Cotidianul elvetian Le Temps dedica un articol peliculelor romanesti sau care amintesc de Romania, la Festivalul International de Film de la Locarno, care se incheie sambata.

Noul val al filmului romanesc s-a impus in 2007, cand Cristian Mungiu a castigat Palme d'Or, la Festivalul de la Cannes, cu "4 luni, 3 saptamani si 2 zile".

Acest film brutal, in ritm alert, marca emergenta unei noi cinematografii nationale, dar si a unui nou stil - o forma de neorealism minimalist, in planuri-secventa -, acestea regasindu-se ulterior si in "Politist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, si "Marti, dupa Craciun", de Radu Muntean, scrie MEDIAFAX.

Anul acesta, la Locarno, trei filme, aflate in competitia internationala, amintesc de vitalitatea acestui cinema, scrie Le Temps.

"Din dragoste cu cele mai bune intentii", de Adrian Sitaru, este cel mai caracteristic pentru aceasta miscare. Prima scena, care dureaza peste 10 minute, se desfasoara intr-un salon. Alex primeste prin telefon vestea ca mama sa a fost internata in spital. Intr-o stare de soc, el petrece ore intregi la spital si pune la indoiala calitatea ingrijirilor pe care le primeste mama sa.

Regizorul pigmenteaza manifestarile iubirii filiale cu note de satira si ciudatenie (vecina de salon, desfigurata, poarta o masca cu fata de iepure). Din pacate, personajul Alex, batran adolescent care isi rumega resentimentele, nu trezeste pic de simpatie.

"Crulic - drumul spre dincolo", de Anca Damian, singura animatie din competitie, "este un documentar animat care prezinta sfarsitul tragic al lui Claudiu Crulic", survenit in luna ianuarie 2008. Aceasta poveste de dincolo de mormant prezinta, la persoana I, viata ratata a lui Crulic (1975 - 2008), un roman inchis in Polonia pentru un furt pe care nu l-a comis si mort in inchisoare facand greva foamei. Realizatoarea foloseste in mod abil diverse tehnici - acuarela, colaj, poze decupate si se joaca cu dimensiunile - un caine moare si cade ca o foaie de hartie, un telefon de carton se face auzit. Umorul este de un negru ireprosabil", potrivit Le Temps.

Citeste si:
Povestea zilelor săptămânii. Caracteristica fiecărei zile a săptămânii
Povestea zilelor săptămânii....

Coproductia romano-italiana "Sapte opere de milostenie/ Sette opere de la misericordia" a fost selectata, de asemenea, in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Locarno. Filmul a fost regizat de doi italieni, frati gemeni, Massimiliano si Gianluca De Serio, si este primul lor lungmetraj de fictiune, dupa documentar.

Pelicula spune povestea Luminitei, care a imigrat ilegal din Romania si este gata sa faca orice pentru a-si asigura supravietuirea: fura paine, posete, identitatea altcuiva, un bebelus. Dupa ce il sechestreaza pe Antonio, la iesirea dintr-un spital, batranul ii reda femeii umanitatea pe care ea o renegase.

Filmul, de un realism brutal, la nivel de parabola, combina empatie si eleganta cinematografica, apreciaza publicatia elvetiana Le Temps.

Cea de-a 64-a editie a Festivalului de la Locarno se incheie sambata seara, cu gala de premiere, in cadrul careia va fi decernat trofeul Leopardul de Aur, alaturi de alte distinctii.

Citeste si:
Top 8 adjective pe care ar trebui sa le folosesti mai des
Top 8 adjective pe care ar...

Prezenta romaneasca la Locarno nu se opreste aici. Marian Crisan a revenit la festival - unde a fost recompensat, anul trecut, cu patru premii, pentru filmul "Morgen" - cu scurtmetrajul "Camelia", in sectiunea Corti d'autore, dedicata scurtmetrajelor unor cineasti care au regizat deja si lungmetraj.

De asemenea, in competitia internationala de scurtmetraj - Pardi di domani -, a fost selectat filmul lui Bogdan Mirica - "Bora Bora".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.