După cucerirea orașului ucrainean Lugansk, planul președintelui rus Vladimir Putin constă în ocuparea orașelor Kramatorsk și Sloviansk din Donețk. Ambele au fost bombardate puternic în ultimele zile.

Vladimir Putin are în plan să ocupe Kramatorsk și Sloviansk din Donețk după cucerirea orașului Lugansk

Liderul de la Kremlin a felicitat trupele ruse și separatiste pentru „eliberarea” întregii regiuni Lugansk și a ordonat forțelor sale să continue ofensiva în estul Ucrainei. El a declarat că forțele moscovite implicate în operațiunea de capturare a regiunii Lugansk trebuie să se odihnească pentru a-și reface forțele de luptă și că alte unități militare trebuie să le înlocuiască pentru a continua lupta.

Aceste declarații au fost oferite de președintele Rusiei la o zi după anunțul retragerii armatei ucrainene din orașul strategic Lisichansk, a cărui capturare permite rușilor și separatiștilor proruși să preia controlul asupra regiunii Lugansk în întregime. Lugansk și Donețk sunt componente ale bazinului carbofiner Donbas, pe care forțele Moscovei încearcă să îl preia în totalitate.

Ucrainenii sunt de părere că modul în care s-au apărat în zona Lisichansk-Severodonețk poate fi o „operațiune militară de succes", potrivit lui Oleksîi Arestovici, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, potrivit BBC.

„Trupele noastre s-au retras pe poziții mult mai bine întărite. Am rezistat în Lugansk aproape cinci luni. Cât timp am ținut linia de apărare aici, am construit noi fortificații în Donețk. Acum, trupele noastre sunt acolo”, a declarat pentru sursa citată guvernatorul ucrainean al Luganskului, Serghei Haidai.

Ce înseamnă capturarea orașului Lisichansk?

Cucerirea orașului ucrainean Lisicahnsk reprezintă un mare pas pentru Rusia în această luptă. Lisichanskul formează, împreună cu orașul-geamăn Severodonețk, un avanpost strategic și permite armatei ruse și separatiste să se proiecteze mai ușor spre vest și spre orașele-cheie Sloviansk și Kramatorsk, două mari orașe din Donbas, controlate încă de armata Kievului.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Vitali Kiselev, înalt responsabil separatist, a declarat luni că forțele Moscovei avansează de acum din două direcții spre localitatea Siversk, cu destinația Sloviansk și Kramatorsk.

Cert este că Ucraina va continua să lupte, însă, fără ajutor din partea Occidentului, invazia ar putea redeveni o agresiune înghețată, cum s-a întâmplat în perioada 2014-2022. Nu se întrevede, totuși, ca Ucraina să își depună armele și nici războiul să se sfârșească prea curând.

Rusia vrea să stabilească o legătură feroviară între Rostov și regiunile ucrainene Donețk și Lugansk

Rusia vrea să stabilească o legătură feroviară între regiunea sa sudică Rostov și regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, au transmis Reuters și TASS.

Citeste si:
Ucraina a cerut excluderea Rusiei din ONU
Ucraina a cerut excluderea...

„Acesta este unul dintre cele mai importante elemente de dezvoltare şi restabilire a economiei, de restabilire a infrastructurii. Considerăm că acesta va fi unul dintre obiectivele principiale ale viitorului apropiat", a declarat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, citat de TASS.

Golubev și-a exprimat și convingerea că vor fi restabilite și călătoriile cu autobuzul între orașele din Rostov și cele din Donețk și Lugansk. Prin cucerirea celui din urmă oraș și a unei părți din regiunea vecină Donețk, cunoscute împreună ca Donbas, rușii și-au conturat un culoar care lipește estul de sudul Ucrainei și peninsula ucrainean Crimeea, anexată ilegal și controlată de Rusia din anul 2014.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Iulie 2022 - 02 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.