Zilele săptămânii, șapte la număr, au fost stabilite încă din cele mai vechi timpuri. Însă alegoria, caracteristicile și povestea lor este diferită de la o zonă la alta.

Povestea din spatele zilelor săptămânii

Babilonienii au fost cei care au dat nume zilelor săptămânii, aceștia fiind inspirați de planetele pe care le vedeau noaptea. Fiecare zi a săptămânii a fost numită după o planetă: Luni-Luna, Marţi-Marte, Miercuri-Mercur, Joi-Jupiter, Vineri-Venus, Sâmbătă-Saturn, Duminică-Soare. În funcţie de consideraţia acordată, zilele erau orânduite ca bune şi mai puţin bune. Legendele populare românești au clasificat apoi zilele săptămânii în zile femei şi zile bărbat.

“Oamenii pe cari i-a făcut Dumnezeu au început a face la copii şi tot făceau în toată ziua câte unul; aşa a vrut Dumnezeu ca să facă zilele. În ziua întâi a făcut pe Duminica, fată; apoi pe Luni, bărbat; pe Marţi, bărbat; pe Miercurea, femeie; pe Joi, bărbat, apoi pe Vinerea, femeie, precum şi pe Sâmbăta, ca să aibă oamenii sfinţi zile”, scrie Elena Niculiţă-Voronca în lucrarea „Datinile şi Credinţele poporului român. Adunate şi aşezate în ordine mitologică”.

Potrivit Calendarului Popular al Românilor, „Luni” e bărbat şi e bun pentru începutul tuturor lucrurilor. El ţine “cheia de la cea dintâi poartă a ceriului, iar când treci pragul spre lumea de dincolo îţi arată drumul pe care trebuie să mergi”. Ziua de Marţi e tot bărbat, însă este considerată o zi rea. În această zi nu este bine să începi nimic şi nici să pleci la drum. “E ziua Sfântului Ilie şi postul se ţine pentru duşmani”. Ziua de Miercuri este femeie, zi bună, solară, în care se posteşte pentru Maica Domnului.

Ziua de Joi la fel este bărbat. Este o zi norocoasă, benefică dragostei şi căsătoriei, aflată sub protecţia Sfântului Neculai.

Ultimele zile ale săptămânii

Ultimele zile ale săptămânii, Vineri, Sâmbătă și Duminică sunt femei. Vineri e una dintre zilele cele mai încărcate de sacralitate şi “stă sub semnul Crucii dătătoare de viaţă, pentru care se şi posteşte”. Sâmbătă este o zi nefastă, ziua în care se aduc ofrande moşilor de neam, când cerul se deschide, iar morţii se uită să vadă dacă au primit ceva de pe această lume.

Citeste si:
Gălățenii trebuie să-și aleagă ziua în care mor. Înmormântările au...
Gălățenii trebuie să-și...

“Nu-i bine să începi nimic, nici lucru, nici drum şi, îndată ce te scoli, trebuie să-ţi faci cruce, „căci dracii toată săptămâna rod lanţurile diavolului”, iar sâmbăta doar într-o cruce se mai ţin”.

Duminica este considerată o zi solemnă, cea mai mare şi mai frumoasă dintre toate zilele săptămânii, ziua rugăciunii, a învierii, a bucuriei, a nunţilor şi jocurilor.

“Se povesteşte că Duminica e o sfântă înveşmântată în alb care locuieşte într-un palat de aur, dincolo de apa sâmbetei; unii spun că ar fi verişoară primară cu soarele, alţii că ar fi mama Mântuitorului”, mai arată Calendarului Popular al Românilor.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Ianuarie 2023 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.