Bulgaria, Romania si Ungaria sunt tarile europene ale caror piete financiare au cea mai mare expunere la criza din Grecia, a anuntat Capital Economics, citat de Novinite.

"Temerile legate de pozitia fiscala a Greciei au atins apogeul in ultima zi, iar retragerea investitorilor catre pietele sigure a zdruncinat pietele financiare din estul Europei", a declarat Neil Shearing, analist in cadrul Capital Economics. "Nicio tara nu este imuna la problemele din Grecia, iar pietele financiare din regiune ar putea suferi si mai mult daca situatia nu va fi adusa sub control".

Germania critica rolul FMI in planul de salvare a Greciei

Titlurile de stat si valutele din Europa Emergenta nu au fost afectate de criza din Grecia pana in aceasta saptamana, in contextul in care investitorii au fost calmati de eforturile Ungariei, Letoniei si Romaniei de a reduce salariile si cheltuielile. Problemele din Grecia au inceput sa afecteze pietele emergente dupa ce Standard & Poor’s a redus ratingul Greciei cu trei trepte, sub nivelul de investment grade, si ratingul Portugaliei cu doua trepte, informeaza NewsIn.

Grecia se apropie de faliment


"Avand in vedere gravitatea situatiei, le recomandam investitorilor sa stea departe de pietele din Europa Centrala si de Est pentru moment", a declarat Lars Christensen, analist in cadrul Danske Bank. De asemenea, el a atras atentia asupra activelor din Romania si Ungaria, la care investitorii ar putea renunta pe fondul crizei.

Cehia va fi cel mai putin afectata, datorita "fundamentelor macroeconomice relativ solide", a spus Shearing.


Cum este afectata Romania?

Romania este extrem de sensibila la problemele din Grecia, deoarece pe piata romaneasca activeaza patru banci grecesti importante: Alphabank, Bancpost, detinuta de EFG Eurobank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, parte a grupului NBG, si trei banci mai mici: Marfin Bank, ATE Bank si Emporiki Bank. Acestea detin 17% din sectorul bancar din Romania, scrie Realitatea.net.

Radu Soviani, realizator Money Channel a explicat ca scaderea ratingului Greciei ii va afecta pe romanii prin scumpirea creditelor.

"Scaderea ratingului Greciei cu trei trepte, petrecuta acum doua zile, va antrena scaderea ratingului si pentru bancile grecesti. Prin contagiune, bancile grecesti vor afecta capacitatea de indatorare la un nivel scazut a bancilor-fiica din Romania. Asadar, imprumuturile acordate de bancile din Grecia pentru clientii romani au motive sa se scumpeasca. Asta in conditiile in care in Romania criza creditelor n-a fost incheiata. In continuare, dobanzile sunt mari si bancile sunt reticente in a acorda bani cu imprumut", a spus Soviani, care a adaugat ca romanii care au economii in bancile grecesti nu au de ce sa se teama.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

"Bancile care actioneaza in Romania, chiar daca au actionariat elen, sunt supravegheate de banca centrala, care a trimis mesaje ca toate stau foarte bine la capitolul solvabilitate. [...] In momentul de fata nu exista niciun risc pentru bancile grecesti sa aiba probleme cu platile in Romania", a mai declarat Soviani.

Romania, "speranta" FMI


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.