„Costul uman" al bătăliei de la Severodoneţk, oraş strategic din estul Ucrainei, este „înspăimântător", a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Rușii și-au întărit controlul acolo în ultimele zile, dar nu au reușit să cucerească în întregime această localitate. Trupele moscovite au distrus toate podurile care făceau legătura cu Severodonețk, așa că evacuarea civililor a devenit imposibilă. De asemenea, armata lui Vladimir Putin a bombardat și regiunea Cernihiv. Trei rachete au fost trase în această zonă, forțând evacuarea civililor. Drept urmare, șeful de stat ucrainean a cerut Occidentului mai multe arme. El vrea cel puțin 300 de lansatoare de rachete și 500 de tancuri.

(Ucraina) Volodimir Zelenski, despre „costul uman” al bătăliei de la Severodonețk: Este „înspăimântător”

„Costul uman al acestei bătălii pentru noi este foarte mare. Este chiar înspăimântător”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său adresat zilnic ucrainenilor difuzat pe Telegram.

„Bătălia pentru Donbas va rămâne cu siguranţă în istoria militară drept una dintre cele mai violente bătălii din Europa”, a subliniat preşedintele ucrainean.

„Până la 100 de soldaţi ucraineni” sunt ucişi şi „500 răniţi în fiecare zi” în luptele cu armata rusă, a declarat joi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

La rândul său, Volodimir Zelenski a indicat la 1 iunie că armata sa pierde „între 60 şi 100 de soldaţi” zilnic. „Avem de-a face cu Răul absolut”, a spus el luni seară. Înainte de a completa: „Nu avem de ales decât să mergem înainte şi să ne eliberăm ţara”, ale cărei regiuni ocupate de ruşi în sud şi est care se confruntă cu „o blocadă civilizaţională”, ruşii „blocând toate comunicaţiile" spre exterior.

Volodimir Zelenski a cerut din nou Occidentului să furnizeze „mai multe arme” armatei ucrainene, într-un moment în care trupele Moscovei controlează cea mai mare parte a Severodoneţkului şi continuă să lovească artileria ucraineană.

Mai devreme în cursul serii, guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a indicat că „70%-80% din oraş” este ocupat de ruşi, precizând că „cele trei poduri (care leagă Severodoneţk de oraşul vecin Lisiceansk) sunt distruse".

Armata de la Kiev a anunțat că trupele sale au fost împinse în afara centrului orașului Severodonețk

Armata ucraineană a anunţat la începutul săptămânii că trupele sale au fost împinse în afara centrului oraşului Severodoneţk, un oraş-cheie din estul Ucrainei pentru care cele două armate se luptă de săptămâni întregi, transmit DPA şi AFP, citează Agerpres.

Citeste si:
Ce părere are Zelenski despre organizarea alegerilor prezidențiale...
Zelenski nu este de acord cu...

Forţele ruse au bombardat centrul oraşului cu artilerie şi i-au alungat pe soldaţii ucraineni rămaşi acolo, a comunicat Statul Major de la Kiev. În pofida acestui regres major, luptele din jurul Severodoneţk au continuat şi Ucraina deţine în continuare controlul asupra a aproximativ o treime din oraş în ansamblu, se spune în ultimul raport cu privire la situaţie.

Într-un mesaj video în noaptea de duminică spre luni, preşedintele Volodimir Zelenski declara că ucrainenii „se luptă pentru fiecare centimetru de pământ” în oraşul industrial de importanţă strategică. El anticipează că ruşii vor încerca să arunce în luptă recruţi slab pregătiţi şi, în aceste condiţii, Rusia poate depăşi pragul de 40.000 de soldaţi pierduţi încă din iunie, mai mult decât în orice alt război în care a fost implicată Moscova.

Citeste si:
Volodimir Zelenski, vizită istorică în România. Se va întâlni cu...
Volodimir Zelenski, vizită...

Rusia a cucerit oraşul portuar Mariupol în luna mai, după un asediu care a durat luni de zile, iar apoi şi-a îndreptat mai mult atenţia spre preluarea controlului asupra provinciei Lugansk, unde se află Severodoneţk.

Rusia controlează acum 90% din Lugansk şi a făcut progrese treptate pentru a încercui complet Severodoneţk. Lugansk şi provincia învecinată Doneţk alcătuiesc regiunea cunoscută sub numele de Donbas, care se învecinează cu Rusia.

Uzina chimică Azot din Severodoneţk este, de asemenea, bombardată de Rusia. Potrivit oficialilor ucraineni, civilii continuă să reziste în uzină, folosind-o ca adăpost antiaerian.

În oraşul Lisiceansk, aflat în apropiere, trei civili, inclusiv un băiat de şase ani, au murit în bombardamentele din ultimele 24 de ore, potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serghei Gaidai.

Citeste si:
Ucraina, reacții dure la adresa unui oficial NATO
Ucraina, reacții dure la...

Cucerirea Severodoneţkului ar deschide calea Moscovei către un alt oraş important din Donbas, Kramatorsk, un pas important în cucerirea întregii regiuni de la frontiera cu Rusia, deţinută parţial de separatiştii pro-ruşi din 2014.

Conform AFP, duminică Ministerul rus al Apărării a anunţat că a distrus la Ciortkiv, în vestul Ucrainei, la 140 km de graniţa cu România, „un mare depozit de sisteme de rachete antitanc, sisteme portabile de apărare antiaeriană şi obuze furnizate regimului de la Kiev de către SUA şi ţările europene”. Atacul asupra acestui oraş s-a soldat cu 22 de răniţi, potrivit guvernatorului regiunii Ternopil.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Iunie 2022 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.