Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, i-a îndemnat luni pe europeni să continue sancţiunile împotriva Rusiei și „să reziste” în fața consecințelor directe ale războiului din Ucraina.

Josep Borrell îi îndeamnă pe europeni „să reziste” în fața consecințelor războiului din Ucraina

„Acesta este un test de rezistenţă pentru societăţile noastre', a declarat Borrell în finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles.

„Sunt sigur că (preşedintele rus Vladimir) Putin mizează pe oboseala democraţiilor. Sunt sigur că el crede că democraţiile sunt slabe. Societăţile europene nu îşi pot permite să fie obosite”, a subliniat el.

Liderii europeni și-au arătat îngrijorarea față de creșterea ostilităților în ceea ce privește sancțiunile occidentale împotriva Rusiei la nivelul opiniei publice, în vreme ce costul carburanților, gazelor și electricității a atins niveluri înalte în Europa.

„Societăţile europene şi guvernele statelor membre ale Uniunii Europene trebuie să continue să apere deciziile pe care le-au luat”, a completat Josep Borrell, spunând că este nevoie de sancţiuni care „să continue să exercite presiune asupra economiei Rusiei, ţinând cont de faptul că nu există o soluţie miraculoasă”.

„Trebuie să facem asta, exact cum trebuie să susţinem militar Ucraina”, a spus el în continuare.

„Desigur că există o creştere a preţurilor la energie şi la alimente. Aceasta este consecinţă directă a acestui război”, a recunoscut şeful diplomaţiei europene.

„Din fericire, nu am fost bombardaţi, nu a trebuit să ne părăsim locuinţele. Dar întreaga lume suportă consecinţele acestui război”, a subliniat el.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Moscova vrea să impună „termeni complet diferiți” dacă vor fi reluate negocierile de pace

Rusia vrea să impună „termeni complet diferiți” Ucrainei, adică niște condiții mai dure, dacă vor fi reluate negocierile de pace, a afirmat un consilier al președintelui rus Vladimir Putin.

Iuri Uşakov a declarat că au fost obţinute rezultate concrete în cursul discuţiilor care au avut loc în martie în Turcia, înainte ca Ucraina să întrerupă contactul. Totuşi, „dacă negocierile sunt reluate acum, va fi în termeni total diferiţi", a spus Uşakov, potrivit agenţiei de presă RBK, fără a da mai multe detalii.

„Denazificarea" şi „demilitarizarea" Ucrainei, de asemenea cedarea regiunilor de est Doneţk şi Lugansk şi recunoaşterea Crimeei ca fiind rusă au fost numite atunci de Moscova drept condiţii pentru a pune capăt a ceea ce numeşte o „operaţiune militară specială".

Citeste si:
UE vrea economie la energie. Românii nu mai au ce scoate din priză
UE cere economie la energia...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Iulie 2022 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.