Cinci cetăţeni români au murit în Israel de la începutul războiului, iar un român este în continuare pe lista celor răpiţi de Hamas. Peste 400 de palestinieni au murit în ultimele 24 de ore, însă ofensiva terestră a armatei israeliene mai are de așteptat. Administrația Biden ar dori eliberarea celor peste 220 de ostatici mai întâi, dar și mobilizarea mai multor trupe în regiune. Între timp, au ieșit la iveală detalii șocante din timpul interogatoriului unui terorist prins de IDF( Israel Defense Forces - forțele armate israeliene). Militanților ismaliști li s-au promis apartamente și 10.000 de dolari pentru fiecare civil capturat.

Teroriștii Hamas capturați fac dezvăluiri: pentru fiecare ostatic urmau să primească un apartament și 10.000 de dolari

În Gaza, cartiere întregi sunt puse la pământ de atacuri aeriene. Ultimele nopţi au fost teribile. Din data de 7 octombrie, peste 5.000 de palestinieni au murit și aproape jumătate dintre ei sunt copii. Imaginile în care li se scrie pe corp numele pentru a putea fi identificați în cazul în care își pierd viața în urma unui raid aerian fac înconjurul planetei.

Spitalele nu mai au provizii, iar medicii operează pe viu de câteva zile. „Este o reţetă pentru focare, este o reţetă pentru dezastre. Avem deja cazuri de diaree. Douăzeci de camioane nu înseamnă nimic, este o picătură în ocean”, a spus Leo Cans, Medici Fără Frontiere.

Oficialii israelieni pun numărul mare de civili morţi în Fâșia Gaza pe seama faptului că sunt folosiţi de militanţii Hamas drept scut uman. „Am atacat complexe militare și posturi de observare ca parte a pregătirii pentru următoarele etape ale războiului. Pe timpul nopţii, raidurile au fost efectuate de forţele de infanterie şi de vehicule blindate”, Daniel Hagari, purtător de cuvânt IDF.

Numărul celor care sunt ţinuţi ostatici de Hamas a crescut la 222, printre ei şi un cetăţean român. Hamas ar fi gata să-i elibereze pe 50 dintre ei, scrie New York Times, cu o condiţie: Israelul să oprească ofensiva.

Discuție între anchetator și un terorist Hamas

Între timp, în urma interogatoriului unui terorist prins de IDF, ies la lumină amănunte uluitoare.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Anchetator: Care au fost ordinele privind civilii?

Terorist Hamas: Să ucidem bărbații, să capturăm copiii, femeile și bătrânii.

Anchetator: Să ucideți bărbații?

Terorist Hamas: Bărbații tineri

Anchetator: Tinerii civili?

Terorist Hamas: Nu conta, civili, militari...

Terorist Hamas: Ne-am strâns în jurul lui Salameh Elbalbaisi. Abu Zayid i-a spus: "Curăță casele, răpește cât mai mulți cu putință!". În Gaza, oricine aduce un om răpit (israelian, n.r.) primește o recompensă.

Anchetator: Ce recompensă e oferită?

Terorist Hamas: Un apartament și 10.000 de dolari.

Anchetator: Un apartament pentru fiecare răpit?

Terorist Hamas: Da!

Anchetator: Cine ți-a spus asta?

Terorist Hamas: Mi-au spus că așa merg lucrurile în Brigăzile Al-Qassam.

Citeste si:
Transformarea apartamentului tău: importanța designului interior și...
Transformarea apartamentului...

Anchetator: Comandantul ți-a spus asta?

Terorist Hamas: Da. Pentru că au vrut să aibă cât mai mulți oameni răpiți. Scopul infiltrării noastre era să răpim cât mai mulți oameni și să îi aducem în Gaza.

Terorist Hamas: Am împușcat o femeie în vârstă

Anchetator: Era în fața ta? Cum s-a întâmplat? Explică..

Terorist Hamas: Da, am luat-o prin surprindere și am împușcat-o.

Anchetator: Femeia era înarmată?

Terorist Hamas: Nu.

Anchetator: Aveau vreo armă cu care să se apere?

Terorist Hamas: Nu, nu au tras deloc.

Anchetator: Dar a venit celălalt și a început să tragă la foc automat.

Terorist Hamas: Da, la modul barbar.

Anchetator: Coranul și Islamul vă spun să procedați așa?

Terorist Hamas: Nu! Ne-au păcălit, ne-au înșelat.

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Anchetator: Cine v-a păcălit?

Terorist Hamas: Cei din Hamas. Ei au rămas în casele lor, iar pe noi ne-au lăsat în Israel.

Ofensiva terestră a Israelului, amânată

Marea ofensivă terestră prin care Israelul vrea să pună la pământ gruparea Hamas a fost amânată. Conform New York Times, se întâmplă la cererea administrației Biden, care vrea timp pentru a negocia eliberarea ostaticilor.

„Purtăm discuţii active cu oficialii israelieni de la începutul acestui conflict pentru a fi siguri că înţelegem care sunt intenţiile lor, planurile lor. IDF, Forţele de Apărare Israeliene, iau propriile decizii, ei decid ce vor face şi când”, John Kirby, purtător de cuvânt Casa Albă.

In același timp, Israelul amenință că se pregătește pentru operațiuni mai ample, atât pe plan aerian, cât și pe plan terestru sau pe mare. În contextul războiului, compania aeriană Tarom a transmis că își anulează astăzi zborurile spre Tel Aviv, însă măsura se poate întinde pe mai multe zile.

Citeste si:
5 dintre ostaticii eliberați luni de Hamas au legături cu România
5 dintre ostaticii eliberați...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Octombrie 2023 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.