Steaua ce poarta numele lui Amza Pellea a fost inaugurata pe Walk of Fame, astazi, la 80 de ani de la nasterea legendarului actor, in prezenta fiicei acestuia, actrita Oana Pellea.

La eveniment au participat, alaturi de fiica actorului, Costel Pistritu, primarul orasului Bailesti, judetul Dolj - locul de nastere al maestrului -, Dan Barbulescu, presedintele Consiliului de Adminsitratie Cocor, precum si Monica Iancu Vladutu, reprezentanta Teatrului Metropolis din Capitala, relateaza MEDIAFAX.

Inainte de ceremonia de inaugurare a stelei, primarul orasului Bailesti si Oana Pellea au fost la cimitirul Bellu, unde se afla mormantul lui Amza Pellea, unde a fost oficiata o slujba de pomenire. De asemenea, primarul a fost insotit de mai multi locuiori din Bailesti, printre care o fata si un baiat imbracati in costume traditionale.

La inaugurare, Oana Pellea a multumit publicului care l-a facut pe Amza Pellea "ceea ce este, un mare artist".

"Nu stiu de ce tata se intreba inainte de a pleca de pe pamant de ce-l iubesc toti oamenii", a spus actrita, spunand apoi ca vrea sa-i transmita ceva tatalui ei, ceea ce a facut in gand, in tacere.

Primarul orasului Bailesti si-a amintit ca, in 2008, la casa memoriala "Amza Pellea" din localitate a venit Florin Piersic, iar de data aceasta a venit Amza Pellea alaturi de Piersic, stelele ce poarta numele celor doi actori fiind alaturate.

"Comunitatea bailesteana a fost intotdeauna asimilata cu numele de Amza Pellea. Amza Pellea, pentru noi, inseamna totul"
, a spus Pistritu.

Apoi edilul i-a inmanat, in semn de multumire, lui Dan Barbulescu papornita lui Amza Pellea, sa o poarte cum a purtat-o marele actor.

De asemenea, primarul i-a inmanat Oanei Pellea un portret al actorului intruchipandu-l pe Mihai Viteazul, realizat pe foita de aur. Pistritu a spus ca tabloul reprezinta "un omagiu si un semn de pretuire pentru Amza Pellea, cel mai oltean dintre bailesteni si, totodata, o modesta incercare de a zugravi o stea ce va dainui si va straluci in inimile noastre".

Oana Pellea a primit, totodata, o replica inramata a stelei cu numele lui Amza Pellea de pe Walk of Fame.

Citeste si:
Oana Pellea, mesaj la 35 de ani de la moartea lui Amza Pellea: Dor...
Oana Pellea, mesaj la 35 de...

Directorul teatrului Metropolis, George Ivascu, nu a putut fi prezent la inaugurare, aflandu-se la filmari in afara Bucurestiului, insa reprezentata teatrului a citit mesajul acestuia pentru Oana Pellea.

"Sunt cu gandul si sufletul alaturi de tine si de tatal tau, marele actor Amza Pellea, de la care am invatat arta nemuririi si caruia ii multumesc in numele colegilor si al publicului", a spus George Ivascu.

  • Dupa ce a dezvelit steaua, Oana Pellea a spus: "Sa-i uram toti «La multi ani» acolo unde e. La multi ani de lumina, sa ne lumineze si pe noi, sa devenim mai buni si mai curati si mai frumosi la suflet, ca asa voia".

Inaintea actorului Amza Pellea, au mai primit aceasta distinctie Florin Piersic, in ianuarie, Victor Rebengiuc, in februarie, si Radu Beligan, in martie.

  • Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanti actori romani de teatru si film. A absolvit cursurile Colegiului National Carol I din Craiova, dupa care a jucat pe scenele Teatrului National din Craiova, Teatrului Mic, Teatrului Nottara, Teatrului de Comedie si Teatrului National din Bucuresti, unde s-a impus ca unul dintre cei mai talentati actori romani. Totodata, el a fost profesor la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica.

Citeste si:
Colegii lui Serban Ionescu vorbesc despre marele actor
Colegii lui Serban Ionescu...

Printre personajele create de el se numara Brettschneider ("Svejk in al doilea razboi mondial", de Bertoldt Brecht, 1962), Subcomisarul ("Capul de ratoi" de G. Ciprian, 1966), Platonov ("Un Hamlet de provincie" de A.P. Cehov, 1967), Hickok ("Buffalo Bill si indienii" de A. Kopit, 1973), Vlad Tepes ("A treia teapa" de Marin Sorescu, 1979) etc. Personajele interpretate de Amza Pellea sunt de factura variata, de la cele istorice - Vladica Hariton din "Tudor din Vladimiri" de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din "Croitorii cei mari din Valahia", rolurile din filmele "Tudor" (1963), "Rascoala" (1966), "Haiducii" (1966), "Dacii" (1967), "Columna" (1968), "Mihai Viteazul" (1971) - la cele contemporane - Manole din "Somnoroasa aventura" de T. Mazilu - si cele din repertoriul clasic universal - Horatiu din "Hamlet", Platonov din "Un Hamlet de provincie" de Cehov.

Citeste si:
Rebengiuc a primit de ziua lui o stea pe Walk of Fame
Rebengiuc a primit de ziua...

Poate unele dintre cele mai celebre roluri ale sale sunt Mihai Viteazul, dar si Nea Marin, binecunoscutul personaj de factura populara, care i-a pus in valoare atat de bine disponibilitatile pentru comedie, din "Nea Marin, miliardar" (1979), de Sergiu Nicolaescu.

De-a lungul carierei sale a castigat numeroase premii, precum cel pentru interpretare masculina primit in 1977 la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul din filmul "Osanda".

Amza Pellea a murit pe 12 decembrie 1983, la Bucuresti, la varsta de 52 de ani,
speculatiile asupra mortii sale fiind multiple, insa nedemonstrate. Una dintre aceste ipoteze vehiculate indica drept posibila cauza a mortii un cancer pulmonar provocat de fumat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.