Fostul președinte Ion Iliescu ar putea rămâne fără certificatul de luptător la Revoluție, în urma unei decizii a Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România, din subordinea Guvernului.

Iliescu ar putea rămâne fără certificatul de luptător la Revoluție

Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada anilor 1945-1989 a luat hotărârea de a retrage titlul de luptător la Revoluția din decembrie 1989 a fostului președinte al României, Ion Iliescu.

Solicitarea a venit la inițiativa Asociației 21 decembrie, iar decizia a fost luată în cadrul sedinței din 31 mai privind îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea titlului de luptător la Revoluţia din Decembrie 1989 de către Ion Iliescu.

Potrivit actelor, comisia a depistat că fostul președinte Ion Iliescu a deţinut funcţii de conducere în Partidul Comunist Român, lucru ce este incompatibil cu statutul de luptător în Revoluţie, potrivit Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

AICI poți vedea decizia Secretariatului de Stat.

”De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945-1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale Partidului Comunist Român”, prevede articolul invocat.

Iliescu va pierde și beneficiile titlului. Care sunt acestea

Membrii comisiei au decis că acționeze în instanță și să demareze procedura administrativă de anulare a certificatului de revoluţionar al lui Ion Iliescu. Astfel, Ion Iliescu riscă să piardă pe lângă titlu și toate beneficiile de luptător al Revoluției.

Persoana căreia i se retrage titlul de revoluționar pierde și beneficiile acestui ordin. Prin urmare, persoana pierde prioritatea la închirierea şi cumpărarea de locuințe din fondul de stat, atribuirea fără plată a locurilor de veci în cimitir, acces gratuit la tratament și consultații în spitalele şi policlinicile Ministerului Sănătății şi Ministerului Apărării Naționale, medicamente gratuite, acces gratuit la sanatorii și baze de tratament aparținând Ministerului Sănătăţii, etc.

Citeste si:
Ciolacu vrea fotoliul de președinte al României. Ce post îi oferă...
Marcel Ciolacu vrea fotoliul...

Ion Iliescu a avut trei mandate de președinte al României

Ion Iliescu a fost președintele României de trei ori, ca președinte al FSN între 22 decembrie 1989-1992, după care ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004. A fost și senatori din partea PSD în perioada anilor 1996-2000 și 2004-2008. Fostul șef de stat a fost și președinte de onoare al PSD.

La vârsta de 92 de ani, Ion Iliescu s-a îndepărtat de viața politică din România, bucurându-se de viață în liniște și pace alături de familie.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Iunie 2022 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.