Dosarul Revoluției ajunge din nou pe masa magistraților, la 33 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Printre alții, Ion Iliescu este trimis în judecată, fiind acuzat de crime împotriva umanității. Fostul președinte al României ar fi indus în eroare opinia publică prin aparițiile sale televizate, amplificând psihoza cu privire la terorism. Sătui de drumurile la tribunal, revoluționarii spun că este o cauză fără sfârșit.

Se reia dosarul Revoluției la 33 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Ion Iliescu, trimis în judecată

Dosarul Revoluției este un șir de poticneli, căci, în 2007, ancheta a fost blocată de o hotărâre a Curții Constituționale care mută cauza de la parchetul militar la o secție civilă.

În anul 2015, dosarul a fost clasat, dat fiind că acuzațiile de crimă împotriva umanității nu făceau parte din legea penală. În 2016, cauza a fost redeschisă, iar în 2019 trimisă în instanță.

Ion Iliescu nu s-a prezentat la niciun termen. În 2020, dosarul a fost retrimis la Parchetul Militar pentru refacerea cercetărilor. Acum, dosarul Revoluției a fost reluat. Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al aviației militare, Iosif Rus, sunt acuzați de crime împotriva umanității.

„Ion Iliescu, fost preşedinte al României... Voiculescu Voican Gelu, fost prim ministru şi generalul în retrage Rus Iosif, fost comandant al aviaţiei militare. Infracţiuni contra umanităţii", a declarat Gabriela Scutea- Parchetul General.

Cei trei amintiți mai sus au fost trimiși în judecată după ce dosarul Revoluției a fost refăcut și trimis pentru a doua oară în instanță.

„Reluarea urmăririi penale s-a dispus la 21 martie 2022, după ce dosarul a fost restituit fizic de Înalta Curte la 14 februarie 2022", a declarat Gabriela Scutea- Parchetul General.

Anterior, magistrații au decis că dosarul nu este complet. Mai multe probe și declarații ale martorilor au fost excluse, iar procurorii au fost obligați să refacă probatoriul în numai cinci zile, lucru imposibil pentru un dosar cu mai mult de 3300 de volume. La cinci luni de la retrimiterea pentru reexaminare, procurorii au dispus trimiterea în judecată a 275 de persoane, 35 de foști generali, 114 ofițeri, 13 subofițeri, 36 de militari în termen și 86 de civili.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

„Este vorba despre o comandă politică, să lăsăm justiţia să-şi urmeze cursul. Cum pot să mă consider vinovat de crimă împotriva umanităţii?", a declarat Gelu Voican Voiculescu.

Ion Iliescu, în timpul Revoluției din 1989

În timpul Revoluției din 1989, Ion Iliescu și o parte a disidenților politici au constituit Frontul Salvării Naționale, care a preluat puterea cu sprijinul forțelor armate conduse de Gen. Stănculescu. Iliescu a fost recunoscut ca lider al FSN și , prin urmare, al autorității provizorii a statului până la alegerile din 1992. Calitatea de lider provizoriu a statului a fost recunoscută și de Consiliul Frontului Salvării Naționale care s-a constituit ulterior din membrii FSN si a partidelor noi create.

Un document descoperit în arhiva Ministerului de Afaceri Externe polonez confirmă că, în data de 23 decembrie 1989, Ion Iliescu și Silviu Brucan au rugat Moscova, prin intermediul ambasadei, să trimisă un ajutor militar „pentru că singuri nu se pot descurca”, potrivit formulării din document. Răspunsul URSS a fost că „sunt gata să trimită orice fel de ajutor cu excepția intervenției trupelor”, se arată în document.

Citeste si:
George Burcea, dat în judecată de fosta soție. Andreea Bălan l-a...
George Burcea, dat în...

De altfel, cererea lui Iliescu a intervenției militare rusești este confirmată de mărturiile unor personaje-cheie ale Revoluției române, anume Dumitru Mazilu, fost prim-vicepreședinte al Consiliului FSN, ale generalului Ion Hortopan, fost comandant al Infanteriei și Tancurilor (decedat în 2000), ale viceamiralului (în rezervă) Ștefan Dinu, care în decembrie 1989 era șef al Direcției de Informații a Armatei (DIA) și ale lui Ștefan Gușă Șef al Marelui Stat Major General în decembrie 1989, care s-a opus fățiș și vehement acestei inițiative.

Potrivit declarațiilor lui Hortopan în fața Comisiei Senatoriale pentru Cercetarea Evenimentelor din decembrie 1989, acesta a fost de față când Iliescu a dat apelul respectiv.

Cert este că fostul președinte al României a avut o legătură puternică cu puterea de la Moscova, care a fost dovedită, printre altele, de faptul că primul acord internațional post-revoluționat a fost semnat cu URSS.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu o dă în judecată pe Bianca Drăgușanu: „Am decis...
Claudia Pătrășcanu o dă în...

Iată ce declara Iliescu în decembrie 1989, vorbind despre soții Ceaușescu: „s-au autointitulat comuniști, nu au nimic de-a face nici cu socialismul, nici cu ideologia comunismului științific. Au întinat numai numele Partidului Comunist Român, au întinat numai memoria celor care și-au dat viața pentru cauza socialismului în această țară.”


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 August 2022 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.