Un comandant de rang înalt al armatei ucrainene adăpostite în subsolurile combinatului siderurgic Azovstal a declarat luni că pune în aplicare o decizie a comandamentului militar superior pentru a salva viețile personalului de serviciu. Oficialul nu explică însă ce înseamnă acest fapt. Detalii despre ce s-a întâmplat la Azovstal.

Ce s-a întâmplat, de fapt, la Azovstal: Comandantul batalionului spune că nu a capitulat, iar şefii Armatei ucrainene anunţă că „garnizoana Mariupol şi-a îndeplinit misiunea de luptă"

„Principalul lucru este să vă dați seama de toate riscurile, există un plan B, sunteți pe deplin angajat în acest plan care trebuie să permită îndeplinirea sarcinilor atribuite și să păstreze viețile și sănătatea personalului? Acesta este cel mai înalt nivel de supervizare a trupelor. Cu atât mai mult atunci când decizia este aprobată de cel mai înalt comandament militar”, a declarat comandantul Denys Prokopenko.

Afirmațiile sale sunt destul de vagi. Totuși, având în vedere declarațiile de luni din partea Rusiei, există presupunerea că ar fi vorba despre retragerea din Azovstal și încheierea confruntării. Pe de altă parte, însă, se poate bănui că este vorba despre o hotărâre pe care apărătorii uzinei trebuie să o susțină până la capăt.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis că garnizoana din Mariupol și-a îndeplinit misiunea de luptă, iar Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanților unităților staționate la Azovstal să salveze viețile militarilor lor.

Peste 260 de persoane au fost salvate din uzina Avostal, inclusiv 53 grav rănite, a transmis ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar. În plus, alte 211 de persoane au fost duse la Olenivka, oraș de lângă Donețk, aflat în primele linii ale luptei, dar pe teritoriul ocupat de ruși, prin coridorul umanitar.

„Garnizoana Mariupol şi-a îndeplinit misiunea de luptă”, se arată într-un comunicat al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

„Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile personalului lor”, mai este notat în document.

Citeste si:
Documente secrete de la Pentagon: armata Ucrainei, fără muniție...
Documente secrete de la...

„Apărătorii din Mariupol sunt eroi ai timpului nostru. Ei vor rămâne pentru totdeauna în istorie: unitatea specială „Azov”, Brigada 12 a Gărzii Naţionale a Ucrainei, Brigada 36 Separată de Marină, grăniceri, poliţie, voluntari, Apărarea Teritorială a Mariupol”, este scris în comunicat.

Malyar a spus luni că împreună, Ministerul Apărării, Forțele Armate ale Ucrainei, Garda Națională și Serviciul Grăniceri au lansat o operațiune de salvare a apărătorilor orașului-port Mariupol blocați pe teritoriul uzinei Avostal.

Primele imagini cu luptătorii răniți scoși din combinatul Azovstal

Agenția ucraineană Truha a publicat o filmare făcută în momentul evacuării luptătorilor răniți de la oțelăria Azovstal din Mariupol, din estul Ucrainei, în baza acordului de încetare a focului și de creare a unui coridor umanitar anunțat înainte cu câteva ore de Ministerul rus al Apărării.

Citeste si:
Raport: Prizonierii de la Azovstal „sunt torturaţi” de forțele ruse
Raport: Prizonierii de la...

În înregistrarea video se pot vedea militari, corturi de campanie și o ambulanță care preia o persoană rănită. În același timp cu difuzarea filmării, separatiștii proruși din Donețk, care supervizează evacuarea, au transmis că operațiunea este, de fapt, un schimb de prizonieri.

„A avut loc un schimb de militari ucraineni grav răniți cu prizonieri de război ruși”, a spus Alexandr Hodakovski, comandantul batalionului Vostol din autointulata Republică Populară Donețk, conform Donbass News.

O clarificare ar urma să vină de la Kiev. „Nu pot să comentez situația, președintele va face o declarație pe această temă”, a spus Oleksii Arestovici, consilier al lui Volodimir Zelenski, citat de ziarul ucrainean Gazeta.



Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.