Presedinte Traian Basescu a anuntat ca in urma discutiilor cu reprezentatii Guvernului s-a ajuns la concluzia ca TVA-ul si cota unica nu vor fi majorate, insa de la 1 iunie, atat salariile bugetarilor, cat si pensiile vor scadea.

Traian Basescu a declarat ca in urma consultarilor cu Guvernul si cu reprezentantii FMI, s-a ajuns la concluzia ca TVA-ul si cota unica nu vor fi majorate, insa guvernul va fi nevoit sa gaseasca finantari in alta parte. [Remanierea Guvernului: Jocul lui Basescu sau necesitate?]

"Vreau sa stiti ca de la bun inceput atat echipa de evaluare a FMI, cat si Guvernul au avut in atentie doua variante:

1. varianta neincrederii – inseamna cresterea TVA la 24% si cresterea cotei unice si reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20% pentru a ne putea incadra intr-un defici bugetar de 6-7%.

2. varianta increderii – in care guvernul sa isi continue programele de restructurare masiva a cheltuielilor. Ambele au fost in discutie de la bun inceput.

Pe varianta a doua, cea a increderii, se va merge in continuare. Vreau sa intelegeti ca prima varianta era varianta in care aparatul bugetar transfera din nou pe umerii economiei reale sarcina de a genera mai mult bani pentru supravietuire. Cresterea fiscalitatii ar fi insemnat insa blocarea sanselor de relansare economica rapida", a declarat Traian Basescu. [Voiculescu: Teribila criza din Romania e datorata lui Traian Basescu]

Acesta a declarat ca decizia luata nu a fost una usoara, insa a fost necesara si a dat vina pe Guvern pentru situatia creata in economie, acuzand executivul de proasta gestionare a cheltuielilor bugetare. Basescu a comparat statul cu un om gras care si-a transferat greutatea pe spatele unui om slab, adica cele 3 milioane de contribuabili reali.

Vestea proasta

Cu toate ca TVA-ul si cota unica nu se majoreaza, ceea ce este o veste buna pentru toata lumea, presedintele a anuntat ca guvernul va trebui sa ia niste masuri "de supravietuire" care nu vor fi pe placul tuturor, printre acestea seful statului de-a insiruit pe urmatoarele:

  • 1. Reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din Romania.
  • 2. Taierea pensiilor cu 15%
  • 3. Taierea ajutorului de somaj cu 15%
  • 4. Taierea salariilor cu 25%, inclusiv a celui minim pe economie, insa niciodata sub 600 de lei.

Presedintele i-a linistit pe bugetari si pensionari explicandu-le ca aceste taieri din venit sunt un lucru mult mai bun decat majorarea TVA-ului care i-ar fi afectat intr-un mod mult mai dur.
Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

Presedintele a declarat ca nu pune nimeni problema remanierilor, ci acum este nevoie de stabilitate. "Pentru cei care sunt nemultumiti de guvern le-as aduce aminte ca din interese politice au lasat Romania fara guvern in perioada de criza si negocieri cu FMI-ul sau risipa din 2008. Poate ca decenta e mai buna ca demagogia si nu voi ezita sa le arat adevarata fata daca continua sa speculeze pe marginea guvernului", a declarat Traian Basescu.

"Eu imi asum liniile acestui program, voi fi un partener al Guvernului"

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca isi insuseste liniile programului asumat de Guvern in acordul cu FMI si ca va fi un partener al Executivului, transmitandu-le romanilor sa aiba incredere ca institutiile statului stiu ce au de facut in actuala situatie de criza, informeaza NewsIn. [Romania are nevoie de un Guvern extrem de abil ca "sa scape"]

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

"Eu vreau sa le spun romanilor ca pot sa aiba incredere ca Guvernul, Parlamentul, presedintele stiu ce au de facut in situatia de criza economica actuala. (...) Am incredere ca vom reusi. Eu imi asum liniile acestui program, voi fi un partener al Guvernului. Ceea ce ne trebuie acum este stabilitate si incredere", a precizat presedintele joi, dupa ce a prezentat masurile pe care Guvernul le va lua pentru a respecta termenii acordului cu Fondul Monetar International.

Cititi si: Leul, din nou in picaj

Isarescu: Guvernul a mintit!

Stolojan: Salariile si pensiile trebuiau inghetate din 2009


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.