Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un nou discurs adresat națiunii, că Ucraina are nevoie de sisteme moderne de apărare antirachetă și că generalii ruși își consideră soldații ”carne de tun”.

Volodimir Zelenski cere sisteme moderne de apărare antirachetă, precizând multe tragedii ar fi fost evitate dacă acele sisteme ar fi existat.

Zelenski: ”Sunt tragedii care ar fi putut fi evitate dacă Ucraina ar fi fost ascultată”

“Astăzi este ziua 109 a unui război în toată regula, dar nu este ziua 109 când le spunem partenerilor noştri un lucru simplu: Ucraina are nevoie de sisteme moderne de apărare antirachetă. Furnizarea de astfel de sisteme a fost posibilă în acest an, anul trecut şi chiar mai devreme. Le-am primit? Nu. Avem nevoie de ele? Da. Au existat deja 2606 răspunsuri afirmative la această întrebare sub forma diverselor rachete ruseşti de croazieră care au lovit oraşele ucrainene. Oraşele noastre, satele noastre începând din 24 februarie. Acestea sunt vieţi care ar fi putut fi salvate, sunt tragedii care ar fi putut fi evitate dacă Ucraina ar fi fost ascultată”, a spus Zelenski.

Zelenski susține că bătălia din Severodonețk se dă efectiv pentru fiecare metru, iar Rusia vrea să mobilizeze trupele de rezervă și militarii neinstruiți, ceea ce ar putea conduce la pierderi semnificative, noteaza ziare.com.

”Obiectivul cheie al ocupanților nu s-a schimbat. Se presează în Severodonețk, unde se duc lupte foarte aprige - literalmente pentru fiecare metru. Și se presează și în direcția Lysychansk, Bakhmut, Slovyansk și așa mai departe. Armata rusă încearcă să desfășoare forțe de rezervă în Donbas. Dar ce rezerve pot avea acum? Se pare că vor încerca să arunce în luptă recruții slab pregătiți și pe cei adunați prin mobilizare sub acoperire. Și asta înseamnă un singur lucru: Rusia poate trece linia a 40.000 de trupe pierdute deja în iunie. În niciun alt război din ultimele decenii nu au pierdut atât de mult”, a spus Volodimir Zelenski.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Amnesty International: Rusia a folosit muniţie cu dispersie la Karkiv

Rusia a ucis sute de civili la Karkiv folosind muniţie cu dispersie, se arată într-un raport al Amnesty International, potrivit bbc.com, citat de stirileprotv.ro.

Amnesty a precizat că a găsit dovezi că forţele ruse au folosit în mod repetat muniţie cu dispersie – rachete care elimină mine mici, care explodează mai târziu.

Muniţiile cu dispersie sunt controversate pentru că sunt detonate în aer şi eliberează mai multe bombe mai mici care cad apoi într-o zonă extinsă şi îi pot pune în pericol pe civili. Deseori, bombele mai mici nu explodează la impact şi ajung să reprezinte un pericol pentru anii care vin.

Peste 120 de ţări au semnat un tratat care interzice folosirea acestor muniţii. Rusia şi Ucraina nu se numără printre semnatare.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Iunie 2022 - 09 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.