Omului Invizibil". In 2001, acesta a lansat pelicula "Fantomele de pe Marte", iar, in 2010, lungmetrajul "The Ward".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.