Rusia a acuzat națiunile occidentale că blochează negocierile de pace cu Ucraina, prelungind astfel războiul. Tratativele ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situație confirmată de ambele părți.

Rusia, acuzații către Occident: Blochează negocierile de pace cu Ucraina

„Acum este momentul când ţările occidentale pariază totul pe continuarea războiului", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea rusă.

Conform lui Peskov, sub conducerea SUA, Occidentul nu le permite ucrainenilor „să se gândească la pace, nici să vorbească sau să discute despre aceasta”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a referit la afirmațiile unor politicieni occidentali care au spus că nu vor să facă presiuni asupra Ucrainei pentru negocieri.

„Momentul pentru negocieri va veni”, este convingerea lui Peskov. Pentru pace, Kievul trebuie să accepte cererile Rusiei, care includ recunoașterea Peninsulei Crimeea de la Marea Neagră drept teritoriu rus și cedarea regiunilor Donețk și Lugansk, a subliniat Peskov.

Tratativele dintre cele două state sunt acum suspendate. După reuniunea de la Istanbul din data de 29 martie, nu a mai avut loc nicio întâlnire față în față între cele două delegații. Discuțiile au continuat o perioadă online apoi, dar fără progrese. Rusia a acuzat Ucraina că a revenit asupra unor propuneri formulate la Istanbul și bănuiește că aceste schimbări de poziție sunt rezultatul unor influențe ale SUA asupra sa.

Pe 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, agresiunea militară fiind neprovocată și nejustificată. Moscova spune că este vorba despre o „operațiune militară specială de denazificare” a țării vecine și de protejare a comunității rusofone din estul Ucrainei.

Scholz: Războiul ar putea dura mult timp, pentru că Putin l-a pregătit de demult

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a declanșa o invazie asupra țării vecine a fost luată cu mult timp înainte, conform cancelarului federal german Olaf Scholz.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Cred că decizia de a declanşa acest război a fost luată cu un an înainte ca el să fi început şi poate chiar mai devreme, pentru că (Vladimir Putin) s-a pregătit pentru aceasta", a spus liderul german într-un interviu pentru postul american CBS, publicat integral duminică. „Astfel, el (Putin) va putea continua cu războiul cu adevărat mult timp", a adăugat Scholz.

Olaf Scholz a mai recunoscut că a fost o greşeală a ţărilor europene să devină atât de dependente de resursele energetice ruseşti. „Ar fi trebuit să investim peste tot în Europa în infrastructură, ceea ce ne-ar fi oferit posibilitatea de a schimba furnizarea, de la o zi la alta", a spus el.

„Aceasta este lecţia care a fost învăţată în Europa şi în multe alte locuri, că trebuie să fii pregătit: să fii pregătit pentru situaţii precum aceasta", a subliniat Scholz.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Întrebat despre cât de mult mai cheltuie încă Germania pe importurile de resurse energetice din Rusia, Olaf Scholz a spus doar că suma s-a redus.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Iulie 2022 - 06 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.