Sindicatele au propus, marti, reprezentantilor FMI aplicarea unei taxe diferentiate de TVA pentru produsele de baza si cele de lux, care sa ajute persoanele defavorizate in perioada crizei, si masuri de reducere a evaziunii fiscale cu 4% pentru a creste incasarile la buget.

La discutiile cu delegatia FMI condusa Jeffrey Franks vor fi prezenti si Bogdan Hossu (foto) si Dumitru Costin, reprezentantii celor mai mari confederatii "Cartel Alfa", respectiv ai Blocului National Sindical (BNS), relateaza Adevarul.ro.

Potrivit NewsIn, liderul sindical al Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat ca a cerut Fondului ca "pentru cresterea nivelului de incasari la bugetul de stat, sa gaseasca solutii pentru reducerea cu 4% a evaziunii fiscale, fie in plan general, fie pe piata muncii".

"In ceea ce priveste problema cresterii taxelor, i-am avertizat ca preferam o taxa diferentiata la TVA care nu aduce prejudicii de consum persoanelor defavorizate. Este anormal sa platesti acelasi TVA pentru paine si produsele de lux", a declarat presedintele Cartel Alfa la finalul discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI). [Romania, mustrata si laudata de FMI]

Referitor la reducerea cheltuielilor de personal, Hossu a mai spus ca sindicatele cer depolitizarea administratiei publice, in conditiile in care exista si cate trei directori angajati pe acelasi post, dat fiind ca partidele isi pun oamenii pe un anumit post si platesc pe urma salarii compensatorii pentru fostii salariati care au castigat in instanta.

Risipim bani multi si aiurea

Liderul Cartel Alfa le-a mai atras atentia reprezentantilor FMI ca exista contradictii in ceea ce priveste aplicarea Legii pensiilor si ca "este inacceptabil sa transferam 2% catre pensiile private, in conditiile in care avem deficit la sistemul de pensii publice". El a mai precizat ca exista si probleme si divergente din punct de vedere lingvistic cu Banca Mondiala in ce priveste criteriile de stabilire a functiilor in sistemul bugetar.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Potrivit liderului Blocului National Sindical, Dumitru Costin, statul a intreprins extrem de putine masuri pentru a crea noi locuri de munca, iar efectul interventiei acestuia in econome fost contrar celui asteptat, deoarece statul a fost "unul dintre principalii generatori de blocaje din economie".

"Romania cheltuieste sume foarte mari de bani cu protectia sociala. Risipim bani multi si aiurea. Banii astia trebuie sa ajunga la pensionarii saraci, la copiii, la persoane care nu se mai pot integra in piata muncii", a declarat Costin, citat de Adevarul.ro.

Acesta a adugat ca tara noastra, desi are bani de investit (n.r. fondurile europene), ramane estrem de vulnerabila si ca cel mai probabil FMI va modifica prognoza privind evolutia economia a Romaniei. "Au recunoscut ca prognozele pe care le-au facut au fost usor optimiste", a declarat Costin dupa intalnirea cu delegatia Fondului.

Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

Bugetarii, din nou in concediu fara plata?

Potrivit lui Dumitru Costin, bugetarii ar putea intra din nou in concediu fara plata. ''Cei de la Fond nu insista asupra subiectului disponibilizari, ei spun un lucru: cheltuiti foarte mult in sectorul public, cu salariile, cum gasiti o solutie este treaba voastra. Poate stam vreo doua saptamani, o luna in concediu fara plata. Acestea nu sunt aspecte discutate cu FMI, ci informatii care ne ajung de pe diverse canale guvernamentale'', a precizat liderul BNS, citat de Realitatea.net.

De la inceputul negocierilor cu autoritatile romane, reprezentantii FMI au cerut masuri concrete pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Printre aceste masuri s-ar putea afla un nou val de disponibilizari si de reduceri de salarii in sistemul bugetar. Discutiile autoritatilor romane cu FMI se incheie peste trei zile.

Citeste si:
Shakira este acuzată de evaziune fiscală. Cântăreața ar putea...
Shakira este acuzată de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.