Rușii vor să organizeze în data de 9 mai o „paradă a prizonierilor” ucraineni în orașul-port Mariupol. Ocupanții intenționează să îmbrace 2.000 de civili pe care îi rețin în prezent în lagăre de filtrare din zonă în uniforme ale armatei ucrainene. Ulterior, imagini cu aceștia vor fi difuzate de televiziunile ruse, a transmis consilierul primarului ucrainean din Mariupol, Petro Andriuşcenko, conform agenției de presă Ukrinform.

Oficialitate ucraineană: Rușii vor să organizeze o „paradă a prizonierilor” la Mariupol, unde 2.000 de civili vor fi îmbrăcați în uniforme ucrainene

„Aproximativ 2.000 de bărbaţi, care au fost luaţi în urmă cu patru săptămâni de la Mariupol, au fost duşi într-un lagăr de filtrare, ce seamănă mai mult cu o închisoare, situat în satele Bezîmennoie şi Kazaţkoe (regiunea Doneţk).

Acestor bărbaţi li s-a spus că vor fi îmbrăcaţi în uniforme ucrainene pentru a participa la aşa-numita 'paradă a prizonierilor' la Mariupol, întrucât nu există suficienţi prizonieri reali pentru o participare în masă", a declarat Andriuşcenko într-o intervenţie televizată.

Forțele moscovite se pregătesc intens la Mariupol pentru evenimentul din 9 mai, când în Rusia este celebrată Ziua Victoriei împotriva nazismului, a completat oficialul ucrainean. Ei au instalat chiar și efigia unei femei cu steagul sovietic în centru, iar „curatori de la Moscova” au venit să supravegheze aceste acțiuni, printre care se numără curățarea zonei de moloz și cadavre.

Potrivit Serviciului de informaţii militare ucrainean (GUR), însuşi şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Kirienko s-a deplasat miercuri la Mariupol, în prezent practic în totalitate distrus, pentru a pregăti defilarea de 9 mai de aici.

Kirienko a fost numit recent de Kremlin responsabil cu chestiunile Doneţkului şi Luganskului şi pe care Ucraina le consideră teritorii temporar ocupate. Acesta este și motivul pentru care trupele de la Kremlin și-au intensificat asaltul asupra combinatului siderurgic Azovstal, pentru a putea raporta înainte de 9 mai că întregul Mariupol se află sub controlul lor.

Activist: Moscova nu a luat o decizie definitivă în această privință

Primăria din Mariupol a anunțat că orașul-port este distrus în proporție de 90% în urma asediului rușilor și că 40% din infrastructura sa nu mai poate fi recuperată.

Citeste si:
Război Israel-Hamas. Detalii şocante din timpul interogatoriului...
Război Israel-Hamas. Detalii...

Șeful autoproclamatei republici populare Donțk, Denis Pușilin, a declarat miercuri că secretarul Consiliului General al partidului Rusia Unită (cel de la putere), Andrei Turceak, și Kirienko, au vizitat Donbas, Mariupol, zona din jurul oțelăriei Azovstal și zona portuară.

Activişti pentru drepturile omului din Rusia, printre care şi Vladimir Osecikin, susţin totodată că autorităţile ruse ar avea de gând să organizeze o astfel de „paradă a prizonierilor" şi la defilarea de 9 mai din Piaţa Roşie. Ei au descris această acțiune ca fiind macabră.

Osecikin, fondator al portalului Gulag.net, care trăiește în Franta, a notat pe contul său de Telegram că are „surse în interiorul serviciilor” ruse, care susțin că Moscova nu a luat o decizie definitivă în această privință.

Citeste si:
Raport: Prizonierii de la Azovstal „sunt torturaţi” de forțele ruse
Raport: Prizonierii de la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Mai 2022 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.