Consiliul de administratie al bancii centrale a coborat dobanda cheie la 6,25% pe an, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetara, potrivit unui comunicat transmis de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In a patra sedinta de politica monetara din acest an, boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa continue reducerea graduala a dobanzilor. In ianuarie, banca centrala coborase dobanda cheie de la 8% la 7,5%, pentru ca in februarie sa continue in acelasi ritm, reducand dobanda la 7%, iar in martie la 6,50% pe an, scrie NewsIn.

Nivelul actual al dobanzii cheie, folosita de BNR la operatiunile repo si reverse repo, de reglare a lichiditatii din piata, reprezinta un minim de la adoptarea actualului model de politica monetara, la inceputul anilor 2000, pliat pe cel al Bancii Centrale Europene (BCE), in conditiile in care Romania si-a propus sa adopte la un moment dat moneda euro.

Ce inseamna aceasta reducere pentru populatie? Pe de o parte, dobazile la creditele oferite de bancile comerciale vor trebui sa-si continue trendul descendent, insa pe de alta parte, si dobanzile pentru produsele de economisire vor scadea.

Pentru moment, bancile comerciale nu au anuntat reducerea dobanzilor pentru produsele de economisire, insa pentru produsele de creditare da. Astfel, Banca Comerciala Romana (BCR) a redus de luni (n.r. 3 mai 2010) ratele de dobanda fixa pentru creditele negarantate de nevoi personale in lei care vor fi acordate de la aceasta data inainte.

"Decizia vine in corelatie cu trendul de descrestere a costului de finantare al bancii precum si cu politica BNR privind dobanda de politica monetara. Astfel, BCR ofera clientilor sai dobanzi pornind de la 7,5% pe an ajungand pana la maxim 11% pe an pentru creditele de nevoi personale Divers Extra BCR in lei", se arata intr-un comunicat transmis de banca.

In urma deciziei Consiliului de Admnistrarea al BNR, scad automat si dobanda la facilitatea de credit (credit lombard), de la 10,50% pe an in prezent la 10,25% incepand de miercuri, si la facilitatea de depozit, de la 2,50% la 2,25%, acestea fiind fixate intr-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda de politica monetara.

Citeste si:
Se stinge lumina în Arad. Soluția primarului pentru a reduce...
Se stinge lumina în Arad....

Banca centrala a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta ale bancilor, si a mentionat ca va continua "gestionarea adecvata" a lichiditatii din sistemul bancar.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, iar documentul va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa ce va fi organizata joi, 6 mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.