Iranul a tras rachete in Siria cu scopul de ”a-i pedepsi pe teroristii” din gruparea Statul Islamic, dar si pentru a transmite un mesaj inamicilor sai - Arabia Saudita, Statele Unite si Israelul - pe fonful unor puternice tensiuni regionale, relateaza AFP.

Pentru prima oara in 30 de ani - de la razboiul cu Irakul (1980-1988) - Iranul a lansat duminica sase rachete intr-un teritoriu strain.

Obiectivul vizat erau niste ”baze teroriste” apartinand Statul Islamic la Deir Ezzor, in estul Siriei, potrivit Gardienilor Revolutiei, armata de elita a regimului iranian.

Este vorba despre o actiune efectuata ca represalii fata de atentatele comise pe 7 iunie la Parlament si la Mausoleul imamului Khomeiny, la Teheran, soldate cu 17 morti. Acestea au fost primele atentate revendicate de Statul Islamic in Iran.

Atacurile cu rachete sunt doar o mica parte a capacitatii punitive a Iranului impotriva teroristilor si impotriva inamicilor sai. Sustinatorii internationali si regionali ai teroristilor trebuie sa inteleaga acest avertisment”, a declarat luni generalul Ramezan Sharif, un purtator de cuvant al Gardienilor Revolutiei.

Potrivit presedintelui Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului Allaeddin Boroujerdi, Iranul a ”intrat intr-o noua faza a luptei impotriva terorismului”.

”LOVITURA DIRECTA”

Pana duminica, a amintit el, ”trimiteam doar consilieri militari la fata locului, cu acordul guvernelor irakian si sirian”.

Insa tirurile de rachete - in coordonare cu Damascul - arata ca ”suntem capabili sa lovim (direct) teroristi, de la cateva sute de kilometri distanta”, a adaugat el.

Iranul trimite de mai multi ani consilieri militari si voluntari iranieni, afgani si pakistanezi sa lupte impotriva jihadistilor alaturi de fortele guvernamentale siriene si irakiene. In Siria, ei lupta, de asemenea, impotriva rebelilor.

Peste 2.100 dintre acesti consilieri si voluntari au fost ucisi in ambele tari, potrivit Teheranului.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

”Primul mesaj este ca Iranul se apara si pedepseste teroristii”, explica pentru AFP Fouad Izadi, un analist in relatii internationale de la Universitatea din Teheran.

Dar acesta nu este singurul mesaj, spune el. ”Senatul american tocmai a adoptat o lege cu scopul de a impune noi sanctiuni Iranului, care vizeaza programul balistic al tarii, iar mesajul este ca Iranul, in lupta sa impotriva terorismului, are nevoie de rachetele sale”, subliniaza el.

Iranul a dezvoltat in ultimii ani un vast program balistic si detine numeroase tipuri de rachete pe care le-a fabricat, unele cu o raza de actiune de 2.000 de kilometri, care pot atinge Israelul si baze americane in Orientul Mijlociu.

Statele Unite cer cu regularitate blocarea acestui program.

O perspectiva respinsa categoic de Teheran, care afirma ca dezvoltarea de rachete este indispensabila securitatii intr-o regiune prada unor conflicte, din Siria si pana in Yemen, trecand prin Irak, si in care au loc de asemenea atacuri jihadiste impotriva siitilor - confesiunea majoritara in Iran.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

AVERTISMENTE LA ADRESA RIADULUI SI ISRAELULUI

Tirutile de rachete in Siria sunt totodata ”un mesaj adresat Arabiei Saudite”, marele rival sunnit pe care Iranul il acuza ca sustine Statul Islamic, declara pentru AFP analistul politic Hassan Beheshtipour.

Deir Ezzor se afla la jumatatea drumului intre Iran si Israel. Lansand rachete in aceasta directie, Iranul ii transmite ”un mesaj (premierului israelian Benjamin) Netanyahu care ameninta cu regularitate Iranul”, potrivit lui Fouad Izadi.

Cele doua tari n-au relatii diplomatice si se acuza reciproc ca reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii in Orientul Mijlociu.

Rachetele utilizate au raza medie de actiune (aproximativ 750 de kilometri), insa Iranul detine rachete cu o raza de actiune si mai mare”, care ar putea eventual sa atinga Israelul, adauga Izadi.

Citeste si:
Primele rezultate ale anchetei privind rachetele care au ajuns în...
Primele rezultate ale...

Arabia Saudita sunnita - care i se opune Iranului siit in toate conflictele regionale - este avertizata totodata, la cateva zile dupa ce tiruri asupra unor traulere iraniene la Golful Persic, despre care Riadul afirma ca au intrat in apele teritoriale. Un pescar iranian a fost ucis, potrivit Teheranului.

Fara sa precizeze daca este vorba despre acelasi incident, Arabia Saudita a anuntat luni ca Marina sa a intervenit pentru a impiedica ambarcatiuni rapide sa se apropie de unul dintre zacamintele sale petroliere de la Golf. Ele transportau ”arme destinate unor actiuni subversive”, potrivit Riadului.

Arabia Saudita, acuzata de Iran ca sustine grupari jihadiste pe teritoriul sau si ca este ”implicata” in atentatele de la Teheran, ”trebuie sa stie ca toate regiunile sale petroliere se afla in raza de actiune a rachetelor iraniene”, noteaza Fouad Izadi.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanț provizoriu: Peste 8.000 de...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.