Racheta care a lovit Polonia a fost trasă de armata ucraineană către un proiectil rusesc, au declarat trei oficiali americani pentru agenția de presă AP. Conform acestora, evaluările preliminare arată că rachetele care au ajuns în Polonia au fost lansate de forțele Ucrainei asupra unei rachete rusești care a vizat teritoriul ucrainean. Joe Biden a spus, de asemenea, că este „puțin probabil” ca rachetele să fi fost trase din Rusia, dar a promis Varșoviei sprijin. Polonia, aliată NATO, a vorbit despre o rachetă „de fabricație rusească”.

Primele rezultate ale anchetei privind cele două rachete care au ajuns în Polonia

Trei oficiali americani au declarat pentru Associated Press (AP), sub protecția anonimatului, că evaluările preliminare arată că racheta care a căzut în Polonia a fost trasă de forțele ucrainene în timpul bombardamentelor rusești. Ucrainenii au încercat să doboare o rachetă rusească ce le viza infrastructura energetică.

Chiar și președintele american Joe Biden a fost o declarație în acest sens, afirmând că există informații potrivit cărora racheta care a căzut în Polonia și a omorât doi oameni nu a fost trasă de forțele moscovite.

„Există informații preliminare care contestă acest lucru (n.red. că racheta ar fi fost lansată de ruşi). După traiectoria balistică este puțin probabil să fi fost tras din Rusia, dar vom vedea. Mă voi asigura că vom putea stabili ce s-a întâmplat exact", a declarat Joe Biden.

Guvernul de la Varșovia a confirmat, în mod oficial, că o rachetă a lovit teritoriul polonez și a subliniat că este vorba despre „o rachetă de fabricație rusească”, nu una rusească neapărat. Proiectilul a căzut în localitatea Przewodow, aflată la 6 kilometri de graniţa cu Ucraina.

Polonia a fost lovită de două rachete; doi oameni au murit

Doi oameni au murit dupã ce douã rachete au lovit marţi satul Przewodow din Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, în timpul atacurilor ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, semnaleazã presa localã preluatã de Reuters.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a solicitat întrunirea de urgenţã a comitetului guvernamental pentru securitatea şi apãrarea naţionalã, a anunţat pe Twitter un purtãtor de cuvânt al cabinetului de la Varşovia. Un înalt oficial din domeniul informaţiilor din SUA a declarat pentru Associated Press cã rachetele erau ruseşti.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

NATO examinează informațiile privind căderea rachetelor rusești în Polonia, conform unui oficial al Alianței citat de AFP. „Examinăm în prezent aceste informaţii şi suntem în strânsă coordonare cu Polonia, aliatul nostru”, a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului.

Acest incident agravează tensiunile între Rusia şi NATO şi are loc în plin summit G20 în insula Bali (Indonezia), la care au participat Rusia şi Ucraina, pe lângă principalele ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice, care au anunţat că vor sprijini ancheta asupra celor întâmplate.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.