Bilanţul încă provizoriu al victimelor cutremurelor devastatoare care a lovit Turcia şi Siria a crescut la peste 8.000 de decese și aproape 40.000 de răniți. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgenţă pentru o perioadă de cel puțin trei luni în provinciile afectate de seism. Operaţiunile de salvare ale victimelor de sub dărâmături nu se opresc. Au trecut deja peste 50 de ore de la catastrofă şi încă nu se ştie câţi oameni se mai află sub cladirile prăbuşite. Drumul către singurul coridor umanitar între cele două țări, avariat.

Cutremure în Turcia și Siria. Bilanț provizoriu

Conform AFP, bilanțul a ajuns la aproape 8.400 de morți, în Turcia și Siria. În Siria au murit 2.470 de persoane, iar datele oferite de Ankara rămân neschimbate: 5.894 de morți. Bilanțul total este de 8.364 de decese, în urma cutremurelor.

Drapelele NATO au fost arborate la jumătate de catarg la sediul Alianţei de apărare din Bruxelles, în urma cutremurului mortal din Turcia, transmite CNN. Într-o postare pe Twitter, alianţa cu 30 de membri - din care face parte şi Turcia - a prezentat contribuţiile sale la eforturile de ajutorare.

„Peste 1.400 de membri ai personalului de răspuns la situaţii de urgenţă din peste douăzeci de aliaţi şi parteneri NATO - inclusiv invitaţii Finlanda şi Suedia - sunt desfăşuraţi în Turcia, ajutând la răspunsul la cutremurele devastatoare care au lovit ţara", se arată în postare.

Conform unui comunicat de presă al NATO, Alianţa şi partenerii săi oferă asistenţă Turciei prin intermediul experţilor seismici, echipelor de căutare şi salvare cu câini, cargoboturilor, inginerilor structurali, precum şi personalului medical şi a proviziilor medicale.

"În aceste momente teribile, suntem solidari cu aliatul nostru, Turcia, şi cu toţi cei afectaţi, iar aliaţii NATO sunt pregătiţi să ofere asistenţă suplimentară celor care au nevoie", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Mai bine de 50.000 de salvatori intervin în Turcia. Singurul coridor umanitar între cele două țări afectate de cutremur, avariat

Cel puţin 16.139 de echipe lucrează la operaţiunile de căutare şi salvare, la care se vor adăuga şi alte echipe internaţionale, a apreciat un oficial turc. De asemenea, ONU a transmis că drumul care duce la singurul coridor de ajutor umanitar între Turcia și Siria a fost avariat de cutremurul de luni, lucru care îngreunează eforturile de ajutoare. Bab al-Hawa este singurul coridor de ajutor umanitar aprobat de ONU între Siria și Turica.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

În luna ianuarie, șeful ONU, Antonio Guterres, a descris punctul de trecere terestră ca fiind o „linie de salvare indispensabilă”, după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat pentru reînnorirea mecanismului transfrontalier cu o zi înainte ca aceasta să expire.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Februarie 2023 - 08 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.