Social 16 Iunie 2020 11:10

Un raport CIA din anul 1982 vorbește despre situația precară în care se găsea România la momentul respectiv, dar și despre posibilii succesori ai lui Ceaușescu, între care este prezentat și Ion Iliescu, cel care avea să devină liderul României post-decembriste.

Raportul CIA întocmit în 1982 a fost desecretizat în 2008 și tratează frământările sociale din România, vorbind despre cauzele acestora, dar și despre implicațiile pe care le au.

Raportul arată că regimul lui Nicolae Ceaușescu este sabotat de stagnare economică, dar și de tulburări sociale din ce în ce mai vizibile. CIA notează că inabiliatea liderului de a întoarce aceste trenduri negative ar putea să-i erodeze puterea, cu toate că la momentul respectiv, din 1982, dominația sa asupra scenei politice din România nu părea amenințată în vreun fel.

CIA subliniază că politicele sale interne, printre cele mai dogmatice din Europa de Est, sunt cauza problemelor cu care se confrunta la momentul respectiv. Dezvoltarea rapidă a industriei și controlul strict asupra deciziilor au adus tensiuni mari în economie. Agenția americană notează că Ceaușescu nu părea să aibă de gând să-și schimbe strategia pe care o urma de aproape două decenii.

Raportul CIA mai notează și că problemele interne îi sabotează și politica externă. Agenția arată că Ceaușescu dorea simpatie și suport din Occident, dar și din Lumea a Treia, încercând totodată să lase ușa deschisă și sovieticilor.

CIA mai arată că inabilitatea lui Ceaușescu de a ține sub control tulburările sociale ar putea să-i convingă pe acoliții săi să-l înlocuiască. La momentul respectiv, Moscova era văzută ca dornică de a exploata un astfel de moment de slăbiciune al României pentru a repune țara într-o poziție servilă.

Cine l-ar fi putut urma pe Ceaușescu la cârma țării

Raportul CIA se încheie cu o listă de elite comuniste care ar fi putut să-i ia locul lui Nicolae Ceaușescu, însă Agenția subliniază că liderul statului avea o poziție atât de cimentată încât era dificil să fie identificat un șef alternativ credibil. Totuși, o listă scurtă a fost întocmită, începând cu camarila din jurul liderului.

Citeste si:
Unul dintre liderii Hamas, ucis în Beirut într-un atac atribuit...
Unul dintre liderii Hamas,...

Elena Ceaușescu era cap de listă, însă CIA nota că este una dintre cele mai nepopulare figuri ale regimului.

Urmează Emil Bobu, vice prim-ministru, considerat cel mai puternic susținător al lui Ceaușescu.

Tot aici apare și Iosif Banc, secretar în Comitetul Central. Ultimul dintre apropiații care l-ar fi putut succeda pe Ceaușescu era considerat Ion Coman, secretar în CC și ministru al Apărării.

În a doua parte a listei apar potențialii brokeri de putere, oameni loiali lui Ceaușescu, dar suficient de distanți încât să nu fie afectați de o eventuală lovitură de palat.

Ilie Verdeț, prim-ministrul țării, era primul în această listă. Un protejat al lui Nicolae Ceaușescu, era singurul dintre originalii companioni ai președintelui care și-a păstrat statutul.

Constantin Dăscălescu apare și el pe listă, fiind secretar în Comitetul Central al PCR.

Citeste si:
Soția lui Mihai Petre, secretul unui trup de invidiat la 41 de ani....
Soția lui Mihai Petre,...

Ștefan Andrei și Cornel Burtică, de asemenea, figurează pe lista brokerilor de putere. Primul era ministru de Externe, iar al doilea era ministru al Comerțului Extern.

Cel de-al treilea grup identificat de CIA este cel al foștilor lideri care au decăzut între timp, dar care ar putea reveni la vârf, datorită atractivității de care încă se bucură.

Primul este Virgil Trofin, un rival al lui Ceaușescu, expulzat din CC în noiembrie 1981. La un moment dat era considerat al doilea om în stat și eventualul succesor al lui Ceaușescu, dar criticile asupra cultului personalității i-au pecetluit soarta.

Paul Niculescu era cel de-al doilea lider ”căzut în dizgrație”, după statutul înalt pe care l-a avut în anii '60. După mai multe neînțelegeri vizavi de politici, acesta a decăzut.

Cum era văzut Ion Iliescu de CIA

Ion Iliescu, cel care avea să devină liderul României după căderea lui Ceaușescu, este tocmai ultimul din raportul întocmit de CIA. Agenția notează că la momentul respectiv ajunsese șeful Consiliului Național al Apelor, o instituție relativ obscură, dar și că era un lider proeminent al tineretului în anii 1960. ”Sclipitor, dinamic și neobișnuit de sincer, Iliescu este considerat de mulți ca fiind cel mai impresionant om din elita României. Popularitatea sa imensă în rândul tinerilor și criticile deschise la adresa liderului autocrat al țării au dus la declinul său politic, dar tinerețea, abilitatea și popularitatea încă existentă existentă în rândurile membrilor aparatului birocratic sugerează că ar putea fi o figură importantă după căderea lui Ceaușescu.

Citeste si:
CIA a avertizat că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă se...
CIA a avertizat că Putin ar...

Întregul raport al CIA poate fi consultat aici.


Despre autor:


Ultima actualizare: 16 Iunie 2020 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.