Unele dintre cele mai asteptate documentare romanesti, printre care "Anul dragonului", de Adina Popescu si Iulian Ghervas, si "Maria", de Claudiu Mitcu, vor fi proiectate la cea de-a 20-a editie a Astra Film Festival (AFF), care va avea loc la Sibiu, in perioada 14 - 20 octombrie.

Potrivit organizatorilor, Astra Film Festival continua traditia editiilor trecute si aduce in prim plan realitati romanesti surprinse in povesti extraordinare spuse cu limbajul cinematografic. Unele dintre cele mai asteptate productii romanesti ale momentului sunt proiectate in premiera mondiala la editia aniversara a Astra Film Festival, unul dintre cele mai notabile evenimente dedicate filmului documentar din Europa, care, in ultimele doua decenii, a promovat constant filmul romanesc de non-fictiune pe plan international.

Programul filmelor romanesti din selectia AFF 2013 propune o calatorie cinematografica incitanta, timp de sapte zile, prin Romania non-fictiva, cu povestile ei neobisnuite si personaje atipice, toate transpuse pe marele ecran sub forma de documentare observationale, de televiziune, eseuri, docudrame si filme de autor, scrie MEDIAFAX.

Astfel, la AFF 2013, va fi proiectat "Roma Connection" (regia: Mirel Bran), un documentar despre romii din satul Barbulesti care se afla in spatele unor retele infractionale din Paris si Geneva. "The Internet is closing down" (regia: Alex Lungu) este primul documentar romanesc care dezbate un subiect care incinge online-ul si nu numai: lacunele legislatiei de copyrighting in mediul online din Romania si din lume. Cat valoreaza (in bani) viata unei fiinte umane? - depun marturie pe marele ecran sapte fete din Romania implicate fara voia lor in traficul de carne vie, in documentarul "Sperante la vanzare" (regia: Cecilia Felmeri).

Cum se fac audientele in Primaria din Piatra Neamt in absenta primarului se poate afla din documentarul observational "Au nom du Maire" (regia: Anca Hirte). Cine distribuie, dar mai ales cine primeste seringi in regim ambulatoriu in Bucuresti? - este o realitatea izbitoare surprinsa in "City Tour" (regia: Andrei-Nicolae Teodorescu).

Citeste si:
Rețete vechi românești. Trei mâncăruri autentice despre care ai uitat
Rețete vechi românești. Trei...

Cum arata Romania din perspectiva strainilor? - documentarul "Anul dragonului" (regia: Adina Popescu si Iulian Ghervas) dezvaluie aspecte din viata comunitatii chineze din Bucuresti si incercarile lor de a se adapta intr-o tara necunoscuta. "Hay Days" (regia: Ralph Veraart) prezinta povestea unui cuplu englez care si-a vandut casa din Marea Britanie si a decis sa se stabileasca la o ferma intr-un sat de munte din judetul Harghita.

In premiera la Astra Film Festival va fi proiectat "Valea Plangerii" (regia: Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crisan), un documentar care descrie cinematic operatiunile de deportare si ucidere a romilor in siturile din Transnistria. Secretele operatiunii (ratate) de asasinare a doi mari scriitori disidenti stabiliti la Paris, Paul Goma si Virgil Tanase, ies la iveala in "Afacerea Tanase. Leapsa pe murite" (regia: Ionut Teianu). Cum si de ce a vandut Ceausescu evreii din Romania? - se poate afla din "Evrei de vanzare", in regia lui Radu Gabrea. "Combinatul" (regia: Maria - Catalina Andries) observa din interior puterea comunitatii muncitorilor de la Combinatul de fire sintetice din Vaslui, care nu a incetat sa existe indiferent de regimul politic. "8 Martie" (regia: Alexandru Belc) propune spectatorilor sa afle ce a fost si ce a ramas din grandoarea si fastul sarbatorii de 8 Martie.

Citeste si:
Noaptea Albă a Filmului Românesc, vineri la București și Cluj-Napoca
Noaptea Albă a Filmului...

Publicul AFF 2013 va putea urmari un scurtmetraj documentar, "Familia mea, pe scurt" (regia: Elena Borcea), realizat de o adolescenta in varsta de 16 ani din Barlad, despre dinamica familiei in conditiile in care parintii ei lucreaza in strainatate. Filmul a fost prezentat la Festivalul de la Cannes din 2013, in sectiunea Short Film Corner. "10 X Observator Cultural" (regia: Marian Baciu) invita spectatorii in culisele publicatiei cu acelasi nume. "Ion" (regia: Olivier Magis) spune povestea unui cuplu de nevazatori emigrati si integrati in societatea belgiana, iar documentarul "Maria" (regia: Claudiu Mitcu) impartaseste experienta pe care o traiesc cei care vegheaza oamenii aflati pe patul de moarte.

Selectia celor mai recente documentare filmate in Romania de autori romani si straini laolalta se poate vedea intr-un singur loc, la Sibiu, in intervalul 14 - 20 octombrie, la Astra Film Festival, locul unde, timp de o saptamana, se poate lua pulsul societatii romanesti.

Citeste si:
Romania vazuta de documentaristi, la Astra Film Sibiu 2017
Romania vazuta de...

"Cand ma gandesc la cei 20 de ani de Astra Film Festival, nu pot sa nu remarc ca subiectele fierbinti actuale au fost pipaite ca nevroze ale societatii noastre cu ani in urma, de filmele prezentate la AFF, iar in salile de proiectii s-au incins spiritele exact cum s-a intamplat si saptamana trecuta pe strazi. Alexandru Solomon a facut un film proiectat in 1998, «Viata de caine», despre cainii cu si fara stapan din Bucuresti, iar problema mineritului din Apuseni a fost subiect in 2004, «New Eldorado», si in 2012, «Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei». Astra Film Festival a fost si este locul de lansare in premiera a documentarelor despre Romania", a declarat Dumitru Budrala, director fondator a Astra Film Festival.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.