Tinerii români nemulțumiți de salariul pe care îl primesc, dar fără dorință de a-și părăsi țara, iau cu asalt joburile străinilor, accesibile prin munca remote. Mai exact, ei rămân în România, dar lucrează de la distanță pentru o firmă din afară.

Zeci de mii de tineri au aplicat pentru joburile străinilor, fără a pleca din țară

Soluţia a încolțit în rândul tinerilor români dornici de un salariu mult mai mare. Conform unei platforme de recrutare, în mai puţin de trei săptămâni, zeci de mii de oameni au aplicat pentru joburi din afara României.

„Salariile sunt mult mai bune în afară decât la noi. Am fost la interviuri în ţară şi le-am refuzat din cauza pachetului salarial jenant, inclusiv în corporaţii sau companii cu sediu în mai multe ţări, care la noi oferă 2.500 de lei, iar în afară sar de 1.000 - 2.000 de euro pentru entry level”, a spus un tânăr, pentru Observator.

Nici străinii care au terminat studiile superioare la noi nu vor rămâne aici. De altfel, în țara noastră, nici măcar IT-iștii nu câștigă la fel de bine ca în afară. În România primesc un salariu mediu de 1.300 de euro, în vreme ce în Occident ar câștiga cel puțin 3.000 de euro.

„Domeniile către care se îndreptă românii sunt transporturi, retail, turism, prestări servicii. Pe zona de muncă de birou, domeniile cele mai populare pentru afară sunt cele din IT, marketing, dar de multe ori specialiştii aleg joburi la comapnii din străinătate, dar pentru care să lucreze din România”, a declarat Raluca Dumitra, director de marketing, pentru sursa menționată.

„Segmentul entry level este şi cel în care se angajează cei mai mulţi, tocmai pentru că atât România, cât şi întreaga Europa se confruntă cu un eficit fantasctic de talente, motv pentru care cele mai multe companii îşi iau acestă misiune de a face training cu ei, de a îi creşte de la zero”, a completat aceasta.

Dar nu toți tinerii români vor locuri de muncă remote în altă țară. Unii pleacă definitiv, ceea ce reprezintă o problemă. Majoritatea pleacă în Germania, iar ceilalți aleg Olanda, Franța, Belgia, Marea Britanie, Irlanda sau Danemarca.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

„Dacă ne uităm la forţa de muncă necalificată, aceasta tinde să fie înlocuită de persoane care vin din alte ţări în România, iar forţa de muncă care tinde să se califice îşi doreşte să iasă din România”, a declarat Petru Păcuraru, trainer.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.