Înmormântările au fost interzise în fiecare zi de duminică la Galați, cu excepția cazurilor în care decesul a fost provocat de noul coronavirus. De vină este numărul mic de gropari care nu pot acoperi toate zilele săptămânii.

Înmormântările au fost interzise duminica la Galați.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de către reprezentanții societății edilitare care administrează cimitirele din orașul Galați, iar măsura intră în vigoare chiar din această săptămână.

„Anunț important. Începând cu data de 23.08.2021 nu se mai fac înhumări duminica, ca urmare a deciziei nr.281/19.08.2021, decât dacă decesul s-a produs în urma infecției cu SARS CoV-2”, a notat în spațiul virtual directorul societății edilitare Gospodărire Urbană, Dragoș Magearu.

Localnicii și-au exprimat surprinderea și nemulțumirea în secțiunea de comentarii din josul postării: „Asta mai lipsea! De parcă îți alegi ziua în care să mori. Mare ți-e grădina, Doamneee”/ „Duminică depănați amintiri cu mortul!”/ „Nu mai înjurați degeaba și vă amărâți!!! Duminică să duceți decedatul în fața la gospodărire și să-l lăsați acolo!”.

Magearu a reacționat și a explicat că înhumările nu erau permise nici până acum. La Serviciul Cimitire, programul de lucru este de luni până joi, în intervalul orar 08:00 - 18:00, vineri și sâmbătă de la 08:00 la 14:00 și duminica nu se lucrează. Cu toate acestea, procesele funerare se făceau și duminica deoarece groparii veneau la cimitir în timpul lor liber pentru a primi „atenții” din partea rudelor mortului. Așadar, documentul își propune să elimine această cutumă care contravine legii.

„Era un mers al lucrurilor cunoscut de toată lumea”

„Eu înțeleg nemulțumirea oamenilor. Noi ne dorim să oferim niște servicii cât mai bune la niște standarde europene, ca în toate țările civilizate. Noi nu am făcut decât să respectăm ce ne-a transmis ITM, în urma unor controale. Acest program este implementat de foarte mult timp. Nu se fac înhumări duminică.

Citeste si:
Povestea zilelor săptămânii. Caracteristica fiecărei zile a săptămânii
Povestea zilelor săptămânii....

Groparii veneau la muncă duminică, dar fără să fie chemați de noi în mod oficial. Ei vin pentru că știu că primesc de la fiecare persoană care solicită înhumare acea atenție. Eu nu am făcut decât să dau o decizie ca director general să schimb această cutumă, să le impun să nu mai vină la muncă.

Era un mers al lucrurilor cunoscut de toată lumea, însă în urma unor verificări cei de la ITM ne-au recomandat să găsim o soluție pentru a respecta legislația”, a precizat Măgearu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 August 2021 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.