Romanul "Trainspotting", de Irvine Welsh, a fost votat volumul preferat al scotienilor din ultimii 50 de ani, intr-un sondaj efectuat cu prilejul Saptamanii cartii din Scotia, care se desfasoara intre 25 noiembrie - 1 decembrie, informeaza contactmusic.com.

Romanul "Trainspotting" (Polirom, 2006), care urmareste peripetiile unui grup de tineri dependenti de heroina din Edinburgh, a aparut in 1993 si a cunoscut un succes instantaneu in toata lumea. Peste trei ani, romanul a fost ecranizat, in regia lui Danny Boyle, cel care a regizat si "Vagabondul milionar", cu Ewan McGregor si Robert Carlyle in rolurile principale.

"Nu stiu daca «Trainspotting» este cea mai buna carte scotiana - dar sunt absolut convins ca este cea mai buna carte pe care am scris-o. Sunt insa evident flatat doar sa ma aflu pe aceasta lista cu romane extraordinare, alaturi de niste scriitori nemaipomeniti, mai ales daca ma gandesc la unele carti stralucite si la preferatele mele, care nu au aparut niciodata pe aceasta lista", a declarat Irvine Welsh.

In topul celor mai indragite carti din Scotia mai apar "Lanark: o viata in patru carti", de Alasdair Gray (locul al doilea, aparuta la Polirom in 2008), "Black & Blue", de Ian Rankin (locul al treilea), "The Bridge", de Iain Banks (locul al patrulea) si "One Fine Day in The Middle of the Night", de Christopher Brookmyre (locul al cincilea), scrie MEDIAFAX.

Irvine Welsh s-a nascut in 1958, in Leith, o suburbie a orasului Edinburgh. A renuntat la scoala la varsta de 16 ani, a participat la miscarea punk din anii '70, a schimbat mai multe slujbe si a cantat in cateva trupe rock. In 1993, odata cu publicarea romanului "Trainspotting", se impune ca unul dintre cei mai de succes autori scotieni. Pana la realizarea filmului cu acelasi nume, cartea fusese reeditata deja de 14 ori. I-au urmat "Acid House", "Jeg", "Porno", "Daca ti-a placut scoala, munca o sa-ti placa si mai mult" si "Varza reincalzita". Desi refuza sa se afilieze oricarei forme institutionalizate de avangarda, Welsh experimenteaza necontenit cu formele si stilurile literare, construind o viziune suprarealista, a carei sursa este insa realitatea imediata, nu traditia literara.

Citeste si:
Tinerii români iau cu asalt joburile străinilor, fără a părăsi...
Tinerii români iau cu asalt...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.