Scriitorul Jonathan Littell, cunoscut autor de romane istorice, a castigat premiul pentru cele mai proaste scene de sex din literatura, acordat de 17 ani de revista Litterary Review, pentru romanul "The Kindly Ones".
Cartea lui Jonatahan Little a castigat un premiu literar de top, premiul Goncourt, in 2006, si s-a vandut in peste un milion de copii in Europa. Premiul a fost acceptat de agentul literar al lui Littell, care insa nu a facut niciun comentariu.

Intr-un pasaj al cartii, autorul descrie o intalnire sexuala precum "un soc care mi-a golit capul ca o lingura in interiorul unui ou fiert moale". Revista Literary Review scrie despre romanul lui Littell ca este "in parte, munca unui geniu", adaugand ca spera ca autorul sa primeasca cu umor "distinctia" pe care i-au oferit-o. In 2008 premiul a revenit scriitoarei Rachel Johnson pentru "Shire Hell".

Cantaretul romancier Nick Cave, scriitorul israelian nominalizat la Nobel, Amos Oz si postmodernul detinator al premiului Pulitzer, Philip Roth s-au numarat printre nominalizatii de anul acesta la premiul pentru cele mai proaste scene de sex din literatura, acordate anual de revista Litterary Review.

Premiul se acorda de 17 ani pentru "descrieri sexuale redundante" si i-a nominalizat, de-a lungul timpului, chiar si pe vedetele lumii literare, ca Salman Rushdie, Gabriel Garcia Marquez si John Updike, cel din urma nominalizat de nu mai putin de patru ori.

Anul acesta, pentru premiile acordate pe 30 noiembrie, au fost nominalizati scriitorul John Banville, ale carui romane SF au fost traduse si in Romania de editura Nemira, si care candideaza la premiul oferit de Literary Review cu volumul "The Infinities", Nick Cave cu romanul aparut anul acesta la Polirom "Moartea lui Bunny Munro", Jonathan Littell, cunoscut autor de romane istorice, publicat la noi de editura Rao, cu "The Kindly Ones".

Un alt candidat, Richard Milward, autorul romanului pentru adolescenti "Mere", scos de editura Pandora, candideaza la Bad Sex in Fiction Award cu volumul "Ten Storey Love Song", iar Amos Oz este nominalizat cu ultimul sau roman, "Rhyming Life and Death", in vreme ce Philip Roth candideaza cu "The Humbling".

Pe lista candidatilor au mai fost Anthony Quinn cu "The Rescue Man", Paul Theroux, "A Dead Hand", scriitori care nu au fost inca tradusi in limba romana. Simon Van Booy, scriitor de "carti de pe noptiera", a fost si el nominalizat cu "Love Begins in Winter".

Nu numai barbatii sunt nepriceputi la scenele de sex, lista autorilor mai putin abili in descrieri senzuale cuprinzand si o femeie, Sanjida O'Connell, cu "The Naked Name of Love", si ea necunoscuta in librariile romanesti.

Jurnalistul Auberon Waugh, cel care a initiat, in 1993, acest premiu, alaturi de criticul literar Rhonda Koenig, spune ca miza sa este sa descurajeze "descrierile senzuale redundante, plictisitoare sau de prost gust din romanul modern".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.