LifeStar 3 Iulie 2015 16:56
Actorul american Jim Carrey a generat numeroase controverse in spatiul online, prin intermediul unor mesaje publicate pe Twitter, informeaza forbes.com.

Actorul american Jim Carrey a generat numeroase controverse in spatiul online dupa ce a sugerat in aceasta saptamana ca vaccinarea bebelusilor si a elevilor provoaca autism, informeaza forbes.com.

Starul hollywoodian a publicat recent mai multe mesaje pe Twitter pentru a atrage atentia opiniei publice asupra unei cauze pentru care militeaza de multi ani - crearea unor vaccinuri "ecologice". Jim Carrey incerca in acest fel sa isi exprime opozitia fata o noua lege adoptata recent in California, care a declarat obligatorie vaccinarea tuturor copiilor care merg la scoala in acest stat american, cu exceptia cazurilor scutite medical, si care a eliminat posibilitatea de a refuza vaccinarea din motive personale si religioase.

Jim Carrey are peste 14 milioane de admiratori pe Twitter si face parte dintr-un grup mic, dar extrem de vocal, de persoane care afirma ca vaccinurile contin "neurotoxine" ce provoaca autism. Starul american a spus ca Jerry Brown, guvernatorul statului California, este "un fascist corporatist" intrucat a semnat acea lege.

Incercand sa isi motiveze punctul de vedere, actorul a publicat pe Twitter o serie de mesaje, iar unele dintre ele, precum "Un trilion de dolari cumpara opiniile multor experti. Te vor cumpara si pe tine? Vaccinuri fara toxine, o solicitare rezonabila!", erau insotite de fotografii ale unor copii in suferinta.

Unul dintre copiii din acele fotografii este Alex Echols, ai carui parinti nu i-au acordat lui Jim Carrey permisiunea de a folosi imaginea fiului lor in mesajele starului hollywoodian despre vaccinuri si care nu au fost deloc incantati de fapta starului hollywoodian.

Jim Carrey se numara printre acele persoane care sunt de parere ca vaccinarea bebelusilor si a copiilor provoaca autism. Desi majoritatea comunitatii stiintifice considera ca vaccinurile nu sunt asociate cu autismul, Jim Carrey are de partea lui si alte celebritati care cred contrariul - precum Robert F. Kennedy Jr. - si a publicat pe contul sau de Twitter un link catre un site ce contine inregistrari video cu Kennedy care promoveaza un documentar ce incearca sa demonstreze existenta acestei asocieri.

Citeste si:
3 sfaturi utile pentru îngrijirea pielii bebelușului pe timp de vară
3 sfaturi utile pentru...

Insa eforturile lui Jim Carrey au atras atentia publicului larg nu doar asupra credintei sale in faptul ca vaccinurile contin "neurotoxine" ce provoaca autism, una dintre afectiunile cu care a fost diagnosticat tanarul Alex Echols. Dupa ce actorul a folosit fotografia lui Alex si dupa izbucnirea unui urias scandal pe Twitter, starul american a contribuit astfel la popularizarea informatiilor despre o maladie genetica, a carei asociere cu autismul a fost deja confirmata: scleroza tuberoasa.

Afectiunea a primit acest nume de la excrescentele in forma de cartofi (tuberculi) care se dezvolta in creier, vizibile la testul de imagistica prin rezonanta magnetica, care in cele din urma se intaresc si devin dure. Boala e cauzata de doua mutatii genetice ce au ca rezultat dezvoltarea acestor tumori benigne in multe tesuturi. "Benign" este un termen ce reflecta doar faptul ca acele tumori nu sunt canceroase, insa efectele lor nu sunt lipsite de periculozitate, in special atunci cand afecteaza sistemul nervos central. Desi acestea pot fi moderate, maladia este adeseori asociata cu epilepsia, intarziere in dezvoltare si autism.

Citeste si:
Balul Bucuriei 2023 a strâns 57.000 de euro, un nou record de...
Balul Bucuriei 2023 a strâns...

Intre 33% si 50% dintre copiii care au scleroza tuberoasa sunt diagnosticati si cu autism. Ambele boli sunt asociate cu crize spastice si exista indicii potrivit carora conexiunile intrerupte dintre diversele regiuni ale creierului ar putea fi vinovate de declansarea crizelor si de aparitia deficitului de comunicare.

Alex Echols este un adolescent in varsta de 14 ani care locuieste in orasul Eugene din statul Oregon. Parintii lui au fost extrem de nemultumiti de mesajele publicate de Jim Carrey pe Twitter. "Jim Carrey dispune de o platforma uriasa - are un numar urias de admiratori - si a folosit in mod incorect imaginea fiului meu, atasand-o in campania sa de lupta impotriva vaccinarii", a declarat mama adolescentului, Karen Echols.

Alex Echols s-a nascut cu sceleroza tuberoasa, o maladie genetica. Fotografia sa a fost eliminata din mesajul publicat de Jim Carrey pe Twitter abia in noaptea de miercuri spre joi, dupa ce sotii Echols au depus o plangere in justitie impotriva retelei de microblogging pentru incalcarea drepturilor de autor. Primul mesaj publicat pe Twitter de Karen Echols l-a avut ca destinatar pe Jim Carrey, caruia mama adolescentului i-a cerut in mod public sa retraga fotografia fiului ei.

Citeste si:
Premiera mondiala: pielea unui copil, reconstituita in proportie de...
Premiera mondiala: pielea...

Joi seara, Jim Carrey a publicat un mesaj pe Twitter in care si-a cerut iertare fata de familia Echols. "Vreau sa imi cer iertare fata de familia Echols si celorlalti oameni pentru ca am publicat fotografii ale copiilor lor fara permisiunea lor. Nu am vrut sa supar pe nimeni", a scris starul american.

Fara sa vrea, incercand sa argumenteze teoria despre asocierea dintre vaccinare si autism, Jim Carrey a atras accidental atentia catre una dintre putinele boli despre care s-a demonstrat deja ca este asociata cu autismul (scleroza tuberoasa). Alte celebritati, precum Julianne Moore, participa de multi ani la campanii de strangere de fonduri pentru a finanta cercetarile stiintifice care vizeaza aceasta boala, scrie MEDIAFAX.

Multi utilizatori de pe Twitter i-au sugerat actorului Jim Carrey sa incerce sa isi repare greseala, prin folosirea imaginii lui Alex Echols, in mod eronat si fara permisiunea parintilor acestuia, si sa sprijine printr-o donatie consistenta fundatia de caritate Tuberous Sclerosis Alliance.

Citeste si:
Restaurantele s-ar putea reînchide. Controverse din cauza numărului...
Restaurantele s-ar putea...

Canadianul Jim Carrey a devenit cunoscut la inceputul anilor '90, datorita rolurilor din filmele "Ace Ventura: detectivu' lu' peste" si "Masca". El a devenit primul actor care a primit un salariu de peste 20 de milioane de dolari, in 1996, gratie peliculei "Tipu' de la cablu". Starul canadian s-a remarcat si in alte comedii cu mare succes de casa, precum "Tantalaul si Gogomanul/ Dumb And Dumber", "The Truman Show", "Eu, cu mine si Irene", "Dumnezeu pentru o zi" si "Yes Man - Un cuvant poate schimba totul".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.