Presedintele roman Traian Basescu a anuntat o serie de masuri de austeritate pentru ca Bucurestiul sa primeasca urmatoarea transa din ajutorul FMI, scrie presa internationala.

Romania va trebui sa implementeze masuri dure de austeritate pentru a evita cresterea taxelor si pentru a se asigura ca va primi urmatoarea transa, in valoare de 20 de miliarde de euro, din creditul FMI, a anuntat joi presedintele Traian Basescu, citat de Financial Times (FT).

Cotidianul de afaceri prezinta masurile anuntate de liderul de la Cotroceni - reducerea salariilor bugetarilor cu 25% din luna iunie, iar a ajutoarelor de somaj cu 15%. [Basescu catre romani: Nu crestem TVA-ul, dar scadem salariile!]

"Planul este inevitabil", a spus el, dupa discutiile cu FMI, UE si Banca Mondiala, potrivit Reuters. "Sectorul de stat este ca un om gras de 200 de kilograme care sta in spatele unui om de 50 de kilograme, care este economia reala", a adaugat seful statului, citat de NewsIn.

FT subliniaza ca singura alternativa era cresterea TVA-ului si a cotei unice de impozitare si precizeaza ca FMI va amana, probabil, acordarea urmatoarei transe din imprumut din iunie in iulie, pentru a oferi Romaniei timp sa implementeze masurile.

Anterior, FMI anuntase ca isi va prelungi vizita la Bucuresti pana duminica, in conditiile in care negocierile pareau sa fie tensionate. Delegatia nu va anunta recomandarile finale pana atunci.

Speculatiile s-au intensificat in zilele dinainte de discutii privind modul in care Romania intentioneaza sa atinga tinta de deficit fixata pentru anul acesta, tinand cont de estimarile de crestere economica si amanarea reformelor.

Moneda nationala a scazut semnificativ miercuri, pe fondul temerilor ca Bucurestiul va alege sa creasca taxele pentru a-si acoperi deficitul bugetar, ceea ce ar fu subminat si mai mult cresterea economica.

Initial, Romania si-a luat angajamentul sa scada anul acesta deficitul la 5,9%, de la 7,2%. Dar estimarile initiale ale FMI, potrivit carora economia urma sa creasca anul acesta cu 1,3%, au fost revizuite la 0,8%, aminteste FT. Presa locala sugereaza ca se negociaza o tinta de deficit de circa 6,8%.

Citeste si:
Ce plan are Guvernul pentru a reduce deficitul. Măsurile propuse de...
Ce plan are Guvernul pentru a...

Masurile de austeritate vor nemultumi, probabil, opozitia social-democrata si sindicatele, deja critice fata de planul Guvernului de a ingheta salariile si pensiile si de a concedia pana la 100.000 de angajati, potrivit cotidianului.

Dar Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, a avertizat joi ca tara nu mai poate amana reducerea cheltuielilor. "Suntem martorii unei rezistente sociale si politice extreme fata de ajustarea cheltuielilor publice", a spus el, citat de AFP. [Isarescu: Guvernul a mintit!]

Si BBC.co.uk anunta ca Romania va reduce salariile si pensiile, amintind ca FMI a oferit credite si pentru Letonia si Ungaria. Niciuna dintre cele trei tari nu a respectat obiectivele fixate pentru reducerea deficitului. BBC subliniaza ca economia Romaniei s-a contractat cu 7,1% in 2009.

Potrivit DPA.de, pe langa reducerea salariilor si pensiilor din sectorul bugetar, 16 programe de asistenta, precum subventia caldurii, vor fi limitate sau coordonate mai bine. Printre subiectele discutate cu FMI s-a numarat si deficitul bugetar fixat la 5,9%, pe care Romania ar urma sa il depaseasca.

Citeste si:
Presa straina despre protestul "Romania vrea autostrazi": Cea mai...
Presa straina despre...

Business Week.com afirma ca in Romania exista circa 1,3 milioane de bugetari care vor fi afectati de reduceri. FMI a avertizat ca numarul total al somerilor din tara ar putea ajunge la un milion anul acesta. Business Week aminteste ca anterior, Banca Nationala a redus rata de referinta a dobanzii la un nivel record, de 6,25%, a patra reducere de anul acesta.

Belga.be consemneaza masurile anuntate de Basescu, precizand ca Bucurestiul si-a luat angajamentul sa isi reformeze structurile, in schimbul ajutorului FMI, UE si Bancii Mondiale.

Sub titlul "Romania/FMI: Economii draconice pentru limitarea deficitului public", AFP, citata de portalul Romandie.com, afirma ca Traian Basescu a anuntat joi masurile dure de austeritate pentru a evita un derapaj al deficitului in aceasta tara afectata de criza, care beneficiaza de ajutorul FMI.

Citeste si:
Nicușor Dan nu e impresionat de candidatura lui Tăriceanu
Nicușor Dan, despre...

"Aceasta solutie nu este usoara (...), dar nu mai puteam continua astfel", a spus Basescu, precizand ca sectorul privat a platit deja pretul crizei.

Wall Street Journal.com
scrie ca presedintele roman a anuntat reduceri importante ale salariilor din sectorul bugetar, pensiilor si ajutoarelor de somaj, inainte ca pietele financiare din SUA sa reactioneze la teama de extindere a situatiei din Grecia.

Cotidianul noteaza ca, "simtindu-se, probabil putin ranite de reactia pietelor si populatiei Atenei, FMI a dat publicitatii o declaratie potrivit careia nu insista pentru noi reduceri ale salariilor in Romania". "Pachetul a fost dezvoltat de autoritatile romane si nu a fost propus de FMI", a anuntat Fondul intr-un comunicat publicat dupa inchiderea burselor din SUA. Wall Street Journal subliniaza ca FMI "nu mai are nevoie de noi inamici".

Citeste si:
Basescu, avertisment sumbru despre alegeri: PSD va reveni la locale
Basescu, avertisment sumbru...

Nouvel Observateur citeaza o stire AP care relateaza masurile anuntate de Basescu si explica faptul ca tara se confrunta cu o recesiune economica grava, dupa trei ani de crestere.

Agentia chineza de stat Xinhua
se concentreaza pe faptul ca nu va exista nicio remaniere guvernamentala, deoarece Romania are nevoie de stabilitate in incredere. "Poate ca decenta si solidaritatea sunt mai bune decat demagogia", a declarat presedintele roman citat de agentie.

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat intr-un interviu la inceputul saptamanii ca reducerea cheltuielilor in sectorul de stat nu mai poate fi amanata. El a adaugat ca, daca autoritatile nu iau masuri, "ar putea fi luate decizii privind o remaniere", scrie Xinhua.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.