Un raport făcut pe baza interviurilor cu prizonierii ucraineni a arătat că luptătorii de la Azovstal au fost bătuţi, torturaţi cu cleşti, electrocutaţi şi sufocaţi de când s-au predat forţelor ruse.

Pe fondul acestor relatări privind tratamentele „în special crude” ale acestor prizonieri, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholf au cerut Moscovei în weekend eliberarea în siguranţă a celor aproximativ 2.500 de luptători aflaţi în custodia forţelor ruse, scrie adevărul.ro.

„Președintele Republicii (Emmanuel Macron, n.r.) și cancelarul german au cerut eliberarea celor aproximativ 2.500 de apărători ai Azovstalului care au fost luați prizonieri de război de către forțele ruse”, a anunțat președinția franceză, după convorbirea telefonică de sâmbătă dintre cei trei lideri.

Scholf și Macron au vorbit cu Vladimir Putin la telefon timp de 80 de minute și i-au cerut acestuia să înceteze focul în Ucraina și să își retragă trupele.

„Cancelarul german și președintele francez au cerut o încetare imediată a focului și o retragere a trupelor ruse. Ei au cerut președintelui rus să se angajeze în negocieri directe serioase cu președintele ucrainean și să găsească o soluție diplomatică la acest conflict”, se arată în comunicatul de presă al guvernului german.

Soarta soldaților din Azovstal luați prizonieri de ruși este incertă

Soldaţii ucraineni eliberaţi în urma schimburilor de prizonieri au declarat că luptătorii de la Azovstal au suferit în mod special torturi brutale, în timp ce alţi militari luaţi prizonieri de forţele ruse au fost injectaţi cu substanţe necunoscute, supuşi la umilinţe şi obligaţi să cânte în faţa camerei imnul naţional al Rusiei sau să implore iertare.

Citeste si:
Zelenski: Kievul este pregătit ”chiar și mâine” să facă schimb de...
Zelenski: Kievul este...

Pe 20 mai, armata rusă a anunţat că ultimii luptători ascunşi săptămâni întregi în Azovstal, s-au predat. Numărul lor ar fi de peste 2.400, scrie digi24.ro. Kievul speră să obțină eliberarea unor luptători de la Azovstal în schimbul unor prizonieri ruşi.

Rusia vrea însă să îi declare prin lege ”teroriști”, fapt ce ar face imposibile schimburile de prizonieri.

„Sunt criminali de război și trebuie să facem totul pentru a-i aduce în fața justiției”, a spus Viaceslav Volodin, unul dintre cei mai puternici oficiali ai Rusiei și președintele Dumei de Stat.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a promis că luptătorii care s-au predat vor fi tratați „conform standardelor internaționale”, dar poziția sa a fost imediat subminată de declarațiile altor doi oficiali ruși, informează romania.europalibera.org.

Citeste si:
Rușii vor să organizeze o „paradă a prizonierilor” la Mariupol....
Rușii vor să organizeze o...

Un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia a fost adoptat luni noaptea

Al 6-lea pachet de sancțiuni pentru Rusia

Pachetul al șaselea de sancțiuni adoptat contra Rusiei conține sistarea livrării ţiţeiului, dar și a produselor petroliere din Rusia către statele UE. Totodată, în cazul ţiţeiului livrat prin conductă va fi aplicată o excepție temporară. Preşedintele Consiliului European a declarat că aceste noi sancțiuni vor afecta 75% din importurile de petrol ruseşti, iar 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis până la sfârşitul anului, potrivit News.ro.

Liderii Uniunii Europene au solicitat Consiliului Uniunii Europene să finalizeze şi să adopte cât mai curând noile sancțiuni pentru a putea fi aplicate în mod legal. În cadrul Summitului, liderii au discutat și despre siguranţa civililor, urmărirea penală a crimelor de război provocate de forțele armate ruse, sprijinul UE pentru Ucraina, în principal cel umanitar, financiar, militar şi politic, dar şi sprijinul Uniunii Europene pentru ţările vecine.

Citeste si:
Soldații ucraineni de pe Insula Şerpilor au fost eliberați în urma...
Soldații ucraineni de pe...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Mai 2022 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.