Charles Townes, laureat al premiului Nobel pentru fizica in 1964, pentru inventarea laserului, o descoperire care a revolutionat stiintele, medicina, telecomunicatiile si industria de divertisment, a murit la varsta de 99 de ani, au anuntat reprezentantii Universitatii California din Berkeley.

Charles Townes, originar din California, spunea intr-un interviu ca ideea de a crea prima raza de lumina pura cu unde scurte si frecventa inalta i-a venit in timp ce statea pe o banca intr-un parc din Washington, in timp ce privea cateva azalee inflorite, in primavara anului 1951, informeaza Reuters. Acea revelatie i-a determinat pe profesorul Townes si studentii lui sa construiasca in 1954 un dispozitiv pe care l-au denumit "maser" - Microwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation.

Patru ani mai tarziu, alaturi de cumnatul sau, Arthur Schawlow, a creat o versiune a acelei inventii, pentru a amplifica o raza de lumina optica, in locul energiei cu microunde. Bell Laboratories au patentat noua idee sub denumirea de "laser".

Un alt om de stiinta, Theodore Maiman, a fost primul care a demonstrat capacitatile unui laser propriu-zis, in 1960. Totusi, in 1964, Charles Townes a impartit premiul Nobel pentru fizica cu doi savanti rusi, Aleksandr Prohorov si Nicolai Basov, care, lucrand independent, au creat si ei un "maser", scrie MEDIAFAX.

Charles Townes a introdus pentru prima data denumirile de "maser" si "laser" in astronomie si, cu ajutorul colegilor sai, a fost primul savant care a detectat moleculele complexe din spatiul interstelar si primul care a masurat masa uriasei gauri negre din centrul Caii Lactee.
Reteaua de telescoape cu laser in infrarosu pe care Charles Townes le-a construit la Observatorul astronomic Mt. Wilson din apropiere de Los Angeles masoara diametrele stelelor, desi acestea abia apar ca niste puncte minuscule in imaginile captate de celelalte telescoape.

Profesor emerit la Universitatea California din Berkeley, Charles Townes a fost membru al Facultatii de fizica din cadrul acestei institutii si membru al Space Sciences Laboratory vreme de aproape cinci decenii. Inventiile sale au avut aplicatii intr-o gama vasta de domenii tehnice si au devenit omniprezente in lumea moderna. Incorporate intr-o varietate de produse electronice si fibre optice, laserele sunt folosite, de asemenea, pentru a taia metalul, in operatii chirurgicale, pentru a capta atomi si pentru a declansa reactii de fuziune nucleara.

Citeste si:
Emerald Laser- inovație în remodelare corporală 360 de grade, fără...
Emerald Laser-  inovație în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.