Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a publicat luni, pe contul oficial de Telegram, o filmare cu un ostatic, „una din prizonierele din Gaza”. Tânăra care apare în videoclip spune în ebraică faptul că se numește Maya, are 21 de ani şi a fost rănită la un braţ în 7 octombrie, în timpul atacurilor, când se întorcea de la o petrecere.

Mesajul transmis de Maya, ostatică răpită de Hamas pe 7 octombrie, către autoritățile israeliene

Filmată de cei care se presupune că au răpit-o, tânăra spune că a fost operată la un spital din Gaza, ca este îngrijită bine, dar face un apel la responsabilii israelieni să o aducă înapoi la familie.

Mesajul video vine în contextul în care se vorbește neoficial despre o posibilă negociere a unui schimb de prizonieri între Hamas și armata israeliană. Pe câile oficiale, însă, eforturile diplomatice pentru dezamorsarea situației din zonă se desfășoară la cel mai înalt nivel.

Maya a afirmat că este reținută în Gaza, a cerut să fie eliberată și a spus că este tratată bine. Într-o altă secvență, apare în fața camerei și spune că este originară din centrul Israelului.

Aproape 200 de ostatici luați de Hamas

Oficialii israelieni au estimat, luni dimineață, la 199 numărul ostaticilor deținuți în Gaza în timpul atacului din 7 octombrie. Aripa armată a Hamas a declarat luni seară că numărul acestora este „între 200 și 250”. Este pentru prima oară când Hamas a publicat o înregistrare video cu ostatici după atacul din 7 octombrie.

Peste 1.400 de oameni au fost omorâți în Israel, inclusiv câteva sute de civili masacrați în orașe din apropierea Fâșiei Gaza, conform datelor furnizate de oficialii israelieni. După atac, Israelul a desfășurat lovituri necruțătoare asupra Fâșiei Gaza, în urma cărora aproape 2.750 de persoane au murit pe întreg teritoriul.

Israelienii amână ofensiva terestră în Gaza

Armata israeliană pregăteşte riposta. 400.000 de militari israelieni aşteaptă semnalul de luptă şi zeci de tancuri au turelele îndreptate spre Fâşia Gaza. Vor fi atacuri de pe mare şi de pe uscat.

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

„Vom ajunge în toate tunelurile lor, vom ajunge la fiecare soldat Hamas. Până nu-i vom elimina pe toţi, nu ne vom termina misiunea. Va fi un război care va schimba situația pentru totdeauna”, Yoav Gallant, ministrul Apărării.

Ofensiva terestră ar fi trebuit să înceapă în weekend, însă oficial a fost amânată din cauza codurilor de ploi torențiale și furtuni. Analiștii spun că motivul ar fi unul mult mai complex.

„Se doreşte ca componenta militară profilată de Hamas să fie separată de ceea ce înseamnă procesul politic legat de palenstinieni. Este necesar să-şi calibreze acţiunea militară. Un astfel de moment de escaladare ar putea să scape chiar de sub controlul celor care l-au iniţiat”, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Citeste si:
5 dintre ostaticii eliberați luni de Hamas au legături cu România
5 dintre ostaticii eliberați...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Octombrie 2023 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.