Fondul Monetar International s-a aratat inflexibil in discutiile cu Guvernul din zilele acestea si a cerut majorarea cotei unice la 20% si a TVA-ului la 25%, au precizat surse guvernamentale. Alte solutii pentru reducerea deficitului bugetar ar mai fi: marirea bazei de impozitare, un nou val de disponibilizari sau alte reduceri salariale.

Ministrul de Finante Sebastian Vladescu a dat insa vinerea trecuta asigurari, dupa o scurta intalnire cu reprezentantii misiunii FMI in Romania, ca taxa pe valoarea adaugata (TVA) nu va fi majorata, fiind purtate in prezent discutii despre largirea bazei de impozitare. [Vladescu: Marirea bazei de impozitare este necesara]

TVA-ul ar putea fi majorat intr-o prima etapa cu trei puncte procentuale, ajungand astfel la 22%, iar acest lucru s-ar putea intampla chiar de la 1 iulie 2010, au precizat surse guvernamentale pentru Adevarul.ro

“Fondul nu a facut astfel de declaratii, noi nu facem astfel de declaratii. Pana nu se incheie negocierile, nu se face niciun fel de declaratie. Orice sursa veti folosi va fi una falsa”, a declarat pentru Realitatea.net Andreea Paul Vass, consilierul economic al premierului Emil Boc.

Din pacate, aceasta solutie este si la indemana Guvernului, care a demonstrat in ultimele douasprezece luni ca este incapabil sa reduca personalul bugetar, dar si sa directioneze eficient tipurile de ajutoare sociale.

Solicitarea FMI arata cat de grava este situatia

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat ca o majorare cotei unice si a TVA la solicitarea FMI arata gravitatea situatiei in care se afla Romania si faptul ca Guvernul a fost incapabil sa vina cu solutii reale, potrivit Wall-Street.ro.

"Aceste informatii pe surse din pacate nu fac decat sa confirme semnalul de alarma pe care noi l-am tras ieri. Este ciudat si asta arata cat de grava este de fapt situatia ca FMI si-a schimbat atitudinea de la o saptamana la alta. Acum cateva saptamani oficialii FMI si ai Bancii Nationale a Romaniei avertizau Guvernul ca solutia cresterii impozitelor nu trebuie avuta in vedere. Probabil ca situatia este atat de grava si noi am aratat deja in documentul nostru prezentat ieri si probabil ca Guvernul a fost atat de incapabil sa vina cu solutii reale incat FMI a recurs la aceasta solutie de avarie, aceasta solutie limita care este cresterea impozitarii. FMI nu impune nimic niciunui Guvern, FMI nu face decat intre ofertele strategice ale unui guvernari sa opteze pentru cea care i se pare cea mai credibila. Niciuna se pare ca nu a fost suficient de credibila asa cum Guvernul in ansamblul sau nu mai este demult credibil", a spus Vosganian.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Sindicalistii au propus cote diferentiate pentru TVA

Reprezentantii FMI s-au intalnit marti si cu liderii sindicatelor din Romania, care s-au declarat impotriva majorarii TVA, propunandu-le in schimb cote diferentiate pentru taxa pe valoare adaugata. "Ne-am pronuntat impotriva majorarii cotei de TVA. Am fost de acord doar cu majorarea pentru anumite produse de lux", a declarat liderul Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, citat de Cotidianul.ro.

"In ceea ce priveste problema cresterii taxelor, i-am avertizat ca preferam o taxa diferentiata la TVA care nu aduce prejudicii de consum persoanelor defavorizate. Este anormal sa platesti acelasi TVA pentru paine si produsele de lux", a adaugat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul disctiilor cu reprezentantii Fondului.

Ce parere ai despre majorarea TVA-ului? Spune-ti parerea pe forum!

Citeste si:
În ce sector va crește salariul minim pe economie. Mulți români...
În ce sector va crește...

Potrivit presedintelui BNS, Dumitru Costin, in cazul in care nu se gasesc alte solutii, pentru reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar s-ar putea recurge la noi valuri de disponibilizari sau de inghetari salariale.

''Cei de la Fond nu insista asupra subiectului disponibilizari, ei spun un lucru: cheltuiti foarte mult in sectorul public, cu salariile, cum gasiti o solutie este treaba voastra. Poate stam vreo doua saptamani, o luna in concediu fara plata. Acestea nu sunt aspecte discutate cu FMI, ci informatii care ne ajung de pe diverse canale guvernamentale", a declarat Costin.

Problema este ca, in cazul in care majorarea cotei unice de impozitare si a TVA-ului vor fi aplicate de Guvern, efectele vor fi si bune (cresterea veniturilor la buget) si rele (cresterea preturilor si implicit a inflatiei). Daca impactul cresterii TVA cu cinci puncte procentuale asupra preturilor este greu de estimat, pentru ca unii producatori ar putea absorbi o parte din scumpire iar altii ar putea sa mai adauge si de la ei in speranta unui profit mai mare, in cazul salariilor este clar: toate vor scadea cu 4%, avertizeaza jurnalistii de la Gandul.info. Acestia dau si un exemplu: "in cazul unui salariu brut de 2.000 de lei, in loc sa se plateasca un impozit pe venit de 320 de lei se va plati unul de 400 de lei, de unde rezulta ca respectivul angajat va pierde 80 de lei din leafa pentru ca va da statului nu o sesime, ci o cincime din salariul sau".

Citeste si:
Cîțu, acuzații la PSD: „Voia să împrumute 2 miliarde de euro de la...
Cîțu, acuzații la PSD: Voia...

Mediul de afaceri va fi grav lovit

Nu numai pupulatia va avea de suferit, ci si mediul de afaceri, deoarece investitorii straini vor primi un semnal negativ, insa nu neaparat din pricina majorarii celor doua taxe importante, cat de lipsa de predictibilitate a sistemului fiscal. Cel putin in privinta TVA, oamenii de afaceri stiu ca orice crestere va produce inflatie, temere impartasita si de BNR, mai noteaza Adevarul.ro.

Obligatoriu vom asista la majorari de preturi la absolut orice. Or, daca vor creste preturile, vor scadea si vanzarile. In Romania, toata lumea vrea sa mareasca taxele, dar nu se gandeste nimeni ca astfel de masuri vor alunga investitorii, care se vor muta in alte tari", este de parere presedintele European Drinks.

Potrivit presedintelui Agrofarm, Stelian Poienaru, mediul de afaceri ar suporta mult mai greu o crestere a cotei unice, deoarece in prezent, nivelul acesteia este dintre putinele avantaje ale fiscalitatii romanesti. „Marirea cotei unice este descurajanta pentru noi. Firma noastra obisnuieste sa reinvesteasca profitul, dar majorarea acesteia cu cinci puncte procentuale va ingreuna acest lucru. Este prea mult", a explicat presedintele Agrofarm, Stefan Poienaru.

Citeste si:
Piperea, previziuni sumbre pentru romani: Imprumut masiv de la FMI
Gheorghe Piperea, previziuni...


Majorarea TVA e una din solutii, nu singura

"In multe tari, mai ales TVA-ul a fost majorat. E vorba de tari aflate in criza. E o posibila solutie. Una dintre solutii, nu singura. Iar Guvernul Romaniei a spus clar ca nu doreste sa apeleze la acest mijloc", a declarat la Realitatea TV consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs. "Dl Vladescu, in stanga, in dreapta, oricine ar fi la guvernare, trebuie sa ia masuri. Asta este foarte clar", a mai avertizat Kovacs, conform NewsIn.

Eckstein Kovacs a evocat si acuzatiile pe care le-au adus liberalii Guvernului in legatura cu desfiintarea cotei unice, opinand ca nu se va ajunge la acest lucru. "Pe de alta parte, eu cred ca liberalii au o mica problema. Fiind in opozitie si fiind, intr-adevar, cei care au initiat cota unica de impozitare, acum ei incearca sa arate ca se va dezice acest Guvern de aceasta masura. Dar aici mingea, jucaria, o are PSD-ul, care spune ca un alt fel de impozitare, progresiva, ne-ar ajuta. Aici Guvernul a spus ferm ca pastreaza aceste masuri", a mai explicat consilierul.

"Exista mai multe variante. S-au discutat mai multe variante si ieri si alaltaieri", a raspuns ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, intrebat daca FMI a propus cresterea cotei unice la 20% si a TVA la 25%. Acesta a precizat ca nu s-a discutat in Guvern o posibila crestere a TVA la 25%.

Reprezentantii executivului au afirmat, insa, ca ministrii cabinetului Boc nu sunt de acord cu o eventuala crestere a taxelor in semestrul II din acest an, intrucat "o majorarea a TVA in plina recesiune ar duce la scadere economica si in 2010".

Ministrul Finantelor declara, luni, la finalul discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) ca "unul dintre rezultatele analizei" o reprezinta si cresterea economica negativa, insa nu a precizat o cifra in acest sens.

Ulterior, la finalul discutiilor de luni cu reprezentantii Fondului, Radu Berceanu a precizat ca FMI nu accepta cresterea deficitului bugetar pentru a aloca mai multi bani pentru investitiile in infrastructura, ci recomanda Guvernului sa reduca alte cheltuieli pentru a investi banii economisiti. Romania urmeaza sa primeasca o noua transa de imprumut, in valoare de 850 de milioane de euro.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, nu a dorit sa comenteze despre tinta de deficit si posibilitatea majorarii acesteia sau despre cresterea taxelor, precizand insa ca taxele nu vor creste in urmatoarele luni.

Negocierile dintre delegatia FMI si autoritatile romane nu s-au incheiat, iar concluziile oficiale ale evaluarii acordului stand-by nu au fost prezentate inca. Potrivit NewsIn, misiunea FMI este prezenta in Romania in perioada 27 aprilie-7 mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.