Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat luni neimpresionat de avertismentele președintelui rus Vladimir Putin privind continuarea livrărilor de arme occidentale către Ucraina. „Germania va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar”, a completat oficialul. 

Germania: Olaf Scolz, neimpresionat de avertismentele președintelui rus Vladimir Putin

„Nu trebuie să ne lăsăm înspăimântați și de aceea vom continua cu ceea ce am început”, a declarat cancelarul Scholz într-un interviu acordat programului de știri Tagesthemen al postului public ARD.

Pe lângă livrările suplimentare de arme către Ucraina, este prevăzută și o mai bună dotare a Bundeswehr-ului cu un program planificat de 100 de miliarde de euro.

Înștiințarea liderului de la Kremlin

Șeful de stat rus a avertizat împotriva livrării de arme grele Ucrainei într-o conversație telefonică cu șeful guvernului german Olaf Scholz și cu președintele Franței, Emmanuel Macron, la finalul săptămânii precedente. Acest lucru ar risca să destabilizeze puternic situația și să agraveze criza umanitară, a afirmat Vladimir Putin.

Până în acest moment, guvernul german a fost de acord să furnizeze două tipuri de arme grele: 50 de vehicule blindate antiaeriene Gepard şi şapte obuziere blindate Panzerhaubitze 2000. Cele din urmă sunt piese de artilerie grea.

Franța își va „continua și întări” livrările de armament către Ucraina

Franța își „va continua și întări” livrările de armament către Ucraina, a anunțat luni noua șefă a diplomației franceze, Catherine Colonna, aflată în vizită la Kiev.

Preşedintele francez Emmanuel Macron „i-a împărtăşit decizia sa preşedintelui Zelenski de a continua şi chiar a întări sprijinul” său militar pentru Ucraina, a declarat Colonna, în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

Citeste si:
Taxa de raft și adaosul comercial, rediscutate de Guvern....
Taxa de raft și adaosul...

„Acest sprijin va continua”, a declarat şefa diplomaţiei franceze, evocând mai exact „livrările de armament”.

Emmanuel Macron a anunțat deja la finalul lunii aprilie trimiterea de material militar Kievului, îndeosebi tunuri automotor de tip Caesar. Aceste obuziere „s-au dovedit arme fiabile și eficace”, a mulțumit Kuleba. „Însă acestea nu sunt singurele arme care sosesc din Franța și pentru fiecare armă noi suntem recunoscători”, a completat el.

Catherine Colonna a transmis că alte livrări de echipamente militare ar putea avea loc în „următoarele săptămâni”, estimând la două miliarde de dolari suma totală la care se ridică ajutorul acordat de Franţa Ucrainei, atât pe plan militar, cât şi umanitar.

Citeste si:
Olaf Scholz, vizită în România. Cancelarul Germaniei se va întâlni...
Olaf Scholz, vizită în...

„La fel ca aliaţii săi, Franţa nu este în război împotriva Rusiei, însă angajamentul nostru este puternic în a acorda Ucrainei echipamente de apărare", a adăugat ministrul francez.

Obiectivul este de „a face nesustenabil prețul continuării acestei agresiuni pentru Rusia”, care și-a lansat invazia în Ucraina în data de 24 februarie.

Premier spaniol: Sprijinul NATO pentru Ucraina este indestructibil

Sprijinul NATO pentru Ucraina este indestructibil și președintele Vladimir Putin nu își va atinge obiectivele în țara pe care Rusia a invadat-o, a declarat luni premierul spaniol Pedro Sanchez.

„Sprijinirea Ucrainei cu hotărâre este singura cale de a garanta că Europa şi lumea pe care am construit-o au un viitor sigur”, a spus Sanchez cu ocazia unui eveniment de marcare a 40 de ani de când Spania face parte din Alianţa Nord-Atlantică.

Citeste si:
Discursul lui Joe Biden, așteptat de o lume întreagă: „Hamas şi...
Discursul lui Joe Biden,...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Mai 2022 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.