Artistul israelian de origine romana Avigdor Arikha, pictor, desenator si gravor considerat o figura majora a artei contemporane israeliene, a decedat, joi, la Paris, la varsta de 81 de ani, scrie presa internationala.
Ministrul francez al Culturii Frederic Mitterand il omagiaza pe pictorul israelian. "Cu totii ne amintim portretele atat de emotionante ale prietenului sau Samuel Beckett pe care ni le-a lasat. Acest artist a avut un destin iesit din comun. Deportat intr-un lagar de concentrare la varsta de 12 ani, a gasit in arta energia necesara pentru a trece de aceasta incercare, desenand cotidianul pe fragmente de hartie. Am pierdut unul dintre prietenii cei mai talentati ai tarii noastre, si vom conserva in inima amintirea acestui prieten si a artei sale", a transmis Frederic Mitterand, potrivit NewsIn.

Artistul a decedat in cauza unor complicatii cauzate de cancer, a anuntat David Robinson, director al galeriei Marlorough din New York, care il reprezenta pe artist.

Avigdor Arikha pictor recunoscut pe plan international ale carui lucrari captureaza atat frumusetea, cat si amenintarea lucrurilor de zi cu zi, supravietuitor al Holocaustului, a murit in casa sa din Paris, la o zi de la implinirea varstei de 81 de ani.

Arikha locuia de foarte mult timp la Paris si avea o casa in Ierusalim. Pictorul este cunoscut pentru modul in care descria in tablourile sale lucruri din existenta zilnica - ferestre, scaune si mese. Arikha realiza de asemenea si portrete ale familiei sale, dar si ale unor personalitati precum actritele Moira Shearer si Catherine Deneuve, si regina Elizabeta a Marii Britanii. Artistul i-a ilustrat pe Rainer Maria Rilke, Pär Lagerkvist, Nikolai Gogol si Samuel Beckett. Pictorul a fost un prieten apropiat al scriitorului Samuel Beckett, ilustrand dupa decesul acestuia cartea de memorii scrisa de sotia lui Arikha.

Arikha a renuntat la abstractionism in anii '60. Picturile pe care le-a realizat apoi sunt reprezentationale, au puternice elemente abstracte si se concentreaza pe pura geometrie a obiectelor. Arikha isi numea stilul naturalism post-abstract.

Citeste si:
Un utilaj feroviar s-a răsturnat la Roșiorii de Vede
Un utilaj feroviar s-a...

Lucru neobisnuit pentru un artist, Arikha scria despre istoria artei, a fost curatorul mai multor expozitii din muzee importante.

Lucrarile sale sunt expuse la Luvru, in galeriile Tate din Londra, Muzeul Metropolitan si la Muzeul Evreiesc din New York. In 2005 Arikha aprimit titlul de cavaler al Legiunii Franceze de Onoare de catre Guvernul Frantei.

Avigdor Arikha lucra doar la lumina zilei, ceea ce dadea lucrarilor sale o frumusete luminoasa, dupa cum spun criticii.

Arikha s-a nascut in aprilie 1929 intr-o familie de evrei care vorbeau germana din Czernowitzi, regiune care apartinea atunci Romanie (acum in Ucraina). In 1941, la 12 ani, a fost deportat de nazisti intr-un lagar din Ucraina. Acolo, pe bucati de hartie, obisnuia sa deseneze ceea ce vedea in jurul sau.

In 1944 Arikha si sora sa au fost salvati de Crucea Rosie si transportati in Palestina. Mama lor i-a putut urma, insa tatal a fost ucis in Holocaust.

Citeste si:
Ștefan Luchian, român de geniu. Cum a ajuns în pragul sărăciei
Cum a ajuns Ștefan Luchian,...

Avigdor Arikha a studiat arta in Ierusalim, iar in 1948, cand servea in razboiul de independenta al Israelului, a fost grav ranit. Dupa ce si-a revenit s-a mutat la Paris, unde a studiat la École des Beaux-Arts.

Sotia sa, Atik, este o poeta americana. Cei doi au impreuna doua fiice, Alba Smail si Noga Simonetta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.