Fortele Aeriene israeliene (IAF) isi vor spori exercitiile de antrenament in Romania, in pofida prabusirii unui elicopter saptamana trecuta, deoarece trebuie imbunatatita abilitatea pilotilor israelieni de a zbura in zone muntoase.

Israelul si Romania au inceput discutii privind viitoare exercitii comune de antrenament, in pofida accidentului aerian din Muntii Carpati, in urma caruia au murit sase militari israelieni si unul roman, relateaza Jerusalem Post, in editia electronica de luni.

Conform evaluarilor, citate de MEDIAFAX, exercitiile trebuie sporite pentru ca, in cazul in care accidentul de saptamana trecuta a fost cauzat de o eroare umana, asa cum sugereaza rezultatele initiale, este nevoie de imbunatatirea abilitatii pilotilor israelieni de a zbura in zone muntoase precum cea din Romania.


Exercitiul specific in timpul caruia un elicopter israelian de tip Sikorsky CH-53 Sea Stallion (Yasour) s-a prabusit lunea trecuta simula o misiune de cautare-salvare in zone nefamiliare. Muntii Carpati sunt cunoscuti pentru varfurile inalte, vremea instabila si padurile dese, conditii in care pilotii israelieni nu se antreneaza frecvent.

Echipa IAF care examineaza cauzele accidentului s-a intors vineri in Israel si a inceput sa studieze fragmentele de elicopter recuperate. Cutia neagra a aparatului de zbor a fost recuperata, dar era avariata sever si nu se stie daca va putea oferi indicii despre accident. Anchetatorii analizeaza si informatiile conform carora acelasi elicopter ar fi avut o defectiune cu o saptamana mai devreme in timpul unui zbor de antrenament in Romania.

Israelul si Romania au inceput antrenamentele comune in 2006, cand ministrul israelian al Apararii de atunci, Shaul Mofaz, a semnat un acord pe cinci ani cu omologul sau roman, care a permis IAF sa mobilizeze aparate de zbor si militari pentru a se antrena.

Cititi si: Tragedia aviatica de la Fundata: Presa israeliana remarca antisemitismul din Romania

Turcia si-a inchis spatiul aerian pentru avioanele israeliene

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.