Premiile Globul de Aur, care vor rasplati, luni, pentru a 66-a oara, elita cinematografiei mondiale, potrivit votului Asociatia Presei Straine de la Hollywood, au o istorie plina de superlative, satisfactii, dar si reactii de nemultumire din partea laureatilor, relateaza NewsIn.
  • Laureatii, votati de jurnalisti de la 55 de publicatii

Asociatia Presei Straine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association) a luat fiinta in 1943 si era formata din opt jurnalisti. Astazi, membrii asociatiei reprezinta publicatii din 55 de tari din Europa, Asia, Australia si America Latina, care insumeaza peste 250 de milioane de cititori. Intre revistele si ziarele care voteaza laureatii Globurilor de Aur se numara Le Figaro din Franta, cotidianul britanic Daily Telegraph, L'Espresso din Italia, Vogue din Germania, cotidianul chinez China Times si revista araba Kul Al Osra. Numarul membrilor creste in fiecare an cu un numar de maximum cinci jurnalisti. In fiecare an, membrii asociatiei vizioneaza peste 300 de filme si participa la festivaluri de profil pentru a descoperi noi filme interesante si inovatoare.

In timp, Globurile de Aur, care preced, calendaristic, acordarea Oscarurilor, si-au consolidat statutul de "oglinda" a premiilor Academiei Americane de Film si sunt considerate a doua categorie de premii, ca importanta, acordate in cinematografie. Se spune ca, practic, Globurile "dau tonul" pentru Oscar, fiind foarte rare situatiile in care cele doua categorii de premii au avut, in palmaresul galei anuale, liste cu laureati complementare.

  • Trofee placate cu aur de 24 de karate

Prima ceremonie de decernare a premiilor Asociatiei Presei Straine de la Hollywood a avut loc in anul 1944. Filmul castigator de atunci la cinci categorii ("Cel mai bun film", "Cel mai bun actor", "Cea mai buna actrita", "Cel mai bun actor in rol secundar" si "Cea mai buna actrita in rol secundar"), "The Song of Bernadette", a primit ca semn de apreciere diplome. Conceptul de Globul de Aur a aparut in 1946, la initiativa presedintelui de atunci al asociatiei, Marina Cisternas, care a venit cu ideea statuetei cu un "glob de aur" inconjurat de o pelicula de film, forma in care se gaseste si in prezent.

Trofeele Globul de Aur sunt placate cu aur de 24 de karate si au inaltimea de 25,4 centimetri. La un cost de productie de 250 de dolari pentru fiecare trofeu, Globurile de Aur sunt realizate o data la trei ani, numele castigatorilor fiind gravate dupa anuntarea premiilor.

Initial, premiile erau inmanate de jurnalisti, insa, incepand cu 1958, cand celebrii artisti Frank Sinatra, Dean Martin si Sammy Davis Jr. au urcat pe scena in seara de gala, s-a creat traditia actorilor in postura de prezentatori. Tot in acelasi an a inceput televizarea festivitatii, la inceput numai local, in Los Angeles, California, iar din 1963 in mai multe zone din Statele Unite si, apoi, in toata lumea.

  • Jack Nicholson - cele mai multe Globuri de Aur

Cele mai multe premii Globul de Aur individuale, sase mai exact, au fost castigate de Jack Nicholson, urmat de Francis Ford Copolla, Shirley MacLaine, Rosalind Russell si Oliver Stone, toti cu cate cinci premii fiecare. Tot cinci este si cel mai mare numar de premii castigate de un film, in aceasta situatie aflandu-se "Doctor Zhivago" (1966), "Love Story" (1971), "The Godfather" (1973), "One flew over the cuckoo's nest" (1976) si "A star is born" (1977).

Cel mai tanar actor care a castigat premiului Globul de Aur, in 1980, a fost Ricky Schroeder, care, la noua ani a primit premiul pentru rolul sau din "The Champ", in care a jucat alaturi de Jon Voight, tatal Angelinei Jolie. Cei mai varstnici actori distinsi cu Globul de Aur au fost Henry Fonda, in 1982 , atunci in varsta de 76 de ani, pentru rolul din "On Golden Pond", si Jessica Tandy, in 1990, la varsta de 80 de ani, pentru prestatia din "Driving Miss Daisy".

Castigatorii care au refuzat Globul de Aur au fost producatorii filmului "Z", in 1970, care nu au acceptat premiul pentru "Cel mai bun film strain" deoarece doreau ca pelicula lor sa fie nominalizata la categoria "Cel mai bun film", si Marlon Brando, care, in 1973, a refuzat distinctia pentru "Cel mai bun actor", datorata rolului din "The Godfather", in semn de protest impotriva imperialismului si a rasismului. In acelasi an, Brando n-a acceptat nici statueta Oscar.

Ultima pelicula castigatoare a acestor premii a fost, in 2008, "Atonement", care pe langa Globul de Aur pentru "Cel mai bun film drama", si-a adjudecat si trofeul categoriei "Cea mai buna coloana sonora".

  • Gala Globurile de Aur 2009, in direct la HBO

In acest an, decernarea premiilor Globul de Aur, va avea loc luni, in Los Angeles, la The Beverly Hilton. Evenimentul va fi transmis in direct, prin intermediul NBC, in peste 150 de tari din toata lumea. In Romania, gala va putea fi vizionata pe canalul HBO, in versiune originala nedublata, de la ora 3.00.
Printre vedetele care vor urca pe scena, ca prezentatori ai evenimentului, se numara Johnny Depp, David Duchovny, Eva Longoria, Sting, Mark Wahlberg, Drew Barrymore, Pierce Brosnan, Sandra Bullock, Gerard Butler, Glenn Close, Sacha Baron Cohen, Cameron Diaz, Laurence Fishburne, Salma Hayek, Jessica Lange, Jennifer Lopez, Hayden Panettiere si Martin Scorsese.

  • Premiu de excelenta pentru Spielberg

Peliculele ''The Curious Case of Benjamin Button'' si ''Frost/Nixon'' sunt principalele favorite la Globurile de Aur 2009, cu cinci nominalizari fiecare, anuntate pe 11 decembrie de Asociatia Presei Straine de la Hollywood. Cele doua productii se afla, printre altele, pe lista nominalizarilor la cea mai importanta categorie - cel mai bun film drama. Celelalte trei filme nominalizate la aceasta categorie sunt "The Reader", "Revolutionary Road" si "Slumdog Millionaire".

"Curious Case of Benjamin Button", care va aparea pe marile ecrane romanesti la 20 februarie, marcheaza a treia colaborare a lui Brad Pitt cu regizorul David Fincher, dupa "Fight Club" si mega-succesul "Se7en", plasat de multi intre primele 10 thriller-uri din toate timpurile. Plecand de la o povestire de F. Scott Fitzgerald, scenariul urmareste destinul unui barbat care se naste, practic, deja batran si, odata cu trecerea timpului, merge inapoi pe scara varstei. Partenera lui Pitt este interpretata de Cate Blanchett.

"Frost/Nixon", care va fi lansat in Romania la 23 ianuarie 2009, este regizat de Ron Howard si prezinta evenimentele de dupa scandalul Watergate, cu focus pe prezenta fostului presedinte Richard Nixon in emisiunile TV realizate de David Frost. Singurii actori cunoscuti de pe afis sunt Kevin Bacon si Oliver Platt, insa punctul forte al productiei este scenariul, inspirat de o piesa a lui Peter Morgan.

La categoria "Cea mai buna actrita intr-un rol principal intr-o drama", Streep a fost nominalizata pentru prestatia din filmul "Doubt", in care joaca alaturi de Philip Seymour Hoffman, iar Jolie, fata legendarului Jon Voight, pentru rolul din "Changeling", regizat de Clint Eastwood. Streep are in palmares cinci Globuri de Aur, iar Angelina Jolie, trei. In cursa pentru Globurile de Aur 2009, cele doua le au drept contracandidate pe Anne Hathaway, pentru rolul din "Rachel getting married", Kristin Scott Thomas, pentru "I've been loving you so long", si Kate Winslet, pentru evolutia din "Revolutionary road".

La categoria "Cel mai bun actor in rol principal intr-o drama", Sean Penn a fost nominalizat pentru prestatia din filmul biografic "Milk", iar Brad Pitt pentru "The Curious Case of Benjamin Button", fictiunea regizata de David Fincher, dupa o povestire de F. Scott Fitzgerald. Penn si Pitt, care au deja in palmares cate un Glob de Aur, se vor lupta pentru inca unul cu Leonardo Di Caprio, nominalizat pentru rolul din "Revolutionary Road", Frank Langella, pentru "Frost/Nixon", si Mickey Rourke, pentru prestatia din "The Wrestler".

La categoria "Cel mai bun actor in rol secundar intr-o drama", cea mai interesanta nominalizare este cea a lui Heath Ledger, pentru rolul The Joker din filmul cu cele mai mari incasari in 2008, "The Dark Knight". Ledger, care a murit pe 22 ianuarie 2008, la varsta de 28 de ani, din cauza unei supradoze accidentale de medicamente, ar urma sa "primeasca" prestigioasa distinctie post-mortem.

Unul dintre laureati este deja cunoscut. Este vorba despre regizorul Steven Spielberg, care fi recompensat cu un premiu de excelenta pentru contributia sa la dezvoltarea industriei divertismentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.