FMI ar accepta majorarea tintei de deficit bugetar pana la 6,4% din PIB pentru realizarea de investitii, dar cere Guvernului sa-si ajusteze cheltuielile si veniturile cu 1,5 - 2 miliarde euro pentru a se incadra in noua tinta. Din acest motiv la care se adauga si posibilitatea unei contagiuni a problemelor din Grecia, Romania trebuie sa fie foarte vigilenta in respectarea angajamentelor agreate cu Fondul.

"Ne-au acceptat cresterea deficitului pana la cel mult 6,4% din PIB, insa ne cer sa luam masuri suplimentare pentru a ne incadra in cheltuieli. Reprezentantii FMI spun ca fara masuri suplimentare deficitul bugetar ar depasi 9% din produsul intern brut. Ei spun ca doar din zona platii pensiilor si a asigurarilor sociale deficitul ar putea creste in acest an cu pana la 8%, adica cu mai mult de 2 miliarde de euro", au declarat pentru NewsIn sursele apropiate negocierilor.

Reprezentantii guvernului au precizat "ca nu este neaparat nevoie de o crestere a cotei unice si a TVA, ci pot fi crescute impozitele pe terenurile agricole si pe cladiri, concomitent cu o reducere drastica a cheltuielilor". [Inevitabil: Guvernul va majora TVA-ul la 24%]

"Trebuie sa-i convingem pe oficialii Fondului ca putem echilibra deficitul bugetar si printr-o mai buna gestionare a cheltuielilor publice.
Trebuie sa-i convingem, totodata, ca putem creste veniturile bugetare cu cel putin 1 miliard de euro, printr-o crestere a impozitelor pe terenuri, pe proprietati si pe tranzactiile imobiliare
", au adaugat oficialii.

Reprezentantii guvernului au adaugat ca se are in vedere si masura de scadere a cheltuielilor bugetare prin aplicarea masurii concediului fara plata in sistemul bugetar.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat joi ca variantele pe care le analizeaza Guvernul pentru cresterea veniturilor la buget s-au restrans la una sau doua, fara a da alte detalii, si ca o decizie finala urmeaza a fi luata vineri.


Romania trebuie sa fie foarte vigilenta in respectarea angajamentelor asumate

Potrivit lui Franks, Romania trebuie sa fie foarte vigilenta in respectarea angajamentelor agreate cu Fondul Monetar International (FMI), in contextul problemelor din Grecia, pentru a nu aparea riscuri suplimentare care sa se agraveze. Intrebat daca situatia din Grecia va schimba intr-un fel abordarea FMI in privinta Romaniei, Franks a raspuns ca "Romania trebuie sa fie foarte vigilenta in respectarea tuturor angajamentelor asumate pentru a nu aparea riscuri care se pot agrava in actuala situatie (n.r. din Grecia)".

Citeste si:
Tinerii din Japonia sunt încurajați de Guvern să bea mai mult. Care...
Tinerii din Japonia sunt...

Legat de executia bugetara, Franks nu a vrut sa faca niciun comentariu, pana ce expertii nu isi vor incheia evaluarea. Pe de alta parte, oficialul FMI a adaugat ca misiunea este "in proces de reevaluare a proiectiilor macroeconomice".

Potrivit Capital Economics, Bulgaria, Romania si Ungaria sunt tarile europene ale caror piete financiare au cea mai mare expunere la criza din Grecia. [Cum poate lovi criza din Grecia Romania?]

Titlurile de stat si valutele din Europa emergenta nu au fost afectate de criza din Grecia pana in aceasta saptamana, in contextul in care investitorii au fost calmati de eforturile Ungariei, Letoniei si Romaniei de a reduce salariile si cheltuielile. Problemele din Grecia au inceput sa afecteze pietele emergente dupa ce Standard & Poor’s a redus ratingul Greciei cu trei trepte, sub nivelul de investment grade, si ratingul Portugaliei cu doua trepte. [Bulgaria reduce cu 20% cheltuielile administratiei, cu ochii pe Grecia si Romania]

Delegatia FMI isi va prelungi misiunea de evaluare a acordului incheiat cu Romania pana pe 9 mai
, potrivit unui comunicat al institutiei. Misiunea FMI este prezenta in Romania pentru a patra evaluare trimestriala, de care depinde acordarea celei de-a cincea transe, in valoare de 850 milioane euro, si urma sa se incheie, initial, pe 7 mai.

Citeste si:
Dancila: Prioritar acum este modul in care vom ajusta programul de...
Dancila: Prioritar acum este...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.