In discutiile purtate de presedintele Basescu si membrii Cabinetului Boc la Palatul Cotroceni pe marginea solutiilor economice s-a ajuns la concluzia ca o crestere a cotei unice si a TVA nu poate fi evitata, potrivit unor surse oficiale.

Primul-ministrul Emil Boc, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu si alti membri ai Executivului au discutat miercuri cu presedintele Traian Basescu pe marginea solutiilor pentru echilibrarea bugetului in conditiile in care incasarile statului sunt mai mici, ca urmare a revizuirii prognozei de crestere economica pentru Romania de la 0,8% la zero, relateaza NewsIn. [Cezar Preda: Boc a promis ca nu majoreze taxele]

Potrivit unor surse oficiale, din discutii s-ar fi desprins ideea ca nu poate fi evitata cresterea cotei unice si a TVA-ului, cifrele maximale in acest sens fiind 20% pentru cota unica si 24% pentru TVA. Guvernul va negocia insa in continuare cu reprezentantii FMI valorile pana la care se vor majora cota unica si TVA-ul, misiunea FMI aflandu-se la Bucuresti pana vineri.

De altfel, premierul Emil Boc si-a anulat o vizita in SUA pentrua fi prezent la discutiile cu reprezentantii FMI.

Majorarea TVA va falimenta Romania

Deputatul PDL de Prahova Andrei Sava sustine ca un Guvern care nu s-ar dovedi capabil sa asigure relansarea economiei fara sa creasca nivelul fiscalitatii ar trebui sa demisioneze si sa faca loc unui cabinet format din specialisti.

Sava sustine ca Guvernul ar trebui sa economiseasca bani prin reducerea cheltuielilor secotului public, nu sa impuna noi poveri fiscale asupra mediului privat. "Nu sunt de acord cu cresterea TVA sau a cotei unice de impozitare pentru ca astfel de masuri reprezinta un atentat asupra economiei romanesti. Cred ca echilibrul macroeconomic trebuie cautat in reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar. Acum in ceasul al 12-lea trebuie oprita risipa din contractele cu bani publici. Este inacceptabil ca acoperirea deficitului bugetar se faca pe spinarea celor care au dezvoltat mici afaceri, care au angajat oameni si care au contribuit permanent la bugetul de stat", sustine Sava intr-un comunicat de presa dat publicitatii miercuri.

Citeste si:
Emil Boc, despre alegeri: „Românii sper să nu cadă în capcana PSD”
Emil Boc, despre alegeri:...

Pedelistul critica Executivul pentru faptul ca vine cu propuneri ce vor duce la sufocarea mediului de afaceri, in loc sa-l stimuleze, desi mediul privat este principalul motor al relansarii economice. "In aceste vremuri dificile, majorarea taxelor va conduce cu siguranta la falimentul multor companii romanesti si astfel la pierderea de locuri de munca. Desi masura BNR de reducere a dobanzii de referinta la un minim istoric de 6,5% este salutara, cresterea TVA si a cotei unice ar insemna adancirea in recesiune si compromiterea potentialului de crestere economica pentru 2011", apreciaza Sava.

Cititi si: Boc, atacat de propriii colegi. Cauza: TVA-ul

Ipoteza unui TVA mai mare afecteaza si Bursa?

FMI: Situatia fiscala se va inrautati in 2010 in Romania


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.