Este ziua 16 a războiului Israel - Hamas, iar criza umanitară se adâncește. Civilii din Fâșia Gaza nu mai au apă și medicamente, iar hrana este și ea un lux. Bilanțul a ajuns la mii de morți, chiar și nou-născuți, iar sute de oameni sunt dispăruți. În acest timp, un al doilea convoi militar cu ajutoare a ajuns duminică în Gaza: 14 camioane au intrat în enclavă, pline cu medicamente, mancare și apă. Cu toate acestea, oficialii israelieni susțin să nu ne așteptăm la o încetare a focului.

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost deschis pentru scurt timp şi duminică. În cel de-al doilea convoi umanitar, numai 14 camioane cu ajutoare au primit permisiunea să intre în enclavă. Pe lângă alimente și apă, unele camioane ar fi transportat și combustibil, necesare pentru unitățile medicale din Gaza. Armata israeliană a dezmințit însă informațiile.

Între timp, Israelul continuă să atace. Duminică dimineața, mai multe rachete au lovit în centrul orașului Gaza, într-o piață unde era o tabără de refugiați. Clădirea a fost distrusă, iar oamenii au rămas captivi printre ruine.

Israelienii au bombardat şi în Cisiordania. O țintă a fost o moschee din Genin, unde s-ar fi adăpostit mai mulți teroriști Hamas care ar fi plănuit un masacru în Israel în zilele următoare, după cum transmit autoritățile israeliene.

„Nu vom înceta să atacăm Fâșia. Noaptea trecută ne-am intensificat atacurile, zeci de teroriști au fost uciși în orașul Gaza și împrejurimile sale. În plus, comandantul adjunct al rachetelor Hamas a fost ucis”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului.

Atacurile continuă asupra ţintelor Hezbollah de la granița cu Liban

Atacurile continuă și asupra țintelor Hezbollah de la granița cu Liban. Chiar și așa, armata anunță pierderi printre oamenii săi. „În timpul unui raid în Fâşia Gaza, un soldat a fost ucis, iar alţi trei au fost răniţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF. Alte rachete au avut și o țintă greșită. Unul dintre tancurile sale a tras din greșeală asupra unui post egiptean din apropierea graniței cu Fâșia Gaza.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Urmările atacului de la Al Aqsa din Gaza sunt teribile. Zeci, sute de cadavre sunt întinse pe drum, înfăşurate în cearşafuri albe. „Este un cartier rezidential. Toţi au plecat. Nu a mai rămas nicio mamă, niciun tată, niciun frate. Frații mei au plecat. Eu și sora mea am rămas singure”, povesteşte o localnică.

Summitul de la Cairo s-a încheiat fără succes

Summitul de la Cairo s-a încheiat fără un acord de pace. Liderii arabi au avut un mesaj clar. „Nu vom pleca, nu vom pleca, nu vom pleca, vom rămâne pe pământul nostru. Vom rămâne neclintiți pe pământul nostru, indiferent de situație şi de provocări”, Mahmoud Abbas.

„Oricine crede că acest popor palestinian mândru și statornic vrea să-și părăsească pământul, chiar dacă acest pământ este sub ocupație sau bombardat, greșește în înțelegerea naturii poporului palestinian”, Abdel Fattah el-Sissi, preşedintele Egiptului.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Și președintele turc intră la masa negocierilor și a vorbit la telefon cu liderul Hamas. Erdogan a propus crearea unui stat palestinian independent, cu capitala la Ierusalim.

Pe de altă parte, președintele american Joe Biden a purtat discuții telefonice cu mai mulți lideri din Marea Britanie, Canada, Franța, Italia și Germania. Tot ieri, liderul de la Casa Albă a vorbit cu Netanyahu despre situaţia actuală şi au declarat că ajutoarele vor continua să ajungă în Gaza. Mai mult, Emmanuel Macron şi Mark Rutte, premierul olandez, vor ajunge zilele acestea în Israel, timp ce Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, ajunge astăzi în Iran.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Octombrie 2023 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.