Trei luni de război în Ucraina. 90 de zile de când Europa a cunoscut orori cum nu credeam că vom mai vedea vreodată pe bătrânul continent.

La împlinirea a trei luni de război, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski spune că Kievul este pregătit pentru un schimb de prizonieri cu Rusia "chiar şi mâine" şi i-a îndemnat pe aliaţii săi să pună presiune pe Moscova, scrie Reuters, potrivit ziare.com.

"Schimbul de oameni - aceasta este o chestiune umanitară astăzi şi o decizie foarte politică care depinde de sprijin din multe state", a spus Zelenski într-o legătură video cu cei prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos.

"Este important... să facem presiuni politice la orice nivel, prin afaceri puternice, prin închiderea afacerilor, embargoul petrolului... şi prin aceste ameninţări intensifică activ schimbul oamenilor noştri cu militari ruşi. Nu avem nevoie de militari ruşi, avem nevoie doar de ai noştri. (...) "Suntem pregătiţi pentru un schimb chiar şi mâine”, spune Zelenski.

Bilanţul celor trei luni de război declanşat de Rusia în Ucraina este sumbru: 1.500 de bombardamente şi 3.000 de atacuri aeriene, majoritatea având ca țintă civili, au lăsat în urmă mii de victime. În prezent, situația cea mai îngrijorătoare este în Donbas, unde rușii atacă fără încetare. Săptămânile următoare, spune președintele ucrainean, vor fi foarte dificile.

"Cea mai dificilă situație este acum în Donbas. Bakhmut, Popasna, Severodoneţk - în această direcție ocupatorii îşi concentrează cea mai mare parte din activitate în acest moment. Ei au organizat un masacru acolo și încearcă să distrugă toată viața. Nimeni nu a distrus Donbas, așa cum o face armata rusă acum. Săptămânile următoare de război vor fi dificile și trebuie să fim conștienți de asta. Dar nu avem altă alternativă decât să luptăm. Să luptăm și să câștigăm. Eliberăm pământul și poporul nostru. Pentru că ocupanții vor să ne ia nu doar un lucru, ci tot ce avem. Inclusiv dreptul la viață pentru ucraineni", a mai anunţat Volodimir Zelenski.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Ieri, Zelenski a spus că Ucraina ar putea pierde zilnic între 50 și 100 de vieți în luptele din estul țării.

Mii de oameni au fost luați prizonieri din Ucraina

Mii de oameni sunt în captivitate după ce Rusia a capturat oraşul-port Mariupol din sud-estul Ucrainei şi ca urmare a bătăliei din regiunea estică Donbas, a spus Zelenski.

În ultimele săptămâni, militarii ruşi au încercat să încercuiască forţele ucrainene şi să ocupe complet Lugansk şi Doneţk, provinciile care alcătuiesc regiunea Donbas, unde Moscova se bazează pe luptători separatişti, scrie sursa citată.

Președintele american Joe Biden a declarat, la deschiderea summitului Quad, că “războiul brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat o catastrofă umanitară”, potrivit Sky News.

Citeste si:
Raport: Prizonierii de la Azovstal „sunt torturaţi” de forțele ruse
Raport: Prizonierii de la...

Vorbind la deschiderea summitului Quad între liderii SUA, Japoniei, Australiei și Indiei, Biden a spus: “Mi se pare că Putin încearcă să stingă o cultură. El nici măcar nu mai vizează ținte militare, ci elimină fiecare școală, fiecare biserică... ca și cum ar încerca să șteargă cultura ucraineană, iar lumea trebuie să se ocupe de acest lucru și noi o facem”, a spus el, potrivit stirileprotv.ro.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.